Užas u Lajpcigu u Nemačkoj! Devojčica stara 13 godina, poreklom iz Tutina nakon svađe izbola sestru (7) u njihovom porodičnom stanu koja je preminula u bolnici. Devojčica koja je ubila sestru nalazi se u specijalnoj psihijatrijskoj ustanovi i trenutno se vrši procena njenog zdravstvenog stanja.

Kako su nemački mediji izvestili, zločin se dogodio u petak oko 19.15 sati u stanu u lajpciškom okrugu Klajncšoher, gde je živela četvoročlana porodica iz Tutina. Sumnja se da su se devojčice posvađale, a da je starija devojčica nožem izbola mlađu sestru, a potom pozvala policiju.

- Policija i javni tužilac nastavljaju istragu povodom zločina u Lajpcigu. Devojčica koja je ubila sestru nije krivično odgovorna jer ima manje od 14 godina. Istražitelji danonoćno rade na slučaju kako bi rasvetlili zločin koji je sve potresao - rekao je portparol Javnog tužilaštva u Lajpcigu za lokalne medije.

- Devojčica koja je počinila zločin nije fizički povređena, ali je zbrinuta u specijalnu kliniku. 

Prema Krivičnom zakoniku Nemačke, niko ko je mlađi od 14 godina u vreme izvršenja krivičnog dela nije kriv. Nedavno se više puta raspravljalo o snižavanju starosne granice za krivičnu odgovornost, ali ta promena zakona još uvek nije usvojena. 

Portparolka, kako navode tamošnji mediji, nije dala informacije o povredama ubijene. 

- Naložena je obdukcija tela koja će utvrditi koje povrede je imala žrtva, kao i kojim predmetom su nanete povrede usled kojih je devojčica preminula - navode oni.

Kako smo već preneli o zločinu su prethodno govorili i tužilaštvo i policija koja je navela da ih je devojčica pozvala i rekla da je njena sestra povređena. Takođe, rekla im je i da njihovi roditelji nisu bili u stanu u trenutku ubistva.

- Zaplenjeno je oružje na kojima se vidljivi krvavi tragovi. Za sada nije poznato kojim predmetom je devojčica sestri nanela povrede, ali se sumnja da je u pitanju nož. Istraga će utvrditi da li je devojčica koristila više noževa prilikom zločina ili je kombinovala nož sa nekim drugim oštrim predmetom - navode nemački mediji i dodaju:

- Devojčica koja je počinila zločin nije ispitana i to se neće dogoditi sve dok se ne obave sve potrebne analize i izveštaji o njenom psihičkom stanju. Ukoliko se stvore uslovi za to, ona će biti saslušana u tužilaštvu. 

Prema pisanju nemačkih medijia, za menjanje Krivičnog zakonika i pomeranja granice starosne odgovornosti doveli su nedavni slučajevi maloletnika koji su počinili zločin ili su bili osumnjičeni za neko krivično delo.

- U aprilu je, na primer, jedan 13-godišnji dečak ubo čoveka bez stalne adrese u Dortmundu. Mnogi su se setili i slučaja Luiz iz Severne Rajne-Vestfalije - dve devojčice, u to vreme od 12 i 13 godina, priznale su da su nasmrt izbole studentkinju - navode tamošnji mediji. 

Međutim, čak i ako mlađi od 14 godina nisu krivično odgovorni, Kancelarija za zaštitu mladih može preduzeti različite mere za decu u tom uzrastu. Rade na tome da deca postanu bolja i da više nikada ne počine zločin ili neko drugo krivično delo.