DETE NEPLIVAČ OSTALO SAMO NA PEDALINI DOK SE ČOVEK DAVIO! Spasilac otkriva detalje horora na Adi Ciganliji: OVO BI IH SAČUVALO

Kurir Televizija

Muškarac star 34 godine nestao je juče oko 13 časova u vodi na Adi Ciganliji u Beogradu. Prema rečima očevidaca, on je bio na pedalini sa sinom.

Ovo nije prvi slučaj utapanja na beogradskom jezeru, s toga se pitamo koje su to mere opreza, I čega najviše gradjani treba da se čuvaju na kupalištu, a proveravala je novinarka Kurir televizije Matea Trifunović sa svojim sagovornikom.

- Prvo se polazi od lične odgovornosti. Dosta je situacija u kojima može doći do letalnog ishoda. Upravo smo imali najteži vid odbrane ljudskog života, a to je skok sa pedaline. Prema informacijama kojima ja raspoložem, na pedalini su bili poluplivači koji su potonuli i dete neplivač. Na sebi nisu imali prsluke za vodu koji u toj situaciji čuvaju glavu. Znači treba biti pametan, još jednom apelujem na sve učesnike koji dolaze na bilo koje kupalište, reku, jezero da sa sobom imaju preventivno prsluk, jer u takvim situacijama i da ste plivač, da vam se nešto loše desi, sačuvaćete glavu i biti će sve u redu - rekao je Milan Milićević, koordinator spasilačke službe.

This browser does not support the video element.

DETE NEPLIVAČ OSTALO SAMO NA PEDALINI DOK SE ČOVEK DAVIO! Spasilac otkriva detalje horora na Adi Ciganliji: OVO BI IH SAČUVALO  Kurir televizija

Objasnio je da li su spasioci na Adi nadležni za ljude na pedalinama.

- U zakonskom smislu mi nismo u obavezi da radimo bilo kakvu intervenciju van linije obale. Naravno, u moralnom i spasilačkom smislu uvek intervenišemo gde god vidimo da se dešava utapanje, gde god čujemo neku dojavu na tu situaciju. Konkretno, prošle godine smo uspeli da spasimo muškarca koji je skočio sa pedaline. Lično ja sam 2021. pokupio dete skuterom koje je skočilo sa pedaline, nije znalo da pliva. Ali, nažalost, to je najteže braniti i nije zagarantovan uspeh prilikom intervencije.

Otkrio je i da li je bilo spasilaca tokom jučerašnjeg utapanja.

- Spasioci su bili na terenu, oni su radili svoj standardni posao. Mi smo prvi i dojavili, primetili da je dete samo ostalo na pedalini. Spasili smo ga skuterom. Trebalo bi ispitati zašto je dete neplivač bilo na pedalini. Mi spašavamo do pet metara dubine, ovde je dubina 10 metara dubine.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Kako izbeći tragediju na plivanju?  Kurir televizija