"Uveli su me u učionicu punu mrtve dece. Posle toga, lekari u sanitetu su mi dali injekciju i lekove za smirenje", bile su reči Dragane Tomić, razredne odeljenja 7/2 u kojem je 3. maja prošle godine, maloletni ubica pucao u svoje vršnjake. Ona je tada svedočila u drugoj parnici, a kako je danas istakla Snežana Dunjić, advokatica koja zastupa porodicu Dukić, od velike je važnosti da se Tomićeva pojavi i svedoči i u ovom parničnom postupku.

12.jpg
Petar Aleksić OŠ Vladislav Ribnikar

- Rezredna se sudu obratila i tražila da se njen iskaz koji je dala u drugoj parnici prihvati kao njen iskaz u ovom postupku, međutim imamo naša pitanja i okolnosti koje nas interesuju i zato insistiramo da se pojavi pred sudom u ovoj parnici - rekla je advokat Dunjić nakon održanog suđenja i dodala da joj nije jasno zašto već treći put izbegava dolazak u sud.

Iskaz koji je ranije davala Dragana Tomić podsetio je sve prisutne na crni dan i tragediju koja je potresla celu Srbiju. 

- Došla sam u školu ujutru iako nisam imala prva četiri časa. Dovela sam svoje dete u školu i htela da završim neku papirologiju. Sedela sam u zbornici sama kad sam čula prvo "bam". Pomislila sam da je petarda, ali mi je bilo čudno da tako rano neko baca petarde. Ponovo se čulo "bam, bam", u nizu i ja sam krenula iz zbornice da vidim šta se dešava. Videla sam mrtvog čuvara Dragana i krenzula nazad, a onda sam videla još dece kako leže u hodniku - pričala je tada Dragana Tomić.

Ona je tom prilikom opisala i trenutak kada je saznala da je pucao učenik ove škole. Tu informaciju rekao joj je jedan od učenika, a ona se, prema njenim rečima, sledila od šoka. Međutim, ubrzo je za nju usledio još veći košmar kada je po nju kasnije došao inspektor i rekao da mora da identifikuje decu! 

Uveli su me u učionicu punu mrtve dece. To je slika zbog koje i danas preživljavam košmare - drhtavim glasom govorila je razredna koja je pozivana da svedoči i u parničnom postupku koji su pokrenuli roditelji ubijene Adriane Dukić, ali se iz zdravstvenih razloga nije pojavila u sudu.

Advokat Dunjić naglasila je da se očekuje svedočenje razredne zato što su spremili niz pitanja koja joj dosad nisu postavljana, a na koja se očekuju odgovori. Najpre se, istakla je Dunjićeva, misli na okolnosti i tvrdnje da je kobnog dana razredna dvaput bila na vratima učionice 7/2 pre nego što je ušao profesor geografije, ali nije ušla da pruži pomoć svojim đacima. 

- Vrlo je čudno da je pre ulaska profesora geografije u učionicu 7/2  bilo pet zaposlenih u školi i da niko nije ušao da pruži pomoć nastradaloj deci, pa čak ni razredni starešina. Da li bi neka deca preživela da je neko ušao ranije, ostaje na sudu da oceni - rekla je advokatica.

Podsećanja radi, prvi je u učionicu u kojoj se dogodilo krvoproliće utrčao nastavnik geografije Zoran Nišević. On je na prošlom suđenju ispričao kako je na rukama izneo jednog teško ranjenog dečaka, kao i to da "miris krvi iz učionice nikada neće zaboraviti".