DESETAK SEKUNDI DOVOLJNO ZA TRAGEDIJU: Osam saveta za bezbedan boravak na rekama i jezerima. Na jednu stvar posebno APELUJU!

Zorana Jevtić

Dete od 14 godina utopilo se u četvrtak oko 14.30 sati na reci Kolubari u naselju Lajkovac, kod brane Jovica Vodenice, a telo nastradalog tinejdžera nađeno je na dubini od četiri metra.

Ova tragedija još jednom je ukazala na sve opasnosti koje sa sobom nosi kupanje u hladnim i brzim rekama, kao i na neobezbeđenim kupalištima, a stručnjaci apeluju na građane da se pridržavaju osam saveta ukoliko žele bezbedan i prijatan boravak na rekama i jezerima:

1. Ne plivajte najmanje jedan sat posle obroka Jedna od najčešćih grešaka, a koju čine mnogi, je ulazak u vodu neposredno nakon obroka, pa se mnogi zaguše zbog pritiska želuca.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

2. Ne plivajte ako ste konzumirali alkohol Konzumiranje alkohola jedan je od glavnih činioca rizika kod davljenja, kako kod mladih, tako i odraslih osoba, i svakako ga treba izbegavati.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

3. Ne ulazite vrući u vodu Jedna od čestih grešaka koju mnogi čine je da posle dužeg boravka na suncu ulaze u vodu kako bi se osvežili i rashladili. U vodu uvek treba postepeno ulaziti, dati organizmu priliku da se pripremi i prilagodi na promenu temperature, bez obzira na to koliko je voda topla. U protivnom, celo telo će u dodiru s hladnom vodom doživeti šok.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

4. Ne skačite u vodu nepoznate dubine Kada skačete, umesto na glavu, skačite na noge.

5. Izbegavajte pusta kupalište ako niste najzdraviji Ako niste najzdraviji, ne kupajte se na mestima na kojima nema mnogo ljudi, a ako bolujete od nekih hroničnih i težih bolesti, izbegavajte kupanje na usamljenim i nesigurnim mestima. Budite uvek u blizini ljudi, kako bi mogli da vam, ako zatreba, priskoče u pomoć.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

6. Neprestano držite decu na oku Roditelji se nikada, pa tako ni na kupanju, ne smeju opustiti. Decu je potrebno neprestano imati na oku i brinuti se za njihovu sigurnost jer među ljudima i u gomili se lako izgube, kao što se lako udave i u plićaku. Takođe, NIKADA ne računajte da se starije dete može samo brinuti za mlađeg brata ili sestru. Bezbednost deteta je roditeljska dužnost, a ne drugog deteta. Zato nadgledajte svoju decu, čak i ako znaju da plivaju.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

7. Koristite pomagala za plivanje Neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebalo da koriste pomagala za plivanje.

8. Izbegavajte da plivate sami Osobe koje mogu da se svrstaju u kategoriju poluplivača svakako ne bi trebalo da plivaju same.

Profimedia 
foto: Profimedia

Ljubomir Ćirić, vođa ronilačkog tima u ronilačkoj jedinici Žandarmerije u MUP, tim povodom je nedavno, u razgovoru za Kurir, apelovao na roditelje da ni na sekund ne ispuštaju decu iz vida, jer čak i najmanja nepažnja može da se završi kobno!

MUP RS 
Ljubomir Ćirićfoto: MUP RS

- Samo utapanje kao utapanje ne traje dugo, svega nekoliko trenutaka i ne duže od deset sekundi. Bitno je da kupači, ukoliko uoče situaciju koja podseća na početak utapanja, ne treba da prilaze toj osobi nadohvat ruke, već da pokušaju da joj pruže neku granu ili predmet za koji bi ta osoba mogla da se uhvati. U tim trenucima davljenik ne može da kontroliše svoje pokrete i mogao bi da ugrozi život i onome ko pokušava da ga spase - rekao je Ćirić.

(Kurir.rs)