Porodica iz Malošišta kod Niša preživela je najveći gubitak, kada se u nedelju oko 15.30 sati miljenik porodice, Stefan Z. (12), utopio u bari kod šljunkare u selu.Kako nam kažu najbliži rođaci nastradalog dečaka, oni inisistiraju da nadležni ispitaju sve okolnosti utapanja i ukoliko ima nečije odgovornosti da izreknu adekvatne kazne!

Podsetimo, dečak je u nedelju sa sestrom i drugom (12) otišao na šljunkaru, ali je po rečima devojčice, drugar insistirao da odu do kobne bare da se kupaju. Kako je rekla rođacima, iako njen brat nije želeo da se kupa, drug ga je nagoravarao i pritiskao i vrlo agresivnim rečima primoravao da skoči u mutnu vodu.

- Naterao ga je da skoči "bombu", insistirao je i govorio da "da će ispasti p**ka ako to ne uradi". Iako je Stefan uporno ponavljao da ne želi da skoči jer ne zna da pliva, njegov drug nije prestajao da navaljuje. Ne možemo da verujemo šta je napravio... Razmemo i nestašluk i sve, ali ovo je zaista strašno - kažu članovi porodice i dodaju:

- Pošto je naš dečak skočio u vodu, odmah je potonuo, a ovaj drugi dečak je pobegao. Znao je da je kriv, da ga je izazivao i zato je pobegao. Ne možemo da prežalimo detete!

Kako dalje dodaju, oni traže od nadležnih organa da detaljno ispitaju slučaj utapanja, jer kako su nam rekli, ima sumnjivih okolnosti.

Podsetimo, po našem zakonu deca koja nisu navršila 14 godina su krivično neodgovorna.

- To praktično znači da oni ne mogu da odgovaraju pred sudom. Da li ovde ima elemenata nekog krivičnog dela u smislu gonjenja njegovih roditelja, to treba da utvrde policija i tužilaštvo. Nema sumnje da je u pitanju bila neka dečja nesmotrenost i igra koja je otišla predaleko - objašnjava naš sagovornik.

Trauma: Utopio se pred sestrom

Stefan Z. u nedelju se utopio pred očima svoje sestre. Kako kažu iz njihove porodice, devojčica je van sebe.

- Gledala je kako joj se brat davi, kako može da bude? Katastrofa jedna. Ona nam je ispričala da je njihov dogovor bio da idu do šljunkare, ali da je onda taj drug insistirao da idu do bare, koja je skroz na drugom kraju i da ih je terao da se probijaju kroz šiblje, granje i trnje - ispričali su rođaci.

(Kurir.rs / Marko Smiljković)