Menjanje fizičkog izgleda, uzimanje lažnog identiteta i pokušaj da se potpuno promeni život u nekoj stranoj zemlji. To čine kriminalci koji pokušavaju da se sakriju od pravde i od rivalskih klanova.

Podsećamo, Jovan Vukotić, ubijeni vođa škaljarskog kriminalnog klana, koji je likvidiran u Turskoj pre dve godine, u tu državu je ušao nakon plastične operacije, objavilo je tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova.

U maju mesecu ove godine, alat za transplantaciju kose, za ugradnju zubnih implantanta i kapi za izbeljivanje kože, zaplenjeni su između ostalog u jednoj podzemnoj klinici na Filipinima za koju se sumnja da je pomagala kriminalcima da promene svoj izgled kako bi izbegli hapšenje. O ovoj kontroverznoj temi za emisiju koja se emituje na Kurir televiziji "Puls Srbije" govorili su Boža Spasićem, stručnjak za bezbednost, dr estetske medicine Nenad Stanković, forenzičar Časlav Ristić i Rajko Nedić, glavni urednik Kurira.

366443_241028.00_19_39_17.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Na samom početku Spasić se dotakao glavnog pitanja, a to je na koji način kriminalci najčešće utiču pravdi:

- Nijedan ozbiljan kriminalac nije kriminalac pod svojim imenom. Svaki od njih pre svega drži do toga da krivična dela, putovanja u inostranstvo ili bilo šta slično ne obavlja pod svojim imenom. Svoj pravi identitet čuvaju kako bi kasnije kada bi se vratili mogli sasvim normalno da funkcionišu. Postoji veliki broj kriminalaca širom Evrope koji su danas ugledni biznismeni, a niko ne zna čime su se bavili jer su se koristili lažnim identitetom. Time takođe čuvaju i svoje porodice. 

366443_241028.00_28_15_23.Still003.jpg
Kurir Televizija 

U javnosti se poslednjih dana priča o ilegalnoj radionici za plastičnu hirurgiju na Filipinima. Operacije kojima se najčešće okreću kriminalci obavljaju se baš na takvim i sličnim mestima, a šta sve tamo može da se promeni na osobi otkrio je Stanković:

- Sve zavisi od toga koliko osoba želi daleko da ide, kao i koliko novca je spremna da uloži. Postoji opcija čak i zamene očnih jabučica. Potpuna zamena lica moguća je od 2005. godine, a prvi put je urađeno u Americi. Na samom početku vršile su se kada je odrešena osoba zahtevala transplantaciju, odnosno zamenu lica usled neke velike povrede, a ona se vršila uglavnom sa preminule osobe. Postoje dva tima koja se time bave, jedan radi sa donorom, a na drugom mestu se vrši sama transplantacija. Velika grupa lekara raznih stručnosti radi na ovoj vrsti zahvata. 

366443_241028.00_24_40_15.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Ristić je otkrio na koji našin se policija nosi sa ovim problemom, odnosno kakvim vidom identifikacije se najčešće služi:

- DNK je nešto što se ne može promeniti, kao i otisci prstiju. Svi kriminalci koji odu u inostranstvo kako bi se podvrgli takvom zahvatu su u našoj državi već registrovani. Postoji podatak da je u pitanju više od milion registrovanih. Vek trajanja DNK dokaza je izuzetno dugačak. Nemoguće je očistiti prostor toliko temeljno da ne ostane nikakav trag DNK. Svaki izvršilac ostavi barem jedan jedini trag, uprkos tome što mnogi pokušaju da ga se reše prilikom zločina. 

Nedić se nadovezao na započetu temu i reči sagovornika:

- Kriminalci su u nekim segmentima uvek korak ispred. Što se tiče otisaka prstiju, u nekim državama mere su sve rigoroznije. U proteklo vreme boravio sam u Kini, ostavili smo otiske i registorvali se u ambasadi, a to nije bilo dovoljno. Tokom celog boravka, na svim aerodromima, stanicama, institucijama, čak i Kineskom zidu morali smo da ostavljamo otisak prsta. To je najvažnije merilo jer neko može imati drugi pasoš, ali otisak prsta ostaje nepromenjen - rekao je Nedić i dodao:

366443_241028.00_36_10_18.Still004.jpg
Kurir Televizija 

- Postoji i opcija prepoznavanja lica kamerama u određenim državama. a daću Rusiju kao primer. Kod njih je za šest meseci više od 900 kriminalaca uhvaćeno zahvaljujući tom sistemu, odnosno samo na osnovu poternice i kamere. 

Stanković je izneo šokantnu informaciju na pitanje koja je cena zahvata promena lica:

- Kada govorimo o Srbiji, klasičan fejslifting košta od pet do deset hiljada evra, a u Americi taj isti zahvat može koštati pola miliona. To je samo klasična promena, a ako se uključe i promena koštane strukture i ovde se dolazi do mnogo veće cifre. 

O nekim primerima sa naših prostora govorio je Spasić:

- Škaljarci se nisu slučajno preselili u blizini Turske. Turska je poznata po ogromnom broju klinika i stručnjaka za plastične operacije, a samim tim ima i informacija da su neki od Kavčana pokušavali upravo tamo da promene svoj izgled. Za njih dati sto hiljada evra na takav zahvat ne predstavlja ništa, jer će na taj način zaštititi mnogo više novca. 

03:59
Dr Nenad Stanković: Koliko je moguće daleko ići sa estetskim operacijama radi promene identiteta? Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

02:38
Todorović: Policajac je već tri meseca u pritvoru zbog korupcije od 7.000 dinara Izvor: Kurir televizija