Milovan Zdravković (45), kum Radoja Zvicera, koji je u petak uhapšen u Zagrebu po poternici Srbije, kako Kurir saznaje, bio je visokopozicionirani pripadnik kriminalne grupe koja je optužena za ubistva "škaljaraca" u Atini i na Krfu 2020. godine, i "uživo" je pratio likvidacije Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u jednom restoranu u prestonici Grčke 19. januara 2020.

Komunikacija: Slao slike preko Skaja

Komunikacija
Slao slike preko Skaja
Milovan Zdravković, kako se navodi u presretnutoj Skaj komunikaciji, 1. aprila 2020. godine između ubistava u Atini i na Krfu poslao je prijateljima fotografiju, najverovatnije s plaže. Uz slike je napisao: "Došao mi Sale", kao i poruku: "I kad bih mogao, ništa ne bih menjao".

Čet-grupa

Posle dvostrukog ubistva u Atini, kako proizilazi iz presretnute Skaj komunikacije, pripadnici klana su slavili, a Zdravković se lično založio da se optuženom Veljku Belivuku, kog su smatrali zaslužnim za pronalazak Dedovića i Stamatovića u Atini, daju "obezbeđenje i poslovi".
- Soprana (nadimak Veljka Belivuka na Skaju, prim.aut.) dobro pojačati, zaslužio je da mu damo da ga čuva neko. Njega će napasti jako, da ne uzme Bg, baš ga trebamo pojačati u svakom smislu. I u posao ga gurati - napisao je 25. januara 2020. godine, prema tvrdnjama tužilaštva, Milovan Zdravković u čet-grupi u kojoj je bio i Radoje Zvicer.

2+.jpg
Kurir Milovan Zdravković


Na dan ubistva dvojice vođa škaljarskog klana u trenutku dok su sa suprugama i decom sedeli i ručali u restoranu u Atini, Milovan Zdravković je kako proizilazi iz Skaj prepiske, u čet-grupi u kojoj su bili i Zvicer, kao i optuženi Milan Vujotić, Milan Knežević i više nepoznatih osoba iz sekunde u sekundu izveštavan o tome da je Veljko Belivuk primetio Dedovića i Stamatovića u restoranu i da "odmah kreću u akciju".


Vujotić: Evo ga Lisac (Igor Dedović) i Stevo, okupljajte se svi, alo đe ste ljudi.
Vujotić: Stajali su Lisac, Stevo i žena ispred restorana, oni su prolazili kolima naši, dok su se okrenuli nikog nije bilo ispred restorana, moguće da su ušli u restoran.
NN: Ma, ja bih da ih oni unutra deru, nemaju gde da beže, dok sede unutra samo ako smo sigurni da su to oni.
Vujotić: Ulazio je Denzel, kaže oni su, Čabo gledao kroz prozor, Rosi i Soprao ih videli dva puta ispred restorana.
Vujotić: Samo da se dovuku mesari više. Evo, Stevo izašao da zapali cigaru ispred. Nek uspore da ne nalete tačno na Steva, jer Steva ispred puši cigaru, nek uspore malo.
Zdravković: Gde mogu da pobegnu iz restorana?

"Poslaću ja kalaše i pištolje"

Kako je Kurir pisao, nekoliko meseci pre ubistva Dedovića i Stamatovića, pripadnici kriminalne grupe pokušavali su da otkriju lokaciju na kojoj se tačno nalaze "škaljarci", zbog čega su obilazili teretane, tržne centre i restorane u Atini. Dok su ih tražili, obezbedili su "štek-stanove" za izvršioce zločina, oružje, kao i silikonske maske. Međutim, kako se navodi, ubice nisu nosile maske jer one nisu stigle na vreme, a odlučili su da ih likvidiraju istog dana kada ih je Belivuk primetio u restoranu. Iz poruka proizilazi da je upravo sada uhapšeni Milovan Zdravković u decembru 2019. godine obezbedio oružje.
- Poslaću ja "kalaše" i pištolje - napisao je u poruci 2. decembra, a dva dana kasnije obaveštava pripadnike grupe da su "date pare za maske" i da treba da se kupe dobri foto-aparati da mogu da slikaju iz daleka, kao i jedan uređaj za praćenje.

"Gotovi su, overeni"

Nekoliko minuta kasnije Vujotić učesnike istog četa obaveštava da su se svi razbežali iz lokala, a nepoznata osoba piše: "Gotovi su, ljudi, gotovi su, overeni su" i poruku:
- Volim vas sve, sve vas volim najviše!
Na istu grupu, Radoje Zvicer sutradan šalje fotografiju četvorice izvršilaca likvidacije, a potom ih Radoje Živković obaveštava da je Milinko Brašnović "ostao bez marame", a u istoj polemici oko toga da li su kamera snimile jednog od izvršilaca učestvuje i Zdravković.

viber_image_2024-09-24_13-55-22-592 copy222.jpg
Kurir Ubice iz Atine se slikale posle zločina


Zdravković: Kako bez marame, jel ima kamere u restoranu?
Živković: Nisu maske nosili. Fejs (Brašnjović) je ušao bez marame, a Kožni bio pola sata pre toga sa njima.
Zdravković: Kako znaš?
Živković: Javili mi iz vrha, rekao mi Soprano, Nevolja.

Optužnica: Prenosio uputstva i naloge

U optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u koju je Kurir imao uvid, navodi se da je Milovan Zdravković "imao zadatak da prenosi uputstva i naloge od organizatora pirpadnicima kriminalne grupe, pre, u vreme i posle lišenja života oštećenih, da prenosi naloge organizatora o tačnom vremenu i mestu skrivanja vatrenog oružja i municije namenjenog za lišenje života oštečenih u iznajmljenim stanovima u Atini, kao i da prenosi naloge organizatora kada u Atinu ide i NN pripadnik "Neške". U odnosu na deo optužnice koji se odnosi na likvidacije Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu, Zdravković je imao zadatak da "sa optuženim Draganom Tomićem prenosi novac potreban za izvršenje krivičnog dela". Inače, iz presretnute Skaj komunikacije tužilaštvo navodi kao dokaz, proizilazi da je Zdravković svakodnevno bio u komunikaciji sa Zvicerom

Bio na poternici

Podsetimo, Milovan Zdravković je do hapšenja bio u bekstvu, a kako je u petak saopštio Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, "MUP je 11. oktobra od strane Interpola Zagreb obavešten da su lišili slobode po našoj međunarodnoj poternici Milovana Zdravkovića".
- Uhapšen je radi krivičnog gonjenja po naredbi Višeg suda u Beogradu - Posbnog odeljenja za organizovani kriminal, zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo - saopštio je Dačić.