FAMOZNO SVETISLAV BASARA: IZIGRAVANJE NARODNE VOLJE
Foto: Marina Lopičić

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: IZIGRAVANJE NARODNE VOLJE

Lični stav -

Gornji naslov - preuzet iz Danasa - odnosi se na razrešenje postizborne dramoserske „situacije“ u opštini Stari grad, u kojoj je nakon podužeg cinculiranja i trilateralnih pregovora sa zaraćenim jebenim strankama Marko Bastać (odranije poznat organima Famoznog) „prelomio“ i ušao u koaliciju sa SNS.

To je, sasvim predvidivo, izazvalo grdno ibretenije u redovima koalicije Biramo Beograd, koja je pojedinačno osvojila najviše glasova, i navelo Radomira Lazovića da izjavi gornji naslov, napominjući da su „građani opštine Stari grad nedvosmisleno pokazali da ne žele SNS“.

Moja neznatnost nije građanka opštine Stari grad - nije, dakle, lično zainteresovana za stvar - ali se i ovako nezainteresovana mogla kladiti da će Bastać ući u koaliciju sa svakim ko da više, znate na šta mislim. Mislim na svašta. Budući da je SNS u prilici da da najviše, moja neznatnost je takođe bila spremna da se opkladi u svašta da će Bastać ući u koaliciju sa SNS-om.

Bastać je mali politički privrednik čija je karijera oivičena grobovima stranaka za (njegovu) jednokratnu upotrebu. Mislim na DS i SSP. Bastać je, da kažemo, pragmatični mali politički privrednik iz famoznog srednjeg ešelona, koji bi - ako mu krene - jednoga dana mogao avanzovati u novog Vesića, mada za sada nema „visinu“. Možda nema ni ambiciju.

Bastaćeva politička karijera opštinskog značaja takođe je obeležena serijom afera i aferica, brljotina i brljotinica, muljavina i muljavinica, ali su četiri godine - koliko je Marku trebalo da se vrati na čelo Starog grada - umal, grešna mi duša, ne napisah „na Kosovo“ - bile dovoljne da poveliki deo starogradskog građanstva sve to zaboravi i da ponovo glasa za Bastaća. Ima i napomena. Možda nisu zaboravili. Možda ih boli qwrz. Ili im Bastać odgovara.

Uveren sam da u Bastaćevom izboru partnera nema ničeg ideološkog, pogotovo ničeg ličnog, i da pregovori nisu bili „zamazivanje očiju javnosti i foliranje“, kako to tvrdi izjebana stranka. Biramo Stari grad naprosto Bastaću nije dao dovoljno. U stvari, nije mogao dati. Da je imao - dao bi.

I onda bi na Starom gradu živeli dugo i srećno, ali „pod Bastaćevim uslovima“, što će reći da bi starogradski poslovi i dani proticali sa Bastaćem u koaliciji sa Biramo Beograd, isto kao što će proticati sa Bastaćem u koaliciji sa SNS-om.

I vrapci, naime, znaju da je opština Stari grad - nije preterano reći ni SAO Stari grad - jedna od nekoliko varoških teritorija na kojima je suverenitet Republike Srbije čisto simboličan, o čemu sam višekratno izveštavao u Famoznom.

Ovako to ide: opština Stari grad daje bogu božje, caru carevo, boga baš briga za opštinu Stari grad, car se zauzvrat ne meša u starogradske poslove i dane. I to je tome tako od socijalističkih vremena, a možda i oduvek. U pregovorima s koalicijom Biramo Beograd Bastać verovatno nije istim rečima rekao ono što je Vuku rekao predsednik odbora SPO u Donjim Pičkovcima - „ući ću u koaliciju sa vama kad budete vlast“ - ali je sigurno tako mislio. Sigurno je još nešto. Kad neko iz koalicije Biramo Beograd osvoji vlast, ući će u koaliciju sa Bastaćem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track