Svi događaji
Od najnovijeg
16:22

Određena pauza

Sledeći pitanja postavlja Veljko Belivuk, ali je sudsko veće odlučilo da pre suočavanja bivših saradnika u sudnici napravi pauzu od pola sata.

15:36

Branilac Belivuka i Miljkovića nastavlja ispitivanje

Pitanja Hrvatinu sledeći postavlja branilac Belivuka, Miljkovića i još nekoliko optuženih advokat Dejan Lazarević.

Lazarević: Kada ste zaključili sporazum sa tužilaštvom?

Hrvatin: Ja sam se 16. novembra 2021. izjasnio o ubistvu Nikole Mitića i od tada je praktično. Vidim da vaše klijente ili advokate Miljkovića koji i ovde soli vama pamet, naročito zanima sveska.

Sudija: Nemojte tako, vodite računo

Hrvatin: Nisam nikoga vređao. Evo od tada sam imao mesec dana da napišem sva svoja saznanja da bih dobio status. Možda sam napisao dve ili tri sveske. Sudija me je pitao da li sam ja pisao, odgovorio sam da jesam i ubrzo sam obavešten da sam dobio status. To je bilo u decembru, imao sam mesec dana ali ja sam sve napisao u sedam dana.

Lazarević: Koliko ste puta bili na razgovoru kod tužioca?

Hrvatin: Znam, prvi put kada sam uhapšen i drugi put kada sam u novembru dao taj iskaz. Išao sam da pokažem gde je to mesto gde smo prosipali.

Lazarević: Pričali ste da ste ispravljali u svesci, kada i šta?

Hrvatin: Ispravio sam samo izjašnjavanje vezano za Nemanju Đurića, jer sam ga stavio u konteskt da je učestvovao a nije učestvovao u akciji za Nikole Mitića. Dakle, jedno sam rekao tužiocu, a drugačije, ispravljeno sam napisao u svesci.

Lazarević:Da li ste pre zaključivanja sporazuma pročitali šta vam se stavlja na teret?

Hrvatin: Prvo sam pričao, rekao sam sve što znam. Posle sam pročitao optužnicu. Ja sam u to vreme brljavio i ne sećam se, svet mi se bio srušio na glavu. Bio je na prvom saslušanju nekih papira, ali se ne sećam šta sam potpisivao. Ovlaš sam pročitao šta mi se stavlja na teret, koncentrisao sam se da kažem sve što znam.Ja sam kada sam potpisivao sporazum priznao Nikolu Mitića, priznao sam sva dela koja sam ovde pričao, i učestvovanje u grupi i ubistva.

Lazarević: Jeste li pričali o pripremi ubistva Mladena Lazarevića?

Hrvatin: Jesam i za to i za mnoge druge stvari. Ja sam bio u obavezi da sve kažem, ako hoću sporazum. Mislim da je sa mnom sklopljen sporazum zbog Nikole Mitića a priznao sam sve. Dogovorena je kazna od 15 godina.

Lazarević: Odakle ste uzeli oružje, gde ste ga stavili, vezano za Lazara Vukićevića?

Hrvatin: Mi smo se parkirali tako da vidimo kada Nemanja Đurić krene sa Vukićevićem. Mi smo videli nekog lika, Marko Budimir mi je rekao "otvori kasetu", unutra je bio manji pištolj. Drtžao sam ga u ruci, pa za pojas, do Vrčina. Onda sam ga stavio ispod nekog lišća, to je bio pištolj od Sube, posle sam došao i pokupio ga u Vrčinu, taj pištolj i uzeli su ga ti Subini.

Lazarević: Koliko ste puta učestvovali u preuzimanju oružja?

Hrvatin: Dva puta oružje, jednom pare i jednom motor.

Lazarević: Da pređemo na navodni događaj Lazar Vukićević. Da li imaš saznanja da ga je neko mučio tako što mu je vrelom peglom prelazio po telu?

Hrvatin: Nisam, nisam se ni raspitivao.

Lazarević: A da ga je neko mučio tako što mu je stavio crevo i pustio vodu i tako ga davio?

Hrvatin: Ne sećam se da li je u tim nekim našim pričama to pominjao.

Lazarević: Da li je prema vašim saznanjima učestvovao Marko Miljković u ubistvu Aleksandra Gligorijevića?

Hrvatin: Nisam bio radoznao i nisam pitao.

Lazarević: Da li imate saznanja da je Goranu Veličkoviću neko klještima čupao nokte?

Hrvatin: Nemam, ja znam neke anegdote, to da se dobro držao.

Lazarević: Kada je mašina.

Hrvatin: Za Nikolu Mitića mašina za mlevenje mesa se nalazila u garaži, kada se spuste vrata sa desne strane. Negde u oktobru, Belivuk mi je pisao da odem do kuće da pomognem nešto Jankoviću i Draganiću oko mašine. Za Radojevića je bila u skrivenoj prostoriji.

Lazarević: Da li je onda kako piše u optužnici da je bila u skrivenoj prostoriji ili u garaži?

Hrvatin: Ja vam kažem kako je bila, bila je i garaži i u skrivenoj prostoriji. U avgustu, deset dana posle Veličkovića je bila u garaži-

Lazarević: Zašto je Zdravko Radojević došao u Ritopek?

Hrvatin: Ne znam. Ja sam sa Milošem Budimirom bio na izdržavanju kazne i pominjao ga je kao kuma. Uvek su se nešto provocirali. Istorijat je da je precrtan neki grafit i da je bio na kontaktu sa nekim Crnogorcima. Ne znam na koji je način navučen.

Lazarević: Da li je za Radojevića postavljen najlon?

Hrvatin: Na podu jeste, na plafonima nije. Mi smo se fokusirali da ga ubijemo, tek smo posle primetili da nismo postavili, pošto je Draganić ušao i rekao "joj pa niste postavili najlon".

Lazarević: Vezano za Nikolu Mitića, rekli ste da niste videli događaj, piše u optužnici u blizini američke ambasade?

Hrvatin: Rečeno mi je da je to u blizini, tu je Beli dvor, onaj zid od Belog dvora, u blizini. Ne znam tačnu lokaciju

Lazarević: Gde je odvežen na stadion?

Hrvatin: Ja mislim da je to istočna tribina, u restoran, u jednu prostoriju koju smo mi nazivali kancelarija

Lazarević: Tužilaštvo kaže da ste ga naizmenično tukli u prostoriji?

Hrvatin: Ja nisam video da ga neko maltretira, ja sam ga ćušnuo po glavi. Kada sam došao jeste bio pretučen, ali nisam video ko ga je tukao.

Lazarević: Kako je savladan Mitić?

Hrvatin: Ono što mi Miljković rekao je da su stali na mestu na kom su ga oteli pokupili, da je Miljković izašao prvi, rekao "šta nas pratiš", da ga je naboo i da su u tom momentu stigli Belivuk, Senad Rešović i Vladimir Grek, da on nije rekao ni da prati ni da ne prati, da je bio nedorečen.

Lazarević: U optužnici piše da su ga savladali na javnom mestu Rešović i Grek, savladali i ubacili u "škodu"?

Hrvatin: Rekao sam da su bili tu i šta sam čuo, nije mi tužilac rekao šta će da piše u optužnici.

Lazarević: Za MItića, gde je bila mašina?

Hrvatin: Pitaš me, odnosno pitate me peti put isto pitanje.

Sudija: Nije optuženi saradnik pisao optužnicu, odgovorio je.

Lazarević: Rekli ste da ste se bavili prodajom narkotika, da li ste to radili u okviru ove grupe?

Hrvatin: Jesam, bila je to zarada u hiljadama evra, nije bila basnoslovna. Nisam vodio svesku, ali bilo je zarade. Kada su me ubacili u taj posao, imao sam 500 evra po kilogramu od marihuane

Lazarević: Da li ste pravili spid?

Hrvatin: Ja lično nisam, ali sam bio prisutan kada su Miloš Budimir i Lalić pravili. Trebao sam da naučim, ali nisam ja pravio jer nisam znao.

15:11

Učesnici u postupku postavljaju pitanja

Hrvatin je završio neometano izlaganje i sada su na red pitanja koja imaju da mu postave učesnici u postupku.

Tužilac: Kada je u pitanju krvično delo na štetu Veličkovića, kada ste prvi put videli fotografije?

Hrvatin: Prva slika koju vidim je kada je Marko Miljković došao sa Belivukom, video sam onu poznatu Lalićevu sliku sa Belivukom, na kojoj je Goran još živ koja se pojavljivala u medijima, i još nekoliko slika na kojima su Veličkoviću odvojena stopala od nogu. Video sam i sliku na kojoj mu na leđima piše "Korać pi..a

Tužilac: Ko je učestvovao u ubistvu?

Hrvatin: Kada mi je Miljković pokazao telefon, rekao mi je da on ide u Ritopek da je na njega pao red. Kada se vratio, rekao mi je "jednim preciznim udarcem sekire sam ga ubio iz prve", rekao mi je i da je Goran kada je shvatio da će biti ubijen, da je sam stavio glavu na fosnu i da ga je Miljković likvidirao. Rekao mi je i da se dobro držao.

Tužilac: Da li se u tajnoj prostoriji nalazilo oružje?

Hrvatin: Ja sam video sanduk obmotan streč folijom, pretpostavljam da je unutra bilo, ali ga nisam video, ali pričalo se da ima oružja

Tužilac: Pojasnite, taj prostor, restoran na stadionu JNA, da li je on bio ograničen u pogledu pristupa?

Hrvatin: Kada sam ja krenuo da dolazim, dolazio sam iz Humske, bila je kapija na koju se ulazilo u stadion, a potom s desne strane kapije koje su bile zatvorene. U parking su ulazili Belivuk i Miljković svojim blindiranim kolima, nekada je Milovan Tadić Miksa koji je vodio taj lokal ulazio nekada, nekada Lalić, i braća Budimir. Ja nikada kolima nisam ulazio. Što se tiče pešačkog ulaza, nije postojala kvaka, niste mogli da uđete, bio je interfon na koji je moralo da se pozvoni. Dok mi nisu upoznali facu, nisu hteli da me puste dok ne pitaju. Ono što pričaju da su tu mogli da dolaze deca, žene, od te priče nema ništa. Pošteno, u tom restoranu su vreme provodili i navijači, osim nas. Nisu se svi bavili našim poslom. Istina je, jednom je bio i koncert, ja nisam hteo da dođem. Uglavnom, kada je dolazio neko nepoznat, proveravalo se ko je. Održavali su tu neke sastanke Belivuk i Miljković, odvajali se od nas, sedeli sa njima. Braća Budimir, Lalić, verovatno belivuk i Miljković imali su one magnete da sami mogu da otključaju i uđu.

Tužilac: Da li se tu stavljala u promet opojna droga?

Hrvatin: Da, tu je bio šank i kuhinja od tog prethodnog restorana. U toj kuhinji je bio sto, u šporet smo recim stavljali pištolje, za delo koje nije u optužnici. Ja sam recimo gledao kako je Belivuk odvajao kokain od kilograma, prepakivao. Braća Budimir su tu isto pravila spid. Petljao je tu svako sa svakim. Kada sam tek stupio u grupu, nisam tu dolazio često, ali sam dva puta došao da uzmem u tom restoranu od braće Budimir uzorke trave. Nisam tu viđao velike količine, od 10 ili 20 kilograma. Nekoliko dana pred hapšenje sam tu kupio od Belivuka 50 grama kokaina, dao sam mu preko 2.000 evra. Predao mi je Deda, Đeneral, tako su ga zvali.

Tužilac: Rekli ste da ste od "poslova" imali imovinsku korist?

Hrvatin: Za pokojnog Gorana Veličkovića sam trebao da dobijem 20.000 evra, ali sam dobio 10.000, za delo koje nije u optužnici, pripremao sam logistiku sa Belivukom poslato mi je 25.000 evra, 5.000 je uzeo Veljko, za Zdravka Radojevića sam dobio dva puta po 5.000 evra. Za primopredaju novca sam dobio 10.000 evra.Jednom je nekom bageristi naloženo da donese 10.000 ili 12.000 evra, prvi put je doneo 2.000 i Marko mi je dao 300 evra. Uvek su mi pare davali Veljko ili Marko.

Tužilac: Osim novca, da li ste dobijali automobile, letovanja?

Hrvatin: Nisam, Belivuk me je pozvao da dođem u Tursku sa Milošem Budimirom, kuća je bila već plaćena na dva meseca, vila sa bazenom. Budmiri i ja smo na aerodromu sačekali Duška Roganovića, koji je invalid, dolazio je iz Albanije. Sam sam kupio kartu.

15:00

Oružje i novac

Sledeće o čemu želi da govori, kako je rekao, su oružje i novac.

- Posle ubistva Mitića, druga polovina avgusta 2020. oni su otišli u Tursku, pisao mi je Veljko da imamo neko preuzimanje, 300.000 evra. Priprema, legenda je bila da ja pričam da sam prošao ratište, rečeno mi je da će mi Budimjir i Lalić pomoći i da slikamo tog koji će doneti. Otpao je foto aparat, pa smo Lalić i ja kupili kameru kojom bi slikao primopredaju, gledali smo naočare ali nisu valjale, pa smo uzeli sat. Na 12 sati je bila kamera, naučio sam kako da radim sa njim. Dogovor je bio da se nađemo kod Vera, auto sa kojiim je trebalo da dođe čovek da preda novac bude stariji beli punto, ja sam nosio kačket onaj Del Boj, kao što je ubijeni veličković uvek nosio sa sobom. Šifra je bila Čikago, ili Njujork. Na dan, Veljko mi je javio da će ipak biti 600.000 evra. Prišao sam mu, rekao šifru, on je izvadio dve sportske torbe. Miloš Budimir i Lalić su bili u blizini, kao i Dejan Tešić koji je došao sa detetom. Ja sam seo u taksi, Veljko je rekao da odem u menjačnicu u Cara Dušana, preko puta škole. Ja sam otišao, bile su u blizini dve menjačnice, ušao sam u prvu, žena me gledala belo i pozvala je nekoga na telefon i ženska osoba mi je rekla da idem u sledeću.Bilo je tačno 599.700 evra, falilo je 300 evra. Torbe u kojima sam doneo novac su bačene. Oni su me potom sačekali kolima i 300.000 je ostalo u menjačnici a ostatak u kuću kod Miljkovićeve žene. Za to sam dobio 10.000 evra - naveo je on i dodao da je učestvovao još u tri akcije preuzimanja, oružja i motora.

- Iz Crne Gore je došao izvesni Džoker, koji je kod Ikeje trebalo da preuzme oružje. Ja i Marko Budimir smo bili zaduženi za pratnju. I Lalić je učestvovao u tome. Opet smo snimali satom osobu. Kasnije sam saznao za priču da su to bile škaljarske pare i oružje, koje su navodno bile škaljarske i pripremane za ubistvo Marka Miljkovića i Veljka Belivuka. Ja mislim da je bila i snajperska puška. I drugi put je došao taj Džoker, ja i Marko Budimir smo učestvovali, Budimir je angažovao i nekog poznanika, trebalo je da se uzme skuter onaj što ima dva točka napred i jedan nazad. Bila je priča da je u pratnji motora bio i blindirani mercedes, da je Šarac navodno bio u njemu - nastavio je izlaganje Hrvatin i dodao da je prebačen u Krnjaču motor.

15:00

O ubistvu Gligorijevića

U nastavku izlaganja kako je rekao, govoriće o ubistvu Aleksandra Gligorijevića.

- Nekoliko dana posle ubistva, video sam se sa Milošem Budimirom, pogled mu je delovao unezvereno. Pokozao mi je tada nekoliko slika, video sam korita puna mesa, video sam dok nije isečen da je na leđima pisalo "izdaja" i "Trajko". Nisam pominjao Slavoljuba Trajkovića, ali je bila priča da je Gligorijević sa Trajkovićem ubije Belivuka i da kada nastane pometnja u našim redovima, on od braće Budimir preuzme posao sa travom. Belivuk i Miljković nisu radili travu, nego kokain - rekao je Hrvatin.

14:46

Hrvatin o ubistvu Ljepoje

- Sledeći je Milan Ljepoja, 9. decembra 2020. Nekoliko dana ranije Veljko Belivuk me pitao da li hoću da učestvujem u akciji, sledećem poslu. Rekao sam da hoću, rekao je da je zadatak isti, da sa Nemanjom Đurićem isceniram udes kod laste. Nismo više imali kombinezone, pa je rekao da nabavim, kao i rukavice, obične i molerske. U danima pre, u kući u Lisičjem potoku čuo sam da se pominje Mance i Zvonce i da treba da dođe da pogleda i kupi blindirani BMW7, to je bio Lalićev automobil. Toga dana, ja sam stajao kod autobuske stanice, a Đurić kod improvizovanog parkinga. Nama je na Skaj javljeno da u "pasatu" Ljepoju treba da sačeka optuženi Dejan Tešić. Uglavnom, mi smo se postavili, video sam da je Đurić izašao sa parkinga, ja sam izašao i napravili smo, ne baš uspešno, ali napravili smo sudar. Stao je neki pikap i rekao "nije ništa", čovek. Iza nike bilo nikoga, niko nije prošao. U kući su čekali Belivuk, Miljković, Lalić, Draganić i Marko Budimir. Moram da kažem, u tim danima dok sam tražio kombinezone, pisao mi je Veljko da je neki njegov Dimitrijević našao kombinezone, ali sam ja već našao neka tri u radnji i kupio. Veljko je nabavio grupu sa mnom i Dimitrijevićem, pisao mi je i izneo kombinezone i dve flaše sa benzinom. Odatle sam otišao u kineski tržni centar i uzeo četiri ili pet debljih, većih jakni, kupio hranu i krenuo u Ritopek - opisao je dešavanja pre ubistva Ljepoje.

Kako je naveo, potom se sa Vladom Draganićem našao i otišli su zajedno u kuću u Ritopeku.

- Popeo sam se na prvi sprat, tu su bili Veljko i Marko. Imali su Ljepojin telefon, bili su u kontatu sa Zvicerom. Ja sam otišao u štek prostoriju, zatekao sam kocku od najlona, Ljepoja je sedeo na stolici, nije imao pantalone, nego duks preko nogu. Delovalo je kao prijateljsko ćaskanje, u kontekstu, pričali smo o pljački u Dubajiu. Miljković mi je rekao da Zvicer pita, da ga pitam, ko je neki muškarac na slici na telefonu. Pao je dogovor da na Ljepoji budemo Veljko Belivuk, Marko Budimir i ja. Lalić i Marko Miljković ostaju gore u kući. Nebojša Janković i Draganić su trebali, dok mi pripremamo za mašinu, oni rade. Ljepoju sam zatekao prebijenog, sa vezanim rukama. Stavili smo mu kesu i počeli da ga davimo, nije išlo najbolje, pa je Lalić predložio da uzmemo žicu da je bolje. Uzeli smo je, Veljko je zatezao sa jedne, ja sa druge strane. Kada smo popustili, on kao da je uzdahnuo glasno, pitali smo se da li je mrtav. On je pao. Doneli smo korito, položili glavu, Veljko je uzeo nož i presekao od uveta do uveta glavu u korito i bili smo sigurni da je mrtav. Veljko je obukao kombinezon, bio je sa sekirom, ja sam nožem zasecao, Janković i Draganić su mleli. Imali smo probleme sa strujom i mašinom. Dogovor je bio da Veljko i ja ostanemo u kući, kada smo završavali sa uništavanjem tela, mi se i jesmo vratili u kuću, a ostali je trebalo da idu na bacanje ostataka u Dunav - nastavio je da iznosi jezive detalje.

14:42

Sudsko veće u sudnici

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom prisutnih javnih tužilaca, optuženih, advokata i zastupnika oštećenih. Podsetimo, pre Bojana Hrvatina saznanja o krivičnim delima iznosio je svedok saradnik Srđan Lalić, koji više ne prisustvuje suđenjima, pošto je završio svedočenje.

14:16

Optuženi stižu u sud

U Specijalni sud u Beogradu u dva konvoja marica, pod pratnjom jakih policijskih snaga, iz Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici prebačeni su optuženi koji borave u toj zgradi u pritvoru. U sud pristižu i optuženi koji se brane sa slobode.

14:15

Prethodno suđenje

Hrvatin je na prethodnom suđenju, koje je održano u sredu, detaljno govorio o otmicama i jezivim ubistvima Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Nikole Mitića i Zdravka Radojevića. Kako je tada najavio, danas bi trebalo da govori o ubistvu Pink Pantera Milana Ljepoje.

Detaljnije pročitajte na linku ispod: