Predstavnica komisije sudskih veštaka, koja je imala zadatak da sudu dostavi nalaz i mišljenje da li je maloletni ubica iz Osnovne skole Vladislav Ribnikar bio uračunljiv i sposoban da shvati šta je učinio kada je 3. maja prošle godine ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja škole u centru Beograda, Aneta Lakić, izjavila je danas pred sudom da su četiri dana, satima razgovarali sa njim, kako bi doneli zaključak, koji ona nije danas saopštila u sudnici Višeg suda u Beogradu u kojoj se vodi parnični postupak koji su porodice ubijenih pokrenule protiv njega, njegovih roditelja i škole.

Sudija je komisiji veštaka dala nalog da dopune, odnosno dodatno u nalazu navedu koju su medicinsku dokumentaciju koristili za donošenje konačnog zaključka.

Advokat Marina Ivelja, koja zastupa Vladimira, Miljanu Kecmanović i njihovog sina prethodno je navela da ima primedbe na nalaz i zatražila da joj se dostavi dokumentacija koja je korišćena.

- S obzirom na to da je zastupnica dečaka ubice i njegovih roditelja prigovorila nalazu, koji se odnosi na to da li je maloletni ubica u trenutku zločina shvatio svoje postupke, što je vazno za parnični postupak, može se zaključiti da im on ne ide u korist i da su stručnjaci na osnovu celokupne dokumentacije, ali i neposrednog razgovora, došli do zaključka da je bio sposoban da shvati, odnosno rasuđuje u trenutku kada je izvršio zločin - kaže sagovornik Kurira.

Aneta Lakić, u ime komisije veštaka, navela je i da je za njihov zaključak o tome da li je maloletni ubica mogao da rasuđuje bila izuzetno važna dokumentacija sa klinike, od 3. maja, kada je primljen na nju.

- Mi smo dokumentaciju, uključujući i onu sa klinike, dobili preko suda, reč je o osetljivim podacima, zbog čega mi ne mozemo da je dostavimo, to može samo sud da zatraži od klinike - navela je ona i dodala:

- Mi smo četiri dana, po više sati razgovarali sa njim, radili različite testove ličnosti, sve to analizirali i na osnovu svega toga i dokumentacije doneli zaključak kakvo je njegovo rasuđivanje bilo u vreme izvršenja - zaključila je ona.

U parničnom postupku, za danas je predviđeno i saslušanje veštaka koji su imali zadatak da daju nalaz i mišljenje o stanju porodica ubijene dece, ali je taj deo postupka, na predlog zastupnika oštećenih, Ognjena Božovića, zatvoren za javnost.

Ročištu prisustvuju roditelji ubijene dece, Nina Kobiljski, Suzana Stanković Čikić, Milos Čikić kao i Anđelko Aćimović.

Kurir.rs/Jelena Spasić