Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su dvojicu mušakaraca iz Čačka, i jednog iz Inđije. Oni su osumnjičeni da su izvršili krivično delo neovlašćene proizvodnje i prodaje opojnih droga i zbog toga su uhapšeni u selu Viljuša kod Čačka.

Podsetimo, inspektori grupe za borbu protiv droga su pretresom pomoćnih prostorije kuće u selu pored Čačka pronašli laboratoriju za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima. Pronađeno je 53 kilograma sasušene biljne materije za koju se sumnja da je marihuana, 22 stabiljke kanabisa kao i vagicu za precizno merenje. Prema zvaničnim podacima policijske uprave Čačak, osumnjičenicu su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu te im je nakon toga određeno zadržavanje do 48 sati. 

Slučaj u Čačku nije jedini, policija je početkom oktobra u Kruševcu pronašla 1.000 stabljika kanabisa i kompletnu opremu za uzgoj marihuane. O tome da li je marihuana trenutno najzastupljenija droga u Srbiji, o činjenici da je danas sve lakše doći do nje kao i o ostalim aktuelnim pitanjima vezanim za ovu temu govorili su gosti emisije "Puls Srbije", Boža Spasić, stručnjak za bezbednost i Slađana Nedeljković, novinarka hronike u Kuriru.

Spasić je za Kurir televiziju otkrio na koji način se pojedinci odlučuju za ovu vrstu biznisa, kao i na koji način ga započinju. Kako je rekao, danas je putem ilegalnih sajtova vrlo lako nabaviti seme marihuane, što je prvi i najvažniji korak kada je u pitanju bavljenje uzgojom droge.

366443_241014.01_07_03_23.Still001.jpg
Kurir Televizija 

- Marihuana se gaji svuda u svetu. U Srbiji sigurno postoji nekoliko stotina manjih laboratorija za proizvodnju marihuane. Ovaj broj je vrlo visok imajući u vidu koliko je komplikovana distribucija marihuane i sve ono što njena proizvodnja nosi. Kada se pojedinac odluči da se upusti u sve ovo, to znači da on već unapred ima razrađen plan. Pre svega zna gde će i kome moći da proda proizvod. U pitanju je organizovani kriminal - rekao je Spasić i istakao:

- Vrlo je verovatno da zasadi i laboratorije koje postoje na našim prostorima nisu proizvodi pojedinaca već neke velike organizacije. On je taj koji sve proizvedene količine marihuane otkupljuje i vrši dalju distribuciju. 

Slađana Nedeljković nadovezala se na reči svog sagovornika i detaljnije objasnila kako funkcionišu velike organizacije i na koji način se zahvaljući posebnim taktikama bave ovom vrstom organizovanog kriminala.

- Kada su u pitanju pomenute organizacije, kao primer možemo uzeti klan Veljka Belivuka. Braća Budimir bili su zaduženi za poslove sa marihuanom, njenom proizvodnjom i distribucijom. Krupne organizacije i dileri opstaju isključivo zbog razvijene logistike. Uzgoj vrše na taktički isplaniranim mestima i imaju dobru komunikaciju sa svojim distributerima. Kao primer dobre logistike velikih organizacija možemo uzeti izjavu Srđana Lalilća, gde je prilikom suđenja otkrio da se njihova laboratorija nalazila u stanu nedaleko od centra grada. U pitanju su mesta na koja niko ne bi posumnjao. Što su bliže očima javnosti, to su manje sumnjiva - rekla je Nedeljković i naglasila:

- Druga najvažnija stvar kada je u pitanju distribucija droga jeste ko će je vršiti. Imali smo primere gde su se bake i deke bavile ovim zaduženjem, poput prošlogodišnjeg slučaja gde je u Beogradu uhapšena baka koja je u svom rancu nosila amfetamin. Glavno oružje takvih organizacija jesu upravo ljudi koji ne izgledaju kao neko ko bi mogao da se bavi takvom delatnošću. 

366443_241014.01_10_54_20.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Nedeljković se takođe nadovezala na temu kako je maruhana u Srbiji preterano dostupna, kao i činjenicu da se njena distribucija i konzumacija među našim stanovnicima uopšte ne krije:

- Postoje reklame i tutoriali na instagramu i ostalim društvenim mrežama koje prikazuju neke od načina kako se marihana može na suptilan način nositi sa sobom, konzumirati i deliti sa svojim okruženjem. Reklame bez obzira na to što nisu direktne i ne spominju tačan naziv proizvoda o kojem se radi, daju vrlo jasnu sliku da je u pitanju marihuana. 

Sagovornici su se složili da je jedan od načina prevencije širenja distribucije i proizvodnje marihuane u Srbiji upravo povećana kontrola u manjim sredinama, odnosno sredinama koje se čine izolovanim od sveta u kojem se konzumiranje droge smatra češćim. Sa druge strane, gosti su istakli kako je potrebna i povećana kontrola sajber bezbednosti, odnosno društvenih mreža i sadržaja koji su dostupni omladini. 

Kurir televizija Koliko je marihuana zastupljena u Srbiji?

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

Mup Srbije Hapšenje, marihuana