Ugledni profesor dr Aleksandar Simonović uhapšen je još 19. septembra u Kirgistanu, a kako Kurir nezvanično saznaje, njemu su lisice stavljene u hotelskoj sobi u kojoj je odseo u gradu Biškeku. Prema rečima našeg izvora, zajedno s njim, uhapšen je još jedan naš državljanin.

Podsetimo, dr Aleksandar Simonović u kirgistanskom zatvoru je već više od mesec dana, a navodno, na teret mu se stavlja davanje mita.

dr Aleksandar Simonović.jpg
inovacionicentar.rs Prof. dr Aleksandar Simonović

 - Akcija hapšenja odigrala se u jednom od hotela u Kirgistanu. Policija je upala u hotelske sobe gde su bili smešteni srpski državljani. Sve se odigralo munjevito, stavili su mu lisice i odveli ga. Mislio je da je neka greška u pitanju, zatečen je bio. On je u Kirgistanu iza rešetaka već više od mesec dana, međutim, nadležni u toj zemlji za sada su potpuno zatvoreni po ovom pitanju, ništa se ne zna još uvek, kao da se s nekim razlogom sve drži u strogoj tajnosti - kaže izvor Kurira i podseća da je Simonoviću za novembar već zakazano suđenje u ovoj zemlji.

- Nažalost, zasad nismo mogli da saznamo detalje oko hapšenja Aleksandra, sem da je u pitanju neki mito, ali smo saznali da mu je već zakazano suđenje za novembar - kazali su za Kurir poznanici dr Aleksandra Simonovića.

Za dr Simonovića ističe se da je svojevremeno bio jedan od najmlađih profesora Beogradskog univerziteta, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu predaje 13 predmeta. 

Vest o njegovom hapšenju, podsetimo, dospela je u javnost kada se oglasila njegova supruga Branka Simonović rekavši za portal IN4S da je njen suprug otputovao u Kirgistan kao prevodilac i stručni konsultant sa putnim nalogom Mašinskog fakulteta, a nakon saznanja da je Aleksandar uhapšen, rečeno joj je da je u pitanju zamena identiteta i stoga tada nije ništa preduzimala.

Za Kurir su iz Ministarstva spoljnih poslova juče potvrdili da su dvojica državljana Srbije uhapšena u Kirgistanu i da je o njihovom privođenju obavešten konzulat Srbije u Moskvi koji preduzima sve radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

O celokupnoj drami za Kurir su se ranije oglasili i sa Mašinskog fakulteta.

masinski-fakultet.jpg
Dragana Udovičić Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu

- Profesor Simonović je imao uredan nalog za službeni put, podnet na sopstveni zahtev, pri čemu je kao izvor finansiranja naveo lična sredstva. Kao razlog službenog putovanja, naveo je saradnju sa privredom, a avio karta za putovanje nije kupljena preko procedure koju sprovodi Mašinski fakultet - rekao je za Kurir dekan prof. dr Vladimir Popović.

Bonus video:

02:18
"SIN MI JE UPLAŠEN I POTIŠTEN, LEŽI U KOSOVSKOM ZATVORU NEVIN" Otac jednog od uhapšenih mladića opisao TORTURU U MITROVICI Izvor: Kurir televizija