Aleksandra Jerkov: Dobar dan i laku noć
Foto: Lična Arhiva

Srbija i 21. vek

Aleksandra Jerkov: Dobar dan i laku noć

Lični stav -

Festival „Mirdita, dobar dan“, manifestacija koja već deceniju služi kao platforma za kulturnu saradnju i dijalog između Srba i Albanaca, ove godine suočila se ne samo s verbalnim napadima već i zabranom od strane vlasti u Srbiji. Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani festival zbog „opasnosti od ugrožavanja bezbednosti“ pokazuje da je država, umesto da štiti građane i slobodu izražavanja, stala na stranu huligana.

Od prvih najava održavanja festivala desničarske organizacije i neki predstavnici vlasti počeli su s pretnjama i pritiscima na organizatore. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić otvoreno je rekao da neće dozvoliti korišćenje gradskih prostora za manifestaciju koju je nazvao provokacijom. Ovakve izjave su dodatno podstakle mržnju i netrpeljivost prema učesnicima festivala.

Policija, koja bi trebalo da obezbedi mirno odvijanje događaja, umesto toga se povukla i omogućila huliganima da preuzmu kontrolu. Organizatori festivala su saopštili da su huligani, uz blago prisustvo policije, uspeli da zatvore ulaz na mesto održavanja festivala i praktično drže ljude kao taoce. Autobus sa učesnicima festivala s Kosova zaustavljen je na ulazu u Beograd i vraćen nazad uz pratnju policije. Ovakvo ponašanje državnih institucija jasno pokazuje da su oni koji bi trebalo da štite red i zakon stali na stranu onih koji ga krše.

Evropska unija je izrazila žaljenje zbog zabrane festivala, naglašavajući da je to hvale vredna inicijativa civilnog društva koja doprinosi izgradnji mostova između ljudi na Kosovu i Srbiji. EU je podsetila da je dužnost države da obezbedi bezbedno okruženje za organizatore i učesnike, a ne da podlegne pritiscima ekstremističkih grupa. Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava istakla je da je cilj festivala promovisanje kulture, umetnosti i diskusija o važnim pitanjima za odnose Srbije i Kosova. Naglasila je da vlasti u Beogradu koriste festival za propagandne svrhe i održavanje stanja anesteziranosti građana Srbije, dok istovremeno učestvuju u procesu normalizacije odnosa na papiru.

Odluka vlasti da zabrani festival „Mirdita, dobar dan“ nije samo napad na slobodu okupljanja već i na samu ideju da različiti narodi mogu živeti u miru i harmoniji. Umesto da podstiču toleranciju i razumevanje, ovakvi potezi produbljuju jaz između naroda i jačaju ekstremističke grupe koje se protive bilo kakvom vidu pomirenja. Političke elite u Srbiji održavaju konflikt i tenzije jer im to omogućava da ostanu na vlasti. Festival „Mirdita, dobar dan“ upravo je ono što je potrebno Srbiji i Kosovu - više komunikacije, kontakata i razmene na kulturnom, sportskom i ljudskom nivou. Nažalost, zabrana festivala pokazuje da su ekstremističke grupe, uz podršku pojedinih političara, i dalje u stanju da spreče događaje koji promovišu mir i toleranciju. To je neprihvatljivo i protivno interesima Srbije kao zemlje koja teži evropskim integracijama i normalizaciji odnosa sa susedima. Podrška organizatorima festivala „Mirdita, dobar dan“ je neophodna. Ne samo zbog simbolike već zbog stvarnog doprinosa koji ovaj festival može dati izgradnji mira i razumevanja na Balkanu.

Vreme je da se prestane s politikom zastrašivanja i da se pruži šansa kulturi i dijalogu. Samo razmenom ideja i poštovanjem različitosti možemo graditi društvo u kom su svi građani ravnopravni i u kom mir i stabilnost nisu samo daleki ciljevi već stvarnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja