Od početka godina petorica najbližih saradnika odbeglog vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera uhapšena su u Španiji! Lisice na ruke stavljene su jednom od njegovih najbližih saradnika, Nikoli Vušoviću zvanom Džoni sa Vračara, kumu Milovanu Zdravkoviću, bliskom saradniku Milinku Brašnjoviću, zatim Marku Stankoviću zvanom Jaguar kao i Nikoli Filipoviću. Jedini koji je uhapšen na teritoriji Bosne i Hercegovine, odnosno u Sarajevu, je Dušan Jovanović Giba.

- Osim što im je zajedničko to što su svi bili bliski Zviceru i kavačkom klanu, čak petorica su locirana i uhapšena u Španiji. Najverovatnije je hapšenje prvog na listi, Milinka Brašnjovića, povuklo i lakše lociranje osalih u Španiji. Nema sumnje da su begunci, koji su bili u istom klanu, održavali kontakt, a verovatno od istih saradnika nabavljali i lažna dokumenta. Nije isključeno da su nastavili da se bave kriminalnim radnjama - navodi naš sagovornik.

78.jpg
Privatna Arhiva, Printscreen / Star.gr Dedović i Stamatović ubijeni u Atini

Lažni identiteti, novi izgled

Poslednji na listi uhapšenih, Nikola Filipović, kod sebe je imao čak četiri lažna identiteta i potpuno je, kao i njegov "šef" Nikola Vušović, promenio lični opis! Prema nezvaničnim informacijama, dvojica begunaca su se zajedno skrivala, a Filipović je bio zadužen za "kontranadzor".
- Agenti koji su radili s kolegama iz Srbije na lociranju i hapšenju begunaca otkrili su da se Filipović pridržavao strogih mera bezbednosti. Stalno je menjao identitete, istovremeno je imao i po četiri različita. Koliko je vodio računa o tome da on i Vušović ne budu locirani najbolje govori to da je vršio "kontranadzor", kako bi eventualno otkrio prisustsvo policije pre nego što bilo gde krene - saopštila je španska policija i dodala da su uhapšeni "vračarci" i svoje najbliže uputili u "tehnike kako da spreče istražitelje da otkriju gde se oni nalaze".

Akcija u Barseloni

Za Milinkom Brašnjovićem je Srbija tragala zbog sumnje da je bio pripadnik organizovane kriminalne grupe koja se tereti za ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, pripadnika "škaljarskog klana", u januaru 2020. u Atini. Prema optužnici, Brašnjović je jedan od direktnih počinilaca i njega je angažovao direktno Radoje Zvicer s kojim je preko Skaja bio u kontaktu u vreme zločina. Istom optužnicom, obuhvaćene su i likvidacije "škaljaraca" u julu iste godine na Krfu, Damira Hadžića i Alana Kožara, a kao izvršioci uhapšeni su Stanković u Barseloni a u Sarajevu Dušan Jovanović Giba.

- Milovan Zdravković, koji je obuhvaćen ovom optužnicom, ali i optužnicom protiv takozvanog "balkanskog kartela" optuženog za šverc droge, navodno je kum Radoja Zvicera. On je takođe uhapšen u Španiji, ali je izručen Hrvatskoj i trenutno je u pritvoru u Zagrebu - podseća naš sagovornik.

Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara, koji je sa Zvicerom optužen da je organizovao takozvani "vračarski klan", optužen je u Srbiji za tri ubistva i pet pokušaja ubistava, a istražitelji su ga uhapsili u Barseloni, baš kao i jednog od njegovih najbližih saradnika Nikolu Filipovića (31) koji je uhapšen u u istom gradu četiri dana kasnije.

1453672431.jpg
Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Nenad Kostić Lalić na suđenju Belivuku govorio o akcijama u Španiji

Rat počeo u Španiji

Inače, tokom suđenja kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, koji je označen i kao jedan od organizatora ubistva škaljaraca u Grčkoj, svedok saradnik Srđan Lalić svedočio je da je kriminalna grupa godinama imala svoje saradnike u Španiji. Otkrio je i da su pripadnici njihove grupe na teritoriji te države počinili najmanje dva ubistva pre 2021. godine.

- Interesantno je da je rat "škaljarskog" i "kavačkog" klana počeo 2014. upravo u Španiji, u Valensiji. Tada je iz jednog stana ukradeno 300 kilograma kokaina i pripadnici dotada jedinstvenog klana su međusobno počeli da se optužuju za krađu droge, posle čega se klan pocepao. U ratu koji od tada traje ubijeno je i ranjeno više od 60 ljudi - podseća sagovornik Kurira.