Danas se nastavlja suđenje roditeljima dečaka ubice iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", a dečak će svedočiti protiv svojih roditelja. 

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Maja Jovanović, predsednica Nacionalne asocijacije za podršku i generalni sekretar IBSSA, Biroa za borbu protiv trgovine ljudima i Marko Slijepčević, advokat.

- Provlači se činjenica da su ga roditelji pritiskali da bude dobar đak, ali to radi svaki roditelj, onda bi sva deca Srbije trebala da idu i ubijaju drugu decu. Mislim da je u pitanju slagalica porodičnih odnosa koja je dovela njega do ovoga. Njemu je omogućeno oružje i on je odveden u streljanu, tako da se odgovornost roditelja mora staviti u fokus - rekla je Jovanović.

366438_241017.01_16_27_22.Still007.jpg
Kurir Televizija 

 Slijepčević je rekao da je ova tragedija nenadoknadiva i da je svako komentarisanje besmisleno. 

- Ako na televiziji imate šund i kič, to ne znači da ćete vi biti primitivna osoba, ako gledate filmove koji propagiraju nasilje, to ne znači da će osoba biti nasilna. Gejming industrija, jedna od najvažnijih sveta, je mnogim ljudima ulepšala živote. Ja sam lično odrastao na igricama, kao i moji saradnici, a niko od njih nije ubica - rekao je Slijepčević.

On veruje da današnje suđenje "neće voditi ničemu", jer je odgovor na pitanje "zašto si mi ubio dete" suvišan. 

- Nije mi žao ljudi koji su krivi za nešto, svako od njih treba da odgovara. Ne krivim ni streljanu, i ja sam išao u streljanu. Ovo je splet nesrećnih okolnosti, i u pitanju su sociološki odnosi porodice i psihološki procesi deteta. Dete je anđeoska pojava i najdivnija stvar na sveta, ono zna samo ono što ga mi učimo. Koliko vidim, on je bio dobro usmeravan, da uči, da bude uspešan - kaže Slijepčević.

366438_241017.01_24_13_24.Still008.jpg
Kurir Televizija 

On je rekao da ima osećaj da se deca koja su bila ubijena u Duboni i Mladenovcu zanemarena i da se o  njima manje priča, pa je rekao:

- Uloga branioca uopšte nije laka u ovom postupku, potrebna je velika emocionalna snaga koja je za veliko poštovanje. Najteže će biti roditeljima, a počiniocu će biti kao svakom detetu, moramo sa svakim detetom postupati kao sa odraslom osobom.

Jovanović je ispričala da su deca iz urbanih sredina mnogo zanemarenija od dece iz konzervativnijih sredina, a onda je objasnila:

- Našoj deci manjka empatija i osećaj da je porodica dom. Deca se rađaju iz ljubavi, ne traže ona vas već vi njih, a sada se priča da se ona rađaju kako bi se zadržao suprug ili zarad finansijske sigurnosti. Da li mislite da ta deca mogu dobiti dovoljno ljubavi? 

 Jovanović je komentarišući razne faktore roditeljstva koje su mogle da izazovu ovu tragediju, ali i koje su sve učestalije u modernom svetu, rekla sledeće:

- Niko ne može da me ubedi da roditelj ne može da primeti anomalično ponašanje kod svog deteta koje je uradilo nešto devijantno, ja kao majka im po očima vidim da li su raspoloženi ili ne - rekla je Jovanović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Kurir ispred klinike iz koje će dečak ubica biti odveden na suđenje