TUŽILAŠTVO MORA DA PODIGNE OPTUŽNICU Spasić o navodnom ubistvu male Danke: Postoji opasnost da osumnjičeni budu pušteni na slobodu

Printscree/Facebook, Kurur televizija

Istraga u vezi sa nestankom dvogodišnje devojčice Danke Ilić ulazi u završnu fazu, ali ključna pitanja i dalje ostaju nerešena.

Božidar Spasić, stručnjak za bezbednost, uključio se u emisiju Puls Srbije gde je dao svoju analizu i osvrnuo se na poslednje nalaze veštačenja i mogući dalji tok događaja.

Na pitanje o važnosti veštačenja nadzornih kamera, Spasić je istakao da kamere predstavljaju pomoćna sredstva koja ne mogu direktno otkriti ubicu, ali mogu pomoći u pravljenju opšte slike o tome šta se dogodilo tog kobnog dana. Iako su veštačeni snimci sa nekoliko kamera, uključujući one u zgradi u kojoj su roditelji živeli, i dalje nema jasnih odgovora.

- Osnovna stvar je da su kamere pružile opštu sliku događaja, ali i pored toga mi i dalje ne znamo gde je telo male Danke. Ne postoji ni jedan materijalni dokaz koji bi nas naveo na to da sa sigurnošću tvrdimo šta se dogodilo u ključnim trenucima kada je devojčica nestala - rekao je Spasić.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Spasić je posebno ukazao na činjenicu da tužilaštvo još uvek okleva sa podizanjem optužnice, uprkos vremenskom pritisku. Naglasio je da je ovo izuzetno osetljiv trenutak jer je rok za podizanje optužnice veoma blizu.

- S obzirom na to da nema dovoljno čvrstih dokaza, meni se čini da ovde imamo više spornih dokaza nego pravih. Tužilaštvo mora da podigne optužnicu, jer ako se to ne dogodi, postoji opasnost da osumnjičeni budu pušteni na slobodu, što bi dodatno iskomplikovalo situaciju - objasnio je Spasić.

Iako su ranije sprovedena veštačenja DNK, kao i analiza službenog vozila u kojem su se nalazili osumnjičeni, ključni dokazi i dalje nedostaju. U automobilu nije pronađen DNK male Danke, što dodatno otežava celu istragu.

- Nemamo ni jedan materijalni dokaz da je devojčica bila u automobilu. Ovo značajno komplikuje slučaj, jer tužilac sada mora da odluči hoće li podići optužnicu bez ključnih dokaza. Čak i ako optužnica bude podignuta, sudski proces će verovatno trajati dugo i suočiti se sa brojnim preprekama - dodao je Spasić.

This browser does not support the video element.

TUŽILAŠTVO MORA DA PODIGNE OPTUŽNICU Spasić o navodnom ubistvu male Danke: Postoji opasnost da osumnjičeni budu pušteni na slobodu  Kurir televizija

Govoreći o mogućim ishodima, Spasić je podsetio na slučaj Jelene Marjanović, gde je suprug bio osuđen, a potom pušten, što je dovelo do dugotrajnog procesa. On smatra da bi slučaj male Danke mogao pratiti sličan tok ukoliko se ne pojave novi dokazi.

- Slučaj će verovatno ući u anale kao jedan od onih gde se podiže optužnica, ali bez čvrstih dokaza, što će kasnije dovesti do žalbenih postupaka i dugotrajnog suđenja. Ovo je složen slučaj, i nažalost, ako se nešto ne promeni u poslednjem trenutku, verovatno ćemo gledati produženi pravosudni proces -zaključio je Spasić.

Spasić je istakao da istraga i dalje nije donela konačne odgovore, a nestanak devojčice i dalje ostaje jedna od najtežih i najkompleksnijih priča koje potresaju javnost.

- Svi se nadamo srećnijem kraju, ali trenutno nemamo ništa što bi nam ukazalo na pozitivan ishod - zaključio je Spasić, dodajući da će sledećih nekoliko nedelja biti ključne za dalji tok istrage.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"U SLUČAJU MALE DANKE ORGANI GONJENJA SE PLAŠE JEDNE STVARI" Advokat ukazala na pojavu koji šteti istrazi: Šta i da je nađen DNK?  kurir televizija