Dr Neven Cvetićanin: Ubrzanje
Foto: Kurir

strateški tokovi

Dr Neven Cvetićanin: Ubrzanje

Lični stav -

U Svetome pismu je zapisano da „svemu ima vreme“, te je krajnje realistički konstatovano da „ima vreme kad se ubija, i vreme kad se isceljuje, vreme kad se razvaljuje i vreme kad se gradi“ da bi se konačno zaključilo da biva vremena „kad se ljubi i vreme kad se mrzi, vreme ratu i vreme miru“.

Nama sadašnjima je pripalo da živimo u vreme kada se ubija, razvaljuje, mrzi i ratuje, jer svet već skoro dve decenije liči na bojno polje gde ratuju zemaljske i nebeske sile, lete dronovi i padaju helikopteri, marširaju zastave i povlače se trupe. U vremenu u kojem živimo se za par dana može desiti toliko istorije koliko se u mirnijim vremenima nije dešavalo za par decenija.

Prostim snajperskim okom se to moglo videti proteklog vikenda kada je pokušan atentat na bivšeg američkog predsednika, a sadašnjeg kandidata za istu funkciju Donalda Trampa, koji je pravim čudom preživeo hitac maloumnog štrebera, za koga još nije jasno kako se našao na krovu do Trampove bine i uopšte uspeo da puca. Metak je završio dva centimetra u ofsajdu, odnosno na vrhu Trampovog uha, umesto da završi u njegovoj glavi, čime bi istorija imala potpuno drugi tok. Dva centimetra je preusmerilo istoriju, što nije prvi put i što ruši sve teorije zavera onih koji misle da se baš sve može isplanirati i da je istorija kao takva produkt nekog velikog skrivenog plana. Dabome, ima tu planiranja i raznih „operacija“, ali konačnu reč ima komedijant slučaj ili Onaj gore, rekli bi pobožni, što se potvrdilo i na slučaju suviše srećnog Donalda Trampa,u jednoj od najčudnijih izbornih kampanja u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Potpisnik ovih redova je u jednoj TV emisiji u petak rekao da će se dešavati iznenađenja u američkoj kampanji i na strani demokrata, gde je glavno pitanje hoće li se Džo Bajden povući iz kampanje i prepustiti mesto nekom svežijem, ali i na strani američkih republikanaca, jer je svim profesionalcima ovoga sveta bilo jasno da je Donald Tramp neuobičajen kandidat, a takvim kandidatima se, nažalost, dešavaju neuobičajene stvari poput ovoga u subotu uveče. I tu, verovatno, iznenađenjima nije kraj, jer smo rekli da živimo u vremenu kada se za par dana može desiti više istorije nego za par decenija. A četiri meseca, koliko je ostalo do američkih predsedničkih izbora u novembru, u trenutku žestokog ubrzanja istorije kojem prisustvujemo toliko je mnogo vremena da se čitav svet može okrenuti naglavačke. Ubrzanje istorije se dešava uvek onda kada se njeni ćorsokaci ne mogu rešiti na redovnoj sporoj liniji, pa smo zato i imali dosad u istoriji svetske ratove i velika svetska preslagivanja.

E, u takvom vremenu velikog preslagivanja mi živimo i moguće je da ćemo do američkih predsedničkih izbora u maglovitom novembru imati još pravu kanonadu svetskih događaja po ratištima, ali i po ekskluzivnim resortima gde se pregovara, u javnoj, ali i u tajnoj diplomatiji i konačno u javnim, ali ne manje i u tajnim savezništvima.

Ova 2024. godina nije viđena da bude godina mira i svetskog dogovora i o tome smo nešto pisali tu početkom godine, već je viđena da bude godina otaljavanja i „pripreme“.

Međutim, stvari uopšte ne idu po planu, što je pokazao niz poslednjih svetskih događaja najvišeg ranga, pa nije isključeno da ova godina bude godina totalnog ubrzanja istorije.

Drugi put ćemo pisati šta to konkretno znači, a sada samo možemo dati dobronameran savet puku i civilstvu - vežite se, možda uskoro polećemo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja