Hapšenje Nikole Vušovića, poznatijeg pod nadimkom Džoni sa Vračara, još jednom je bacilo svetlo na slučajeve begunaca koji su praktično neuhvatljivi za srpsku policiju. U ovom trenutku, naša zemlja traga za najmanje sedmoro opasnih kriminalaca, a neki od njih godinama uspešno izmiču organima reda.

A, za kime je to sve Srbija raspisala poternicu istraživala je novinarka Kurir televizije Ksenija Stojiljković sa svojim sagovornikom.

Dejan Radenković.jpg
Kurir Televizija 

- U proteklom periodu imamo više hapšenja od strane država u regionu ili šire, a koje su upravo rezultat jedne dobre međunarodne policijske saradnje i raspisivanje potrebnice od strane naše zemlje za određena kriviča dela koja su izvršena na teritoriji naše države. Osim toga imali smo skoro i hapšenje jedne određene kriminalne grupe za krivično delo ubistva od pre tri i po godine, pa je izvesno da nema neuhvatljivih i sigurno će u narednom periodu sve policije, uključujući i međunarodne organizacije poput Interpola, Europola, Eurodžasta i ostalih, učiniti sve kako bi se oni pre svega locirali, a zatim i lišili slobode - smatra Dejan Radenković, bivši pomoćnik načelnika UKP-a.

Objašnjava da nije nimalo jednostavno locirati osobu u bekstvu.

- To zaista nije lak posao s obzirom da znamo da oni teže tome da se što duže i što veštije sakrivaju. Znamo takođe da njihovo sakrivanje zavisi od nekoliko činioca, a to je pre svega koliko su novčano sposobni jer skrivanje nije jeftino, zatim da li imaju određena uporišta i saranju sa određenim lokalnim kriminalnim grupama i sa lokalnim bezbednosnim strukturama.

Kurir televizija MENJAJU LIČNI OPIS, KRIJU SE GODINAMA, NA KRAJU IH POHAPSE! Ko su naizgled neuhvatljivi begunci za kojima traga srpska policija?

Neretko, osobe s poternice ne prekidaju svoje kriminalne delatnosti.

- Destinacija na kojoj se oni pronalaze govori o tome da oni nastavljaju sa kriminalnim aktivnostima, dobiju neku drugu ulogu u celom tom lancu kada je u pitanju organizovani kriminal i nastavljaju da se bave time. Vrlo često pribegavaju i promeni ličnog opisa, ali sve to nikako ne može da ide u prilog njima da će se večno skrivati.

Naveo je i neke primere gde se mislilo da se izvršioci krivičnih dela nikad neće pronaći.

- Imamo i u nekim drugim državama narko-bosove koji su uhapšeni posle 30 ili 40 godina. Imamo ratne zločince koji su uhapšeni posle 50 godina nakon što je za njima raspisana poternica. Jeste nekad pravda spora, ali je svakako dostižna - zaključio je Radenković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

MUP Hapšenje zbog oružja na Novom Beogradu