Filip Marijanović (23), čije je ubistvo zajedno sa ubistvom njegovog prijatelja Vukašina Gošovića (21), mladića u dvadesetim godinama, razrešeno posle 5 godina od momenta njihovog nestanka, prema rečima Filipove majke Gordane Marjanović koja se ranije oglašavala za medije, znala je da je Filip bio deo kriminalnog sveta. 

Podsećanja radi, Filip i Vukašin nestali su 2019. godine, kada su se uputili u Crnu Goru i njihova sudbina je od tada bila potpuna nepoznanica, sve do sada kada je crnogorsko tužilaštvo razrešilo slučaj i podnelo krivične prijave protiv četvorice pripadnika škaljarskog klana.

Vukašin Gošović i Filip Marjanović.jpg
Kurir, Privatna Arhiva Vukašin Gošović i Filip Marjanović

Ušao u kriminalne vode, hapšen zbog pljačke banke

"Filip je bio druželjubivo dete, bavio se fudbalom i bio je malo plašljiv, sve se to promenilo iz korena kada je 2010. godine ubijen njegov otac Dejan", ovim rečima ranije se oglašavala Filipova majka u velikoj ispovesti.

Filip je, kako je ranije ispričala za medije, jedno vreme boravio u inostranstvu gde se sklonio zbog sukoba koji je ovde imao, a po povratku u Beograd počeo da radi kao obezbeđenje, što je očigledno, bio ulaz u kriminalne vode. Imao je gotovo dvadeset godina kada je u martu 2017. uhapšen u Crnoj Gori zbog pljačke banke, a dve godine kasnije vratio se u Beograd.

Kako se ranije pisalo, Filip Marjanović je kao dečak ostao bez oca, koji je ubijen. Naime, Dejan Marjanović je držao menjačnicu u Beogradu, a ubijen je prilikom pljačke.

- Ubili su ga razbojnici kada su pokušali da ga opljačkaju ispred zgrade, a pošto on nije želeo da im preda novac, pucali su u njega iz pištolja i ubili ga - podsetio je izvor. Filip je tada bio dete, a njegova majka je ispričala da kada je, kada je porastao, dobio želju da se osveti zbog smrti oca.

Međutim, kako je ispričala, nije ni razmišljala o tome sa kime se njen sin povezao u Beogradu i da je sve dublje tonuo u kriminalne vode. Jasan signal toga video se kada se Filip nakon nekoliko meseci vratio u Beograd u leto 2019. Majci je dao telefon na kome je bio instaliran „Skaj“, aplikaciju koju su koristili kriminalci.

- Za telefon je rekao: "To će stajati u kući i na to ću vam se javljati". Ja sam taj telefon imala tih tri meseca (koliko je radio program) i on se meni javljao na njega - ispričala je ranije majka za Krik i dodala da se Filip tada nije dugo zadržao u Beogradu. Otišao je 14. septembra ocu na grob i javio da sutradan sa drugom putuje za Crnu Goru.

Podsećanja radi, Filip se godinama vodio kao nestali zajedno sa pomenutim drugom Vukašinom Gošovićem, koji se dovodio u vezu sa Goranom Veličkovićem Goksijem, kako se sumnja jednom od žrtava Belivukovog klana. Postojale su indicije i da je Vukašin žrtva iste kriminalne grupe.  Njima se obojica gubi trag te 2019. godine.

3132132.jpg
Privatna Arhiva Vukašin Gošović

Ilegalno prešli granicu i nestali

Kako je rekla Filipova majka, ona je odlučila da ih vozi jer je želela da bude što duže sa sinom i na taj način je jedino osetila barem neku dozu mira, ali nije ni slutila da ga nakon toga više nikada neće videti.

- Oni su se ponašali normalno, kao da će da odu i da… da će se vratiti. Filip i Vukašin su spremili kofere, rekli su da idu na sedam dana. Tek u putu sam saznala da oni planiraju granicu da pređu ilegalno. Ostavila sam ih nadomak graničnog prelaza. A Filip mi je objasnio da mu se u Crnoj Gori i dalje sudi za pljačku i da ne želi da zbog toga ima problema sa organima ove zemlje. Ja sam ih ostavila kod nekog restorana. Uzimaju kofere. FIlip mi kaže: "Mama, za nedelju dana Slovenija" jer je planirao da se tamo vidimo. Tada me je prvi put pitao da li mi treba novac. Ja sam tada žurila da se vratim za Beograd zbog posla - priča Filipova majka.

"Hoćemo li nekad biti srećni?"

Oni su tada ostali u kontaktu preko "Skaja". A samo dan nakon rastanka, majka je saznala da se Filip pre puta pomirio sa devojkom za koju je verovala da loše utiče na njenog sina, kada mu je u besu poslala poruke na koje je dobila samo kratak odgovor, a onda tajac, posle toga od Filipa ni traga.

- Moje zadnje poruke su bile: "Hoćemo li nekad biti srećni? Hoćeš li se nekad opametiti?" Svašta sam mu napisala, da ne mogu da živim više sa tim. On je samo poslao poruku: "Mama, u putu sam, javiću ti se“. Sutradan, on je meni pustio poruku, ali pošto sam bila besna i ljuta, nisam ni prišla tom telefonu - dodala je Filipova majka i potom ispričala:

- Narednog dana je već bilo kasno, Filip više nije odgovarao. Pustila sam mu poruku – stigla sam. Bila je samo jedna strelica, što znači da poruka nije bila isporučena - rekla je sagovornica tada i podelila da joj posebno teško padalo to što se razgovor sa sinom završio u svađi.

collage-djukici.jpg
Printscreen Emil Tuzović i Stefan Đukić Mandić

Iza ubistva stoje "škaljarci"

Iako se godinama ništa nije znalo o njihovoh sudbini, crnogorsko tužilaštvo je posle 5 godina otkrilo da iza ubistva Marjanovića i Gošovića stoje "škaljarci" koji već deceniju vode surovi rat do istrebljenja sa "kavčanima", čiji su deo, kako se sumnja, bili i Belivuk i njegova ekipa. A kao motiv navodi se što su pripadnici škaljarskog klana smatrali da su oni učestvovali u ubistvu njihovog saradnika Z. N.

Kao što smo ranije prenosili, za ubistvo dvojice mladića podnete su krivične prijave protiv pripadnika barske ćelije škaljarskog klana - Stefana Ðukića Mandića, Milana Brajovića, zvanog Fitilj, Emila Tuzovića i Gorana Milašinovića. Prijave su podnete zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo u saizvršilaštvu, a protiv Brajovića i za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

 Bonus video: 

Mup Srbije Uhapšeni pripadnici dve kriminalne grupe zbog krijumčarenja migranata