Danas je nastavljeno suđenje roditeljima dečaka ubice iz Ribnikara, a u specijalnoj emisiji na Kurir televiziji gosti su dali detaljan pregled svega što nam je do sada poznato iz istrage.

Na tu temu govorio je i profesor doktor Žarko Trebješanin, psiholog.

- Bilo bi nam malo sat vremena da pričamo o tome. Mislim da nemamo dovoljno podataka kako bi analizirali ovog dečaka ubicu. Pravo pitanje je kako je došlo do toga, čak možda važnije, kako možemo ovo da predupredimo da se ovi slučajevi više nikada ne bi dešavali. Očigledno je da je to izraz jednog stanja u društvu - rekao je Trebješanin.

Sequence 02.00_47_34_11.Still007.jpg
Kurir Televizija 

On je istakao i da nasilja ima svuda, ali da je najviše zabrinjavajuće to što se ono propagira na pojedinim televizijama:

- Te televizije koje grade svoj rejting na serijama sa mnogo ubistava, na rijaliti programu, to itekako utiče. To je dokazano. Psihologija ima jako dobra istraživanja koja pokazuju da dete od do 12 godina vidi negde do 100.000 nasilnih scena na televiziji i 8.000 ubistava, a sa 18 godina vidi više od 40.000 ubistava - rekao je Trebješanin.

Kada je reč o motivu iza ovakvog nezapamćenog zločina, Trebješanin je rekao sledeće:

Kurir televizija Žarko Trebješanin: Dečak ubica spasio sebi život predajom

- Vrlo često se sve svaljuje na roditelje. To nije pravedno, kao što nije pravedno da se sve svali na školu. Roditelji imaju veliku odgovornost, ali ne može da se sve svali na njih. Dečak je vrlo obavešten o pravu, tako da se on sad brani time što sve svaljuje na roditelje. Otac ga jeste obučavao kako može da se ubije, tu se slažem.

On kaže da je motiv najvažnije pitanje, ali i da oni mogu dosta varirati:

- Motivi mogu biti različiti, možda se oseća da je zpaostavljen, da je izolovan od drugih ili da mu se drugi podsmevaju. Za neke može biti motiv što znaju da mediji pišu mnogo o masovnim ubicama i onda želi slavu. Najčešće je osećanje ogorčenost i zavisti. Ako se dete oseća da je neuspešno u odnosu na druge dečake koji imaju devojke ili uspeh u drugim stvarima, to može da izazove bes.

On kaže da to dete onda "ima svoje kriterijume i smatra da zaslužuje mnogo više, pa se javlja bes i želja za osvetom", a na pitanje zašto je dečak ubica pozvao policiju nakon masovnog ubistva, Trebješanin je odgovorio:

- Meni to govori da je on racionalno postupao čak i u trenutku kada je pobio toliko dece on u suštini razmišlja o sebi, da bi izbegao da bude likvidiran. Vrlo je proračunat, racionalan, inteligentan i obavešten. Možemo samo da pretpostavljamo da tu ima neka psihopatska crta. To je vrlo verovatno.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Novinarka Kurira Jelena Spasić: Svi roditelji će dečaku ubici postaviti ovo pitanje