FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Ejlijen protiv predatora
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Ejlijen protiv predatora

Lični stav -

Samo što se nebeski narod malčice odmakao od ivice građanskog rata između pobornika Prajda i branitelja „porodičnih vrednosti“, planuo je (za sada samo) medijski rat između DJ Žeksa i influensera Baka Praseta. Bilo je predvidivo da će i taj sukob izazvati još jednu „srpsku podelu“, ovoga puta na navijače DJ Žeksa i fanove Bake Praseta. Žeks najavi film - koji će večeras (četvrtak) biti prikazan na televizoru Pink - u kome će biti reči o „kriminalnim radnjama, gepekovanju, gej aferama, kao i pedofilskim akcijama, distribuciji polnih bolesti, Kikinoj smrti sa sve očevicima i svedocima“. Biće, dakle, i tu trpanja u bulju. Dupe je izgleda naša sudbina.

Najviše adrese - Najviša svetovna i najviša duhovna Porfirije - za sada se nisu oglašavale. Čisto formacijski posmatrano, od Visokog Vučića bi se očekivalo da „podrži“ Žeksa, a od Porfirija - budući da je Prasetov otac pop Nenad Ilić - da „stane“ na stranu Baka Praseta. Mantija nije voda.

Hajde da razmotrimo šta je bio povod, tj. Sarajevski atentat, sukoba TV mogula i Youtube titana. Cinik bi rekao: treba li tu uopšte povod. Cinik bi bio 100% u pravu i sada bih - da sam kojim slučajem ispunio karakterologiju - na ovom mestu stavio tačku. Ali jbg, fali mi još... Ček da vidim... još oko 1.800, tako da moram dalje.

Koliko sam razabrao, ne upuštajući se previše u detalje - ne zato što nemam stomak, nego zato što nemam živaca, nema tu ničeg novog - u pitanju su neke pare. Tek to nije novo. U ovoj fazi specijalne medijske operacije ratna dejstva se uglavnom svode na javno pokazivanje protivničkih prljavih gaća i denuncijacije za skrnavljenje „porodičnih vrednosti“. Detalje možete pogledati sinoć.

Fenomenološki je interesantno da se - bar za sada - Žeksov i Prasetov sukob nalazi u sličnoj (pat) poziciji kao specijalna ratna operacija u Ukrajini. Iako iza Žeksa „stoje“ regionalna medijska imperija i milioni televizora, Baka Prase uspešno odoleva napadima - čak povremeno prelazi u ofanzivu - preko društvenih mreža i kanala na koje ne zalazim, što i vama toplo preporučujem.

Kažem „fenomenološki interesantno“ jer je sve to skupa možda najava blizine dana u kome će Tiktokovi, Instagrami i ostale društvene šandrmacije na poslu inženjeringa javnog mnjenja preuzeti - ako već nisu i preuzele - primat nad televizorima. Brzina (uskoro i domet) plasiranja bulažnjenja i raznoraznih fake-ova (i fuck-ova) na Prasetovoj je strani. Žeks ipak mora da na lice mesta, tzv. teren, pošalje ekipu s Gocom Uzelac na čelu, treba mu vremena da u studio pozove usual suspectse s Krletom22 na čelu, snimljeni materijal mora da se obradi pa tek onda emituje. Prase nijednu od tih muka ne muči, sedne pred kameru i samo vozi Miško, a glasine - najpouzdanije informacije kažu - da iza Bake stoje i određene „službe“. Ali „službe“ - hoćeš-nećeš - stoje iza svakoga i svačega, tako da ni to nije ništa novo. Za kraj: možda vas interesuje za koga sam ja. Kako za koga - za Tita, za narod, za partiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track