U Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu (Zabeli) 57 zaposlenih je doniralo krv u akciji koju je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija organizovala sa Institutom za transfuziju krvi Srbije i Crvenim krstom Požarevca.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da je davanje krvi od presudnog značaja za vanredne operativne zahvate, kao i one koje se planiraju u bolnicama širom zemlje. Carević je istakao da su u dobrovoljnoj akciji davanja krvi u Zabeli učestvovale i kolege koje su svoju humanost na ovaj način iskazale više od 30 puta, dok je
među mlađima bilo i onih koji su po prvi put dali krv.

- Zaposleni u našim zavodima svojim učešćem u ovim akcijama spasavaju živote pacijenata čije operacije se eventualno odlažu zbog nedovoljno zaliha krvi - istakao je Carević.

FOTO UIKS, dobrovoljno davanje krvi u Zabeli 1.jpg
UIKS Dobrovoljno davanje krvi u Zabeli

On je naveo da dobrovoljni davaoci krvi pomažu bolnicama da na vreme planiraju operacije, dok se pacijenti lišavaju neizvesnosti u pogledu medicinskog zbrinjavanja.

Zaposleni u Zabeli zajedno sa drugim zavodima poput Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu i Okružnog zatvora u Beogradu godinama unazad dva puta godišnje učestvuju u akcijama davanja krvi, dok se Okružni zatvor u Novom Sadu priključio svojim kolegama prvi put prošle godine.