FAMOZNO SVETISLAV BASARA: LAPSUSNI VIKAR
Foto: Marina Lopičić

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: LAPSUSNI VIKAR

Lični stav -

Prekjuče mi privuče pažnju naslov na Danasovom portalu „Dežurni vikar zbunjuje građane. Sagovornici Danasa o Vulinovom predlogu da je Srbiji mesto u Briksu.“ Prva pomisao mi bi da davač naslova ima sreću što ne radi na RTV-u, jer bi da je tamo zaposlen, momentalno dobio otkaz zbog dva žestoka lapsusa.

Lapsus prvi - „vikar“. Podozrevam da su novindžija - ili pre urednik - hteli da kažu „bukač“, ali su lapsusirali i napisali „vikar“, što znači nešto sasvim drugo. Da je, recimo, Aleksandar I arhiepiskop, Aleksandar II bi fakat bio njegov vikar. Ovako je lapsus.

Lapsus drugi - „predlog da je Srbiji mesto u Briksu“. Može se napisati: „Predlog da Srbija bude članica Briksa“, ne bi se smelo pisati: „Predlog da je Srbiji mesto u Briksu“, to se može izjaviti ili obznaniti. Toliko o lapsusima.

Povod za Danasov naslov i smatranja Danasovih sagovornika bio je Vulinov autorski tekst u Politici u kome je Aleksandar I objasnio zbog čega smatra da Srbija treba da razmotri Briks kao alternativu EU. Autorski tekst nisam čitao - niti nameravam - ali neću krenuti stopama onog poslovičnog zastavnika iz Bloka 21 koji nije čitao inkriminisane knjige iako ih je najstrože osuđivao.

Naprotiv. Vulina ću podržati „na nepročitano“. Naprosto je u pravu. I to ne polovično, kao krle22 - nego, da kažemo, 85-procentno. E sad, to što je Vulin u pravu ne znači da je to nešto dobro - štaviše je garancija da nije dobro - ali je u pravu.

Uzimajući u obzir ukupne performanse srpskog društva - i one patriotske i one građanske - Srbiji je mnogo pre mesto u Briksu nego u EU. Pod uslovom da nam je igde mesto, u šta sumnjam, što ću i obrazložiti.

Problem je to što Srbija nikad nije bila ni tamo ni ‘vamo, u cinculirajućoj poziciji koju je neka patriotska majka invencije poetski izrazila antologijskom besmislicom, proročanskijom nego što bi se od besmislice očekivalo: „Istok na Zapadu, Zapad na Istoku.“

I tako odvajkada. Može biti da je ta geopolitička (dez)orijentacija bila inspirisana narodnom poslovicom „Umiljato jagnje dve ovce sisa“, koja se može pokazati i tačnom, pod uslovom da je jagnje umiljato, ali srpsko jagnje nije takvo.

S vremenom su jagnjeći apetiti narasli pa je za Carstvija JexS-ovog (neumiljato) srpsko jagnje bilo naumilo da sisa čak četiri ovce - i Kosovo i EU i Rusiju i Kinu (onaj naš Marsovac mi je u jednom beutu rekao: zašto ne i Mars, lično ću ja lobirati) - da bi na kraju posisalo qwrz od ovce.

Kako rekoh, nisam pročitao Vulinov autorski tekst, ali sam u Danasovom članku pročitao neke citirane Vulinove argumente, od kojih mi se najbolje dopao ovaj: „Za članstvo u Briksu nije potrebno usvojiti zakone koji su napisani van granica naše zemlje.“

Mada ni ovi nisu loši: (Ako ste u Briksu) „ne mora da se preda vlast NVO sektoru“, niti „ste dužni da na vašu ambasadu istaknete zastavu Ukrajine ili ozakonite istopolne brakove“. Brikse, ne oklevaj. Šta drugo reći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja