Nikola Vušović, vođa vračarskog klana, poznatiji kako "Džoni sa Vračara" uhapšen je u Barseloni, nakon što je pre mesec i više dana protiv njega i vođe kriminalnog kavačkog klana Radoja Zvicera podneta krivična prijava u kojoj se sumnjiče da su podstrekivali pokušaj ubistva Marka Ljubiše, zvanog Kan.

Ko je Ljubiša čije je ubistvo Džoni planirao sa Zvicerom

Budvanin Marko Ljubiša je, navodno, visokopozicionirani pripadnik škaljarskog kriminalnog klana.

Ova krivična prijava usledila je nakon što su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore zbog sumnje da su počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, u septembru ove godine uhapšeni Budvani Davor Kordić i Aleksandar-Saša Ćetković, navodno bliski kriminalnom klanu Vasilija Rafailovića, kojeg povezuju sa odbeglim Radojem Zvicerom.

Krivična prijava je, osim protiv Kordića, Ćetkovića, Zvicera i Vušovića, saopšteno je tada iz Specijalnog državnog tužilaštva, podneta i protiv D.T, M.M, R.M. i I.B.

"Koji su u bekstvu ili zatvoru i pritvoru, zbog drugih krivičnih dela i postupaka", naveo je portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

dyoni.jpg
Privatna Arhiva, Printscreen X/ police 

Hteli da ubiju Ljubišu Kana

Svima njima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije.

"A osumnjičenima R.Z. i N.V. i krivično delo ubistvo u pokušaju putem podstrekavanja", saopštio je Radonjić.

Prethodno su, naveo je on, tokom izviđaja, prikupljeni dokazi da su Zvicer i Vušović, u 2020. godini, u Crnoj Gori i Srbiji, organizovali kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali uhapšeni Kordić i Ćetković, D.T, M.M, R.M. i I.B, kao i Lazar Ilić, Strahinja Savić, Grga Milićević, Miloš Klečko i Nikola Milenković.

"Koja je delovala tokom te i naredne godine, sa ciljem ubistva i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Osumnjičeni organizatori su, izvršavajući kriminalni plan, kod optuženih L.I. i S.S. (Ilić i Savić, prim.a) stvorili odluku da ubiju M.LJ, sa nadimkom K (Marko Ljubiša-Kan, prim.a), zbog čega su optuženi preduzimali određene radnje sa tim ciljem. Međutim, u tome su sprečeni jer ih je uhapsila policija, u januaru 2021. godine, u Budvi", piše u saopštenju tužioca Radonjića.

Specijalno državno tužilaštvo je, podsetio je u julu 2021. godine podiglo optužnicu protiv Lazara Ilića, Strahinje Savića, Grge Milićevića, Miloša Klečka i Nikole Milenkovića.

U postupku pred Višim sudom u Podgorici, koji je usledio nakon što je optužnica potvrđena, Ilić, Savić, Milićević i Klečko, oslobođeni su optužbe da su planirali da ubiju Budvanina Marka Ljubišu-Kana, početkom 2021. godine, jer, kako je obrazloženo tada, nema dokaza.

Za krivično delo ubistvo u pokušaju putem podstrekavanja osuđen je Nikola Milenković, kojem je presudom izrečena jedinstvena kazna zatvora od pet godina.

Kurir.rs/Blic/Libertas