Milovan Zdravković, kum Radoja Zvicera, koji je u petak uhapšen u Zagrebu po poternici Srbije, kako Kurir saznaje, bio je visokopozicionirani pripadnik kriminalne grupe koja je optužena za ubistva "škaljaraca" u Atini i na Krfu 2020. godine, i "uživo" je pratio likvidacije Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u jednom restoranu u prestonici Grčke 19. januara 2020.
Posle dvostrukog ubistva u Atini, kako proizilazi iz presretnute Skaj komunikacije, pripadnici klana su slavili, a Zdravković se lično založio da se optuženom Veljku Belivuku, kog su smatrali zaslužnim za pronalazak Dedovića i Stamatovića u Atini, daju "obezbeđenje i poslovi".

O činjenici da kriminalni klanovi na Balkanu sve više padaju pod ruku bezbednosnih organizacija, kao i onome što je oslabilo njihovu snagu i dovelo do sve češćih hapšenja, za "Puls Srbije" govorili su Rajko Nedić, glavni urednik Kurira i Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP-a.

Pomenuta Skaj komunikacija za klan Zvicera značila je sigurnu bazu za komunikaciju, te su bili ubeđeni da nikada neće biti razotkrivena. Dedović je istakao kako je upravo ona bila glavno oružje prilikom razokrivanja mnogobrojnih zločina, ne samo u ovom slučaju već i za mnoge kriminalne organizacije širom sveta.

366443_241015.00_56_52_12.Still006.jpg
Kurir Televizija 

- Skaj komunikacija trebalo je da bude potpuno zatvorena, odnosno smatrala se nečim što nikada neće biti dostupno nikome osim njenim korisnicima. Na sreću pravde, ispostavilo se drugačije te je uz pomoć Europola i Interpola ona razotkrila mnoge kriminalne aktivnosti u celom svetu, iako je u nekim državama osporena kao zvanični dokaz. 

Nedić je za Kurir televiziju otkrio nekoliko primera gde se klan Zvicera koristio četom Skaj komunikacije i istakao uznemirujuće načine na koje su se organizovali kriminalni događaji i ubistva.

- Svi detalji i planovi ubistava bili su organizovani putem četa. Na taj način je takođe organizovano ubistvo Dedovića i Stamatovića prilikom posete restorana u Atini, tokom kojeg je uočena prepiska koja je sadržala i slike izvršitelja ubistva. U četu se jasno vidi negovodovanje što jedan od izvršitelja tokom zločina nije imao prekriveno lice, kao i informacije o tome kakva vrsta oružja će biti obezbeđena za izvršenje ovog ubistva. Celokupna logistika svakog pojedinačnog zločina u realnom vremenu vršila se putem četa Skaj komunikacije - rekao je Nedić i naglasio:

- Ispostavilo se da je Zdravković bio najvažniji operativac cele organizacije. On je taj ko je vršio koordinaciju akcija, birao učesnike i nabavljao oružje. 

366443_241015.01_11_01_10.Still005.jpg
Kurir Televizija 

Radoje Zvicer uprkos tome što su mnoge akcije njegovog klana do sada razotkrivene još uvek nije odgovarao pred zakonom. Radenković je istakao kako je Zvicerovo hitno hapšenje neophodno ne samo zbog gnusnih zločina kojih se ne preza da izvrši ni na javnim mestima, a ni pred porodicama žrtava, već da je razlog da što pre stane ispred rešetaka povoljan i za njega samog.

- Za Radoja Zvicera najbolje što može da se desi jeste da bude uhapšen. U suprotnom vrlo je moguće da će kao rezultat sukoba klanova i on biti likvidiran. 

Sagovornici u studiju složili su se da je jedan od razloga što je u prethodnom periodu izvršen veliki broj zločina od strane klanova upravo pomoć koju su imali uz pomoć pojedinaca bezbednosnih službi:

- Ništa opasnije ne postoji od činjenice da pojedinici iz bezbednosnih službi zloupotrebljavaju informacije koje dobijaju i prenose kriminalnim klanovima. Sve dok ove organizacije budu dobijale pomoć u vidu poverljivih informacija o lokaciji i mestima skrivanja žrtava, rat kriminalnih klanova na ovim prostorima neće biti zaustavljen. 

Kurir televizija Nedić i Radenković o kriminalnim klanovima u Srbiji

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

Kurir televizija ZVICEROVOG KUMA POTRAŽUJU JOŠ DVE EVROPSKE DRŽAVE! Glavni urednik Kurira otkrio nove detalje: Čeka se odluka suda u Zagrebu hoće li Zdravkovića izručiti Srbiji