Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sinoć saopštio da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd u saradnji sa EVROPOLOM i Tužilaštvom za organizovani kriminal, nakon sprovedene opsežne akcije uhapsili pripadnike organizovane kriminalne grupe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela teško ubistvo i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, oglasio se i Evropol.

Na sajtu Evropske policijske službe (Evropol) objavljeno je "da je srpska policija u saradnji sa Evropolom 15. oktobra uhapsila opasnog ubicu kojeg je unajmila kriminalna organizacija da izvrši osvetu".

- Osumnjičeni je identifikovan nakon što je Evropol pružio ključne obaveštajne podatke, dobijene zahvaljujući radu na analizi šifrovanih komunikacionih platformi koje često koriste organizovane kriminalne grupe - saopštio je Evropol.

Kako su dalje naveli na svom sajtu, ubistvo je organizovao šef kriminalne grupe, koji je imao ključnu ulogu u regrutovanju plaćenog ubice i koordinaciji logistike atentata.

Screenshot 2024-10-16 123528.jpg
Printscreen/Europol Silikonska maska koju je nosio ubica Skoleta mlađeg

- Vođa kriminalne grupe organizovao je plan bekstva ubice, regrutovao još dvojicu osumnjičenih da prate i opserviraju metu i nabavio oružje kojim je izvršen atentat, a koje je u Srbiju uneto specijalno za napad - saopštava Evropol:

- Žrtva je ubijena u Beogradu 2021. godine Ubica, koji se pretvarao da je stariji čovek sa silikonskom maskom i da šepa, pucao je žrtvi u glavu dok je prolazio pored njega.

Screenshot 2024-10-16 123538.png
Printscreen/Europol Evropol učestvovao u hapšenju u Beogradu

Povodom hapšenja osumnjičenih, danas se oglasilo i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

- Postoje osnovi sumnje da je organizovana kriminalna grupa, čiji je organizator N.Ž., a pripadnici M.K., A.D. i V.B., kao i A.N., koji nije pronađen na adresi stanovanja, 29. januara 2021. godine, u večernjim satima u Rakovici, u Borskoj ulici na
parkingu ispred jednog diskonta lišili života Zorana Uskokovića zvanog Skole. Ova organizovana kriminlna grupa je u vremenskom periodu od 8.10. 2020. do 7.2. 2021. godine delovala sa ciljem da se iz bezobzirne osvete liši slobode sada pokojnog Zorana Uskokovića - saopšteno je iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Printscreen/Europol, MUP Srbija Hapšenje Uskokovićevih ubica

Podsetimo, kako je Kurir pisao, uhapšeni su Nikola Živanović (45), Miloš Krstić (38), Aleksa Dimitrov (31) i Vladimir Babić (39), dok je Aleksandar Nikolić u bekstvu.

Uloga Evropola

Učešće Evropola u operaciji bilo je fokusirano na razvoj obaveštajnih službi i operativnu podršku. Stručnjaci Evropola su radili sa srpskim vlastima na dekodiranju komunikacije osumnjičenog, pružajući obaveštajne podatke koji su doveli do njegove identifikacije. U tu svrhu u sedište Evropola u Hagu raspoređeni su i srpski policajci. Na dan akcije, Evropol je u Beograd rasporedio specijalizovani tim da pomogne nacionalnim vlastima u sprovođenju mera.

 Bonus video:

Kurir televizija KALINIĆ OTKRIO DETALJE JEZIVE LIKVIDACIJE SKOLETA! Čim je izašao iz blindiranih kola POTPISALI SU MU SMRTNU PRESUDU