"ZAŠTO JE DEČAK OSTAO SAM, TU SU UVEK SEKUNDE U PITANJU!" Roditelje dece OŠ "Banović Strahinja" potreseni incidentom: Kako je dete (10) ispalo kroz prozor?

Dečak (10) ispao kroz prozor, njegov otac bio u dvorištu škole

Zorana Jevtić

- Učiteljica je izašla iz učionice kada se to desilo. Ne znam zašto ih je ostavila same, možda je verovala da neće praviti probleme - rekao je jedan od roditelja čije dete ide u OŠ "Banović Strahinja" u kojoj je juče u popodnevnim časovima dečak pao kroz prozor i zadobio teške telesne povrede.

Svi roditelji i zaposleni, kao i sami učenici, potreseni su nemilim događajem koji se dogodio juče. Majka jednog od učenika koji je takođe četvrti razred, ali drugo odeljenje, rekla je da ovakvo nešto nije smelo da se desi.

- Deca ne smeju da se ostavljaju sama u učionici bez nadzora. To su sekunde u kojima nešto može da se desi. Ne znam zašto ih je ostavila same, možda im je verovala da neće praviti probleme. Kako sam čula, dečak se sam popeo na prozor i pao ispred oca koji je došao po njega - kaže ona.

Podsetimo, desetogodišnji dečak iz četvrtog razreda OŠ "Banović Strahinja" na Banovom brdu pao je juče kroz prozor škole. Njemu su konstatovane teške telesne povrede i trenutno se nalazi u Urgentnom centru. Deca su bila na produženom boravku, gde inače ostaju kada se završi nastava, da sačekaju roditelje da dođu po njih.

Shutterstock  Ilustracija

Oglasio se otac dečaka koji je pao sa prozora

- Došao sam po decu u školu u 15.55 sati. Pozvao sam sina, rekao je: "Tata, silazim za pet minuta". Nije prošao ni minut, kod školskog ulaza je nešto jako puklo! Od svih roditelja prvi sam dotrčao. Dok sam prilazio nisam ni znao da je to moje dete. Dolazim. Vidim - moje dete! U lokvi krvi. Ide mu krv na usta" - potresnim rečima je objasnio otac deteta za "Kurir"

Videvši ovo, otac je u panici dozivao hitnu pomoć, dok je dodao da nije pozdan kako je došlo do ovog incidenta, ali da se plaši da mu povrede ne ostave neke veće posledice. 

- Ima prelom karlice, negnječenje pluća, polomljena mu je vilica na dva mesta... Najveći problem je da bude dobro u glavi, ali to krvarenje za sada ne pritiska mozak. On je sada pri svesti, u šok sobi je, snimili su mu glavu i čekamo izveštaj - objašanjava otac.

Saopštenje škole koju pohađa dečak

- Dana 17.9.2024.godine, u 16.05 časova, u grupi produženog boravka za učenike 4.razreda, desio se nemio događaj. Tom prilikom teže je povređen učenik. Dečak je, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, pao sa prozora učionice na prvom spratu, u kojoj je boravio sa svojom grupom. Hitno je prevezen u Urgentni centar, gde se nalazi na opservaciji. Ovom prilikom svi zaposleni u školi izražavaju svoju duboku zabrinutost. U ovom trenutku jedino je važno da se dečak oporavi i da sve ovo ostane iza njega - navodi se u saopštenju i dodaje da je o "svemu obaveštena nadležna Školska uprava Ministarstva prosvete, kao i pomoćnik ministra — Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje".

Upućena Republička inspekcija

Podsećamo, kako je "Kurir" pisao, u školu je danas upućena Republička prosvetna inspekcija, potvrdili su za Kurir u Ministarstvu prosvete. 

Dečak je bio u produženom boravku a u jednom trenutku navodno se popeo na prozor naočigled svojih drugara i počeo da šeta po simsu. Sumnja se da je izgubio ravnotežu i pao.

- U tom trenutku u školsko dvorište ulazio je njegov otac koji je čuo da je nešto puklo i otišao do mesta. Nažalost tamo je zatekao sina krvave glave. U pratnji policije prevezen je u bolnicu. Dosadašnja istraga je utvrdila da dečaka niko od drugara nije naterao na ovaj potez niti ga je neko gurnio - kaže izvor blizak slučaju.

Kurir.rs/Blic/ Prenela: M.S.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Evo u kakvom su stanju učenice na koje je pao plafon! Direktorka škole za Kurir: Pre Hitne pomoći, nastavnica im dala prvu pomoć  Kurir televizija