Slobodan Kašćelan, jedan od vođa ozloglašenog "kavačkog" klana, uz odbeglog Radoja Zvicera, pušten je jutros iz pritvora nakon što je istekao rok za donošenje prvostepene presude, međutim, ubrzo je ponovo uhapšen, zbog drugog krivičnog dela. Zvicerov bliski saradnik redovno je popunjavao stranice crne hronike, pogotovo što se duži period skrivao od policije, ali i od onih koji su želeli da ga likvidiraju.

1003-kascelan.jpg
Privatna Arhiva Slobodan Kašćelan

Više puta menjao identitet

Iako za dve decenije stariji od većine svojih saradnika, Kašćelan je pre hapšenja 2018. godine bio u bekstvu. On je tada uhapšen u Češkoj, a potom izručen Crnoj Gori.

- Kašćelanu je bilo teško ući u trag, s obzirom na to da je često menjao identitete. Kada je uhapšen u Češkoj kod sebe je ima dva pasoša, francuski i kosovski na ime Slobodan Perić.  Kotoranin je tada potraživan zbog sumnje da je počinio krivično delo ubistvo u pokušaju, krivično delo stvaranje kriminalne organizacije krajem maja 2010. godine i krivično delo zelenaštvo, trgovina drogom, iznude - podseća izvor.

rade.jpg
Printscreen Libertas Radoje Zvicer

Dobijao naredbe od Zvicera

Spekulisalo se da je Kašćelan postao član Zvicerove organizacije tokom druge polovine 2020. godine kada je ta grupa formirana na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije i to s namerom međunarodnog šverca velikih količina droge, ubistava, i drugih teških krivičnih dela. 

Crnogorski istražitelji su tada ustanovili da je Kašćelan putem Skaj aplikacije dobijao naredbe od glavnog čoveka kavčana, Zvicera.

- Kašćelan se sumnjiči da je u periodu između druge polovine februara u početkom marta 2021. godine, posredstvom telefona sa zaštićenom aplikacijom "skaj" sa šifre 1ANELM, ostvario telefonsku komunikaciju sa Zvicerom postupajući kao deo mreže preprodavaca i posrednika u prodaji opojne droge koju je organizovao okrivljeni Radoje Zvicer - pisali su ranije crnogorski mediji.

1207-instagram-copy.jpg
Printscreen/ Instagram Jovan Vukotić

Škaljarac nudio 4 miliona evra za njegovu likvidaciju

Protiv Kašćelana i još 17 osoba, u januaru 2023. godine podneta je i optužnicu zbog planiranja likvidacije vođe suparničkog škaljarskog klana Jovana Vukotića, kao i člana ovog klana Jovana Jovanovića.

Crnogorsko tužilaštvo tada je saopštilo da je plan kavčana koji je ubrzo osujećen, bio da Vukotića ubiju 2020. godine iz snajpera, u vreme dok se nalazio u pritvoru u Spužu, a Jovanovića da likvidiraju u Kotoru

Podsećanja radi, crnogorsko tužilaštvo tvrdi da je još 2016. godine Kašćelan bio na meti škaljaraca.

Na njega je u Novom Sadu pre 8 godina pucano sa motora dok je bio u automobilu sa još jednom osobom, a Jovan Vukotić je, tvrdi tužilaštvo, nudio četiri miliona evra za ubistva Kašćelana i drugog vođe kavačkog klana – Radoja Zvicera. Nakon toga je navodno i obećao da će zbrisati sa zemlje sve "škaljarce" - do poslednjeg.

 BONUS VIDEO

Kurir TV RAT DO ISTREBLJENJA?! OVO JE VIDAK ČIJE SU SPALJENO TELO NAŠLI U ŠUMARKU: Za nepunu godinu likvidirano 5, "kavčani" sve suroviji