Nikola Filipović (31), koji je u utorak uhapšen u Barseloni kao pripadnik vračarskog klana koji su prema optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal predvodili Nikola Vušović i Radoje Zvicer, imao je kod sebe čak četiri lažna identiteta i potpuno je promenio lični opis pokušavajući da se sakrije od policije! Inače, nekoliko dana pre nego što je uhapšen Filipović, licise na ruke stavljene su i vođi klana Vušoviću, zvanom Džoni sa Vračara. Prema nezvaničnim informacijama, oni su se skrivali zajedno, a Filipović je bio zadužen za "kontranadzor".

- Agenti koji su radili sa kolegama iz Srbije na lociranju i hapšenju begunaca koji su boravili u Barseloni, otkrili su da se Filipović pridržavao strogih mera bezbednosti, kako ne bi bio otkriven. Između ostalog, stalno je menjao identitete, istovremeno je imao i po četiri lažna identiteta. Lažne identitete imao je i njegov šef, Vušović, kom su prvom i stavljene lisice - prenose španski mediji. 

zvicer.jpg
Shutterstock, Printscreen Vođa grupe Radoje Zvicer i dalje u bekstvu

Kako dodaju, osim što su menjali dokumenta i imena, obojica "vračaraca" promenila su i lični opis. 

- Koliko je vodio računa o tome da on i njegov šef, Vušović, ne budu locirani, najbolje govori to da je vršio "kontranadzor", kako bi eventualno otkrio prisustsvo policije pre nego što bilo gde krene - dodaju oni i navode da su uhapšeni "vračarci", kako je otkriveno, i svoje najbliže, uputili u "tehnike kako da spreče istražitelje da otkriju gde se oni nalaze".

Međutim, sa Vušovićem je privedena i njegova supruga, koja je potom puštena jer ona nije bila na poternici.

- I pored svih mera koje su preduzimali, locirani su u specifičnoj oblasti Barselone. Oni nisu živeli zajedno, odnosno u istom stanu, ali bili u stalnom kontaktu - navode oni.

U velikoj akciji hapšenja "vračaraca" koji su u bekstvu od novembra 2022., podsetimo, učestvovala je i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala UKP i FAST tima Republike Srbije, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i Bezbednosno-informativnom agencijom, u koordinisanoj akciji sa španskom, austrijskom, nemačkom, hrvatskom, slovenačkom policijom i policijom Republike Srpske (UOTK), kao i sa predstavnicima Evropola.

Pripadnici "vračarske grupe", kojoj je u toku suđenje pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, podsetimo, sudi se za ubistva Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića Čađe, kao i pokušaje ubistava Samira Divljanovića, Miloša Nilovića zvanog Runjo, Lazara Vukićevića, Andrije Zarića, Strahinje Savića i Arsenija Stefanovića.

 Bonus video: 

01:50
DANAS SE NASTAVLJA SUĐENJE "VRAČARCIMA" Advokat: Očekuje se iznošenje do sada NEPOZNATIH detalje, terete se za DVA krivična dela Izvor: kurir televizija