Dečak ubica prebačen je danas iz klinike u Specijalni sud gde nastavlja svedočenje u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira Kecmanovića zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, odnosno zbog toga što nije obezbedio oružje koje je čuvao u stanu, a iz kog je njegov sin počinio masakr, ali i zbog toga što ga je vodio u streljanu i učio da puca, kao i majke Miljane Kecmanović, čiji je DNK nađen na čauri u učionici u kojoj je pucao u vršnjake.

WhatsApp Image 2024-10-17 at 8.43.44 AM (1).jpeg
Nemanja Nikolić 

U Specijalnoj emisiji Kurir televizije novinari Kurira Rajko Nedić i Jelena Spasić, psiholozi Bojana Šlajmer i Žarko Trebješanin, advokati Aleksandar Radivojević i Radiša Roskić, profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković i master terorizma, organizovanog kriminala i bezbednosti Nataša Andonovski komentarisali su nastavak svedočenja maloletnog ubice iz Ribnikara.

Radivojević: Ne verujem da će dečak ubica odgovarati na svih 250 pitanja

Advokat Radivojević dotakao se pitanja oštećenih koje su pripremili za dečaka ubicu na suđenju.  

- Može se postaviti 250 pitanja, ali sud može stati na stanovište da je odgovoreno na ta pitanja ili da nisu bitni za taj predmet ili da jedno po jedno odbija. Dakle, ne verujem da će to trajati danima i da će na sva pitanja morati da odgovora. Ali njegova je obaveza, kada je već prihvatio to, kao svedoka da govori istinu kako je on vidi - rekao je advokat i dodao: 

- Po mom ličnom iskustvu mislim da je moglo da se ozbiljnije proširi odgovornost roditelja, po mom ličnom saznanju onaj koji je direktno odgovoran po svemu što se desilo su roditelji. Šta je moglo da se uradi? Ne kažem da treba da se prekorači pravo, ali imate u drugim granama prava tzv. objektivnu odgovornost koja je neprikosnovena. 

Kurir televizija Radivojević o svedočenju dečaka ubice: On neće odgovoriti na svih 250 pitanja

Andonovski smatra da moramo da rešavamo probleme zbog kojih se dešavaju teški zločini umesto što samo pooštravamo kaznenu politiku. 

- Meni ovo sve liči na jedan veliki rijaliti, ovo je preterano. U krajnjoj liniji javnost ima toliko upliva u ovo. Mislim da bi javnost trebalo da bude zainteresovana samo za motiv zbog čega je ovo krivično delo počinjeno. Ne verujem da sve ono što dečak ubica bude izneo, da će to biti njegov stav. Ne znamo koliko je istruisan od strane svojih branilaca. Koliko su njega pripremali za to suđenje? Da li je zaista istina ovo što je izneo o majci i ocu? Pitanje je kada ćemo to zaista saznati. Kada gledamo iz perspektive moje struke, koliko god mi pooštravali kaznenu politiku ozbiljna i teška krivična dela se nikada nisu smanjila. Mi treba da gledamo na to kako da rešavamo probleme, a ne da zatvaramo sve redom. Samo gledamo kako da pooštravamo kaznenu politiku, a ona nikada nije donela nešto bolje. Mi treba da vidimo šta je ono što provocira ove ljude, imamo toliko toga da rešavamo - rekla je Andonovski. 

Kurir televizija Nataša Adonovski: Ne postoji kazna koja će dovesti do smanjenja broja ubistava

Roskić: Nema nikakve sumnje da je dečak krivično odgovorno lice

Radiša Roskić dotakao se samog dečaka ubice.  

- Krivično pravna logika koja se primenjuje u ovom, a i u svim drugim slučajevima ne sme da bude u suprotnosti. Dakle, mora biti saglasno u životnoj logici. Dečak ubica koji se ispituje u ovom trenutku kao svedok. Nema nikakve sumnje da je u pitanju jedan mlad čovek izuzetne inteligencije sposoban da shvata kauzalne odnose između apstraktnih pojmova. Sa moje tačke gledišta nema nikakve sumnje da je sklon manipulacijama. Nalazi se u starosnom dobu u kojem je nemoguće napraviti kvalitetnu analizu njegove ličnosti. Pitanje koja se mora postaviti je sa kojim osećajem verodostojnosti sud može prići svedočenju ovakve ličnosti u trenutku u koje daje svoje svedočenje - rekao je Roskić i dodao: 

- Nema nikakve sumnje da je u pitanju krivično odgovorno lice. Sve što je dečak ubica učinio je ne sumnjivi dokaz da postoji direktan umišljaj. Dakle, priprema oružja, pripremio je 92 metka, molotovljev koktel, okolnost da je zakasnio na čas kako bi sva deca bila na času. To su elementi koje bi svaki sud, da je u pitanju krivično odgovorno lice, procenio da je u pitanju direktan umišljaj. Teško ubistvo se ne može izvrpiti bez direktnog umišljaja. 

Kurir televizija Radiša Roskić: Ovo su glavna pitanja koja treba postaviti dečaku ubici iz Ribnikara

Petričković je govorio o vaspitanju dečaka ubice. 

- Sve više stiže pravac gde se menja definicija, status i pojašnjenje značaja porodice. Mislim na trendove zapada na našu kulturu. Ali bez obzira na to, porodica je jedna od ključnih faktora socijalizacije. Tu dete postaje čovek i dobija svoju ličnost. Izuzetna individualnost deteta ubice je zahtevala vaspitni kod za njegove usmeravanje. Samo su majka i otac mogli da procene koji su mogućnosti i limiti tog deteta. To oblikovanje dece putem vaspitanja, uslov je i da roditelji budu vaspitani da bi mogli da vaspitavaju. Deca su projekcije roditelji i roditelji moraju da procenjuje u odnosu na konkretno dete jer deca nisu uvek ista. Život to potvrđuje - rekao je Petričković. 

Kurir televizija Petričković o dečaku ubici iz Ribnikara: Vaspitanje deteta ne sme biti previše strogo ali ni previše popustljivo

Trebješanin je otkrio šta možemo očekivati od nastavka suđenja.

- Bilo bi nam malo sat vremena da pričamo o tome. Mislim da nemamo dovoljno podataka kako bi analizirali ovog dečaka ubicu. Pravo pitanje je kako je došlo do toga, čak možda važnije, kako možemo ovo da predupredimo da se ovi slučajevi više nikada ne bi dešavali. Očigledno je da je to izraz jednog stanja u društvu. Nasilje imate svuda, počev od nasilja na ulicama, stadionima, ali ono što je zabrinjavajuće je nasilje koje se promoviše na raznim televizijama. Te televizije koji grade svoj rejting na serijama sa mnogo ubistava, na rijaliti programu, to itekako utiče. To je dokazano. Psihologija ima jako dobra istraživanja koja pokazuju da dete od do 12 godina vidi negde do 100.000 nasilnih scena na televiziji i 8.000 ubistava, a sa 18 godina vidi više od 40.000 ubistava - rekao je Trebješanin.

Kurir televizija Žarko Trebješanin: Ko treba da snosi najveću krivicu za tragediju u Ribnikaru?

Šlajmer se dotakla svedočenja dečaka ubice koji je optužio svoje roditelje za zločin. 

- Uvek kada pričamo o fenomenima koji odstupaju od normale, govorimo o epigenetskim mehanizmima. Šta to znači? To su nasledni faktori i faktori sredine koji menjaju gene i dovode do fenomena koji su specifični. Sama strultura porodice može da bude jedan od okidača. Ali za svaku predizboziviju postoji epigenetska komponenta. Dakle, kada pričamo o masovnim ubistvima postoje promene moždanih struktura koji dovode do epigenetskih mehanizama. U praksi sam izveštaj nije dovoljan. Postoje određene promene u moždanim strukturama koje mogu pokazati da li je osoba u normalizaciji ili ne - istakla je Šlajmer. 

Kurir televizija Zašto je dečak ubica iz RIbnikara prestao da puca i pozvao policiju?

Trebješanin: Možda je dečak ubica smatrao da zaslužuje više od drugih, zato se javio bes i želja za osvetom

Trebješanin se dotakao motiva za ovaj zločin. 

- Vrlo često se sve svaljuje na roditelje. To nije pravedno, kao što nije pravedno da se sve svali na školu. Roditelji imaju veliku odgovornost, ali ne može da se sve svali na njih. Dečak je vrlo obavešten o pravu, tako da se on sad brani time što sve svaljuje na roditelje. Otac ga jeste obučavao kako može da se ubije, tu se slažem. Motiv jeste najvažnije pitanje. Motivi mogu biti različiti, možda se oseća da je zpaostavljen, da je izolovan od drugih ili da mu se drugi podsmevaju. Za neke može biti motiv, što znaju da mediji pišu mnogo o masovnim ubicama i onda želi slavu. Dakle, mogu biti različiti motivi, ali najčešće je osećanje ogorčenost i zavisti. Ako se dete oseća da je neuspešno u odnosu na druge dečake koji imaju devojke ili uspeh u drugim stvarima, to može da izazove bes. Takvo dete, ne mora biti tačno, može biti uspešno, ali ono ima svoje kriterijume i smatra da zaslužuje mnogo više i onda se javlja bes i želja za osvetom. Onda se može reći da su to bila neselektivna ubistva bez obzira što je on ima spisak - rekao je Trebješanin.  

Na pitanje zašto je dečak ubica pozvao policiju nakon masovnog ubistva, Trebješanin je rekao.

- Meni to govori da je on racionalno postupao čak i u trenutku kada je pobio toliko dece on u suštini razmišlja o sebi. da bi izbegao da bude likvidiran. Vrlo je proračunat, racionalan, inteligentan i obavešten. Možemo samo da pretpostavljamo da tu ima neka psihopatska crta. To je vrlo verovatno.

Sequence 02.00_47_36_22.Still006.jpg
Kurir Televizija 

Novinarka Kurira ekskluzivno otkriva: Na njegovom radnom stolu pronađena su dva pištolja na gas

- Na njegovom radnom stolu pronađena su dva pištolja na gas, a u njegovom rancu je pronađen Molotovljev koktel koji je sam napravio - ekskluzivno jer otkrila Jelena Spasić!

Dečaka ubicu ispituje majka ubijenog Andrije Čikića, otkrio je Nedić dešavanja iz sudnice.

- Prva je Suzana Stanković Čikić, majka ubijenog Andrije, počela da ispituje. Praktično ona nastavlja sa ispitivanjem. Ona je jedina majka koja je uspela na prošlom suđenju da postavi svoj deo pitanja. Roditelji i zastupnici čekaju u hodniku koji se nalazi ispred same sudnice. Dečak ubica je, ja verujem, sa predstavnikom centra za socijalni rad koji sada vodi brigu o njemu, u posebnoj prostoriji, te kad oni sednu na svoja mesta, sve ostale stranke u postupku, on se uvodi u sudnicu. On je pre dve minute stao za tu govornicu i nastavlja sa svedočenjem. Verujem da će biti napravljeno i više pauza tokom njegovog ispitivanja jer se na tim pauzama zapravo vodi računa o tome da li je njegov krvni pritisak u redu, puls i da li može da se nastavi sa ispitivanjem. Jer bez obzira što je to osoba koja je počinila masovno ubistvo, ne smemo da zanemarimo činjenicu da je reč o osobi koja ima 15 godina - kazao je Rajko Nedić.

Screenshot 2024-10-17 101116.png
Kurir Televizija 

- Za deset mrtvih ljudi, za 3. maj, za zločin koji je počinjen tamo neviđenih razmera, koji je dotakao, ja verujem, svakog građanina Srbije, bez obzira da li poznaje neko od porodice ili ne, niko nikada neće odgovarati. To je suština. To je ono negde što najviše boli, samo da vi shvatite da govorimo o detetu koje ne može da odgovara i za te izgubljene živote, tu je devet izgubljenih života, osam mladih ljudi, ispod 13 godina, dve devojčice koje su u petom razredu, niko neće odgovarati. Za ubistvo niko nikada, nažalost, neće odgovarati. Oni odgovaraju za druga krivična dela za koja su prikupljeni brojni dokazi, ne samo iskaz njihovog sina koji ih tereti i na čijem delu se i zasniva optužnica zapravo, ali za zločin niko neće odgovarati - ispričala je Spasić u nastavku.

Nedić je komentarisao i visinu kazne koju roditelji dečaka ubice mogu da dobiju.

- Meni negde lično ono što je najnejasnije jeste ta granica za oca od samo 12 godina. I onda na kraju kada svedemo da majka može da dobije 2,5 godine, otac može da dobije samo 12 godina, a mi tu imamo 14,5 godina za 10 izgubljenih mladih života. Od sada vraćamo se na pitanje samog zakona da su praktično svima vezane ruke. Ranije smo pričali o tome, mada je sad u proceduri nacrt zakona, koji opet neće doneti nešto novo, zato što će pojačati upravo te mere da se deca vode u steljanu ili oko same bezbednosti čuvanja oružja. Ali to je drugo pitanje. 12 godina je sad maksimalna kazna, ali što se tiče njihovog ponašanja, od početka prvo je bilo čudno što nisu odmah izjavili saučešće, nisu se oglasili. I sad drugi šok je bio kada sam mislio da je to neka neproverena vest, kada smo čuli da su pokušali da zaštite svoju imovinu, da prebacuju na druge, da podignu novac, pošto imaju prilično nekretnina, tad sam video da oni zapravo štite samo sebe, svoje interese i kasnije samo njihovo ponašanje. Njihov odnos pre svega da je bio ljudski iskren, da je otac rekao da nije hteo da obuči sina da to uradi, ali nesrećno je to uradio. Normalno da on treba da prizna krivicu. Međutim, niti je priznao krivicu, on sve vreme negira. Majka isto, pogledajte njeno ponašanje. I naziva sebe uglednim doktorom. Majka isto dolazi mrtva, hladna. Ne znam šta sad dešava u njoj samoj, ali generalno je da njeno ponašanje ljudi komentarišu kao zaista bizarno. Kako da kažem, licemerno i bahato. Tako da jednostavno to je razočaravajući deo, znači da zaista niti u nijednom trenutku se nisu pokajali da štite svoje interese. Ne znam, on je u jednom momentu rekao kao radite što ćete, samo pustite mi porodicu. On sad štiti svoju porodicu dok je deset porodica uništen - ispričao je Nedić.

Spasić: Nije dobio status posebno osetljivog svedoka

Nedić je komentarisao proceduru transporta dečaka.

- Kao i prošli put su bile velike mere bezbednosti ali ovog puta su stavili paravane jer je naš fotoreporter uspeo da ga slika prošli put. Dakle, on je otišao uz pratnju policije i kolima. Policija obezbeđuje transport, a on je bio u sanitetu. Mere obezbeđenja su velike zbog mogućnosti napada ali i bekstva, a zbog njegovih godina štiti ga i zakon. Transfer je dobro organizovan i nije bilo nikakvih problema. Ponovo nije bilo moguće videti njegovo lice i on je zaista, nekoliko sekundi, dakle mislim da nije ni minut prošao, vrlo brzo prebačen iz klinike u samo transportno vozilo. Kako sam video, danas je došla majka dečaka ubice Miljana ali i roditelji ubijene dece.

Screenshot 2024-10-17 100459.png
Kurir Televizija 

Novinarka Spasić je dalje komentarisala ispitivanje dečaka kao iprethodno pripremljenih 250 pitanja za njega.

- Očekujem da će svakog trenutka biti uveden u sudnicu. Nije dobio status posebno osetljivog svedoka, iako je njegova odbrana to zahtevala. Videli smo da je još gužva pred sudom jer veliki broj advokata, odnosno zastupnika roditelja ubijene dece prisustvuje suđenju. Moram da kažem da je prema mojim informacijama na prethodnom suđenju koje je održano, dečaku postavljala majka jednog ubijenog deteta i da bi danas trebalo da nastave ostali roditelji. Tako da veliki broj tih pitanja od tih pripremljenih 250, ja verujem da ih je danas možda i više, jer su na prethodnom suđenju roditelji imali prilike da čuju i njegov iskaz. Verujem da se iz tog iskaza izrodilo još novih pitanja. Suđenju danas, kao i prethodnom, prisustvuje glavni javni tužilac Višeg tužilaštva, Nenad Stefanović, i ne možemo isključiti mogućnost da će možda i tužilaštvo imati dodatna pitanja za dečaka ubicu, kad završi ispitivanje roditelja ubijene dece - ističe Spasić i dodaje:

-  Prema našim saznanjima, on je rekao da je majka od njega očekivala da stalno bude najbolji u svemu, da se ljutila i vikala na njega kada nije bio najbolji, da je njemu to smetalo i da je to možda bio okidač za ono što je počinio 3. maja. S druge strane, rekao je i da otac nije imao oružje u kući, jer je nama poznato da je on vršnjake i radnika obezbeđenja ubio iz dva očeva pištolja, da on to ne bi učinio. To praktično znači da njemu oružje ne bi bilo dostupno. On ne bi imao gde da nabavi to oružje, da oružje ne bi bilo u kući, njemu na dohvat ruke praktično.

Sequence 02.00_19_03_13.Still002.jpg
Kurir Televizija 

U ovom momentu i njegovi roditelji imaju pravo da mu postavljaju pitanja, a prošli put je dečak ubica rekao da želi da svedoči protiv njih i po zakonu je dužan da odgovori na svako pitanje.

Spasić je istakla da je odgovarajući prošli put na pitanja u sudnici, dečak ubica dodatno optužio svoje roditelje, ističući da su uticali na njegovo nezadovoljstvo.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs