Za nešto manje od dva sata biće nastavljeno suđenje Urošu Blažiću, optuženom za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona, u kojem je 4. maja prošle godine izgubilo život devet osoba, dok je dvanaestoro ranjeno. Pored Blažića, na optuženičkoj klupi je i njegov otac Radiša Blažić, kod koga je nakon masakra pronađena velika količina vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava. Očekuje se da će tokom današnjeg ročišta svedočiti oštećeni, svedoci i veštaci, a među njima i ranjena Andrijana Mitrović, kao i članovi porodice Gavrilović iz Kragujevca, kod kojih se Uroš Blažić skrivao posle zločina.

Na prethodnom ročištu, članovi porodice Blažić odbili su da svedoče, zbog čega je tužilac zatražio da budu novčano kažnjeni. U sudnici je tada bila prisutna i majka Uroša Blažića, Biljana Blažić, koja je izrazila saučešće porodicama žrtava, ali je odbila da svedoči. Uroš Blažić je na prvom ročištu priznao krivicu, dok njegov otac i dalje negira optužbe, tvrdeći da ne zna odakle potiče oružje pronađeno u njegovoj kući.

Advokat Ana Selak u emisiji je iznela pravni pregled situacije i govorila o tome šta nas očekuje na nastavku suđenja.

- Danas se očekuje da svedoče članova porodice Gavrilović iz Kragujevca, kao i veštaci i svedoci, uključujući ranjenu Andrijanu Mitrović. Članovi porodice Blažić, koji su prethodno odbili da svedoče, imali su pravo na to kao privilegovani svedoci, s obzirom na to da su u srodstvu sa optuženim. Međutim, ono što je obavezno je da se pojave na sudu i daju izjavu da ne žele da svedoče, što je u ovom postupku izostalo, a to smatram sramotnim. Sud im je dao još jednu šansu da se pojave, ali ukoliko to ne urade, biće novčano kažnjeni - istakla je Selak.

366438_241021.00_34_00_00.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Ona je posebno naglasila značaj odgovornosti u ovakvim slučajevima:

- Cilj svakog suđenja je, pre svega, prevencija, da društvo izvuče pouke i da odgovorni budu sankcionisani. U ovom slučaju vidimo manjak odgovornosti, ne samo kod optuženog, već i kod njegove porodice. Porodica je mogla da doprinese razjašnjavanju materijalne istine, ali svojim postupcima samo pogoršavaju situaciju.

Selak je objasnila da je privilegija nesvedočenja data kako srodnici ne bi dovodili svoje bližnje u lošiji pravni položaj.

- Ako bi svedočili, mogli bi da iznesu informacije koje bi otežale poziciju okrivljenog, što je ljudski neprihvatljivo. Zbog toga postoji pravo nesvedočenja, ali to ne znači da su izuzeti od odgovornosti da se pojave pred sudom - dodala je Selak.

Psiholog i psihoterapeut Dragana Ivanović govorila je o ponašanju roditelja Uroša Blažića i njihovoj nespremnosti da se suoče sa odgovornošću.

- Roditelji Uroša Blažića izbegavaju da se pojave na sudu i da razgovaraju o samom događaju. Izbegavaju da preuzmu bilo kakvu odgovornost za ono što se dogodilo. Oni ističu da su ugledna porodica, ali ignorišu sve što se dogodilo u maju prošle godine - rekla je Ivanović.

366438_241021.00_27_44_10.Still005.jpg
Kurir Televizija 

Ona je dalje objasnila da ovakvo ponašanje roditelja ukazuje na disfunkcionalnost u porodici:

- Postupci govore mnogo o ljudima. Neko može da tvrdi da je sve najlepše o sebi, ali ponašanje otkriva pravu istinu. Vidimo ovde sličan obrazac ponašanja kao kod roditelja dečaka koji je počinio masovno ubistvo u školi 'Vladislav Ribnikar'. Odsustvo osećaja odgovornosti je prisutno i u jednom i u drugom slučaju.

Ivanović je istakla da je takvo ponašanje problematično, posebno kada je reč o porodicama žrtava:

- Roditelji žrtava najviše boli to što nema osećaja odgovornosti ni kod roditelja Uroša Blažića ni kod roditelja dečaka iz Ribnikara. Oni žele objašnjenje, žele da znaju zašto je došlo do ove tragedije.

Kurir televizija Advokatica otkriva šta možemo očekivati u nastavku suđenja Urošu Blažiću

Selak se osvrnula na moguću kaznu koja čeka Uroša Blažića i ostale umešane u slučaj.

- Kazne koje se mogu očekivati u ovom slučaju zavise od mnogih faktora. Tu je ne samo Uroš Blažić, već i njegov otac, kao i moguće pomagači iz Kragujevca. Pitanje je ko je sve učestvovao u sakrivanju oružja i šta je tačno uloga svakog pojedinca u ovom slučaju - objasnila je Selak.

Ona je takođe govorila o društvenom značaju ovog suđenja:

- Ovaj slučaj postavlja pitanje kazni za mlađa punoletna lica. Postoje međunarodni standardi za maloletnike, ali za mlađa punoletna lica, kakav je Uroš Blažić, situacija je drugačija. Oni imaju povlašćen položaj, što može dovesti do apsurda da neko ko je odgovoran za smrt devet osoba dobije kaznu manju od 20 godina zatvora. To je poruka koju kao društvo ne smemo poslati.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Advokatica ranjenog momka u okolini Mladenovca: Ovo bi bilo ključno svedočenje u slučaju Uroša Blažića