Ugledni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Simonović, uhapšen je 19. septembra u Kirgistanu!

Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je za Kurir da su dva državljanina Srbije uhapšena u Kirgistanu i da je o njihovom privođenju obavešten konzulat Srbije u Moskvi koji preduzima sve radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Da je dr Aleksandar Simonović uhapšen u inostranstvu potvrdila je i njegova supruga Branka Simonović, koja je za portal IN4S rekla da je njen suprug otputovao u Kirgistan kao prevodilac i stručni konsultant sa putnim nalogom Mašinskog fakulteta.

Dodala je i da su joj dobronamerni prijatelji objasnili da je u pitanju zamena identiteta, da je angažovan najbolji advokat i da će brzo sve biti rešeno.

- Kako je vreme odmicalo, postalo nam je jasno da je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije, da bi se na kraju ispostavilo da su pritvoreni za davanje mita, što nema nikakvog dodira sa istinom, bar što se mog supruga tiče - kategorična je Branka Simonović u izjavi za IN4S:

- Nama je savetovano da se ne oglašavamo, ali smo ćutali i zbog porodice. Majka mog supruga je lošeg zdravstvenog stanja i svesni smo da će ga ovo saznanje dodatno iskomplikovati. Ali, više nemamo kud, jasno nam je da, ako se ne uključe naše institucije i javnost, sve može poći po zlu. U pitanju su ljudski životi. Sudbina naše porodice je u rukama ljudi koji znaju da moj suprug nije kriv. Firma s kojom je sarađivao ima potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Mašinskim fakultetom - priča portal Branka Simonović, majka troje maloletne dece.

Ona je dodala da zna da njen suprug nije kriv i da nije umešan u bilo šta nečasno.

- To znaju njegove kolege, prijatelji i svi koji ga poznaju. Zato apelujem na državne organe, na našu diplomatiju da daju svoj doprinos. Sašini prijatelji su kontaktirali našu ambasadu u Moskvi pod čijom jurisdikcijom je Kirgistan, oni su dali nalog otpravniku poslova u Kirgistanu da ispita slučaj. Otpravnik poslova je boravio u Biškeku, ali nije uspeo da se vidi sa pritvorenima, što je još jedan razlog za strah i dokaz o nivou ljudskih prava i sloboda - kaže za Branka Simonović za portal IN4RS.

Dr Aleksandar Simonović, svojevremeno jedan od najmlađih profesora Beogradskog univerziteta, doskorašnji prodekan za nastavu i šef Katedre za vazduhoplovstvo, predavač je 13 predmeta na Mašinskom fakultetu i plodonosan naučnik, što potvrđuju desetine objavljenih radova.