Svesrpska euforija povodom Novakovog olimpijskog zlata već je bila počela da jenjava kad sa grešnim zakašnjenjem negde u bespućima internetske zbilje naleteh na Svjatejšu čestitku Nj. s. Porfirija, za koju sam mislio da će izostati, a koja mi se beše provukla ispod radara.

Zašto sam očekivao da će Porfirijeva čestitka izostati? Zato što držim da je u neskladu sa dobrim monaškim običajima da se kaluđer - mesto u hijerarhiji nebitno - odaje navijačkim strastima. Naravno da je ono „nisam očekivao“ bilo ćeranje komendije. Naravno da sam očekivao. Samo mi je Instagram čestitka promakla.

Kad smo već kod Instagrama, kad je ono Porfirije pre dve-tri godine otvorio Instagram nalog, napisao sam da je nedolično za kaluđera da se pojavljuje, makar i virtuelno, u e-društvu Stanija, Tijana Ajfon, starleta i kojekakvih dokonih suklata, na šta mi je neka svetosavska sekapersa (negde) otpisala da u toj stvari grešim i da je Instagram odličan medij preko koga će se patrijarh obraćati mladima sa evanđeoskim porukama; umal, grešna mi duša, ne napisah - SMS-ovima.

Ja sam sekapersi otpisao sledeće: 1. Porfirijeve evanđeoske Instagram poruke nemaju nikakve šanse protiv primamljivijih Instagram poruka (i „oblina“) plejade Stanija, Tijana Ajfon, baka prasadi i ostalih divnih društvenomrežnih stvorenja. I 2. preko Instagrama - i ostalih društvenih mreža - mogu se odašiljati isključivo trivijalne i besmislene poruke.

Hajde da pogledamo Svjatejšu čestitku: „Krst je“, piše Nj. s. u čestitki, „sila i znamenje! Bog je veliki! Tvoje zlato sija iznad olimpijskog zlata. Tvoje zlato iskupljuje Olimpijadu.“

Čestitka hoće da kaže da je naš Nole, slava Bogu, osvojio olimpijsko zlato zato što se okanuo mističnih energija bosanskih piramida i belomagijske antopozifije doktora Nestorovića-Lupetančevića i vratio se prađedovskoj veri, časnom krstu i slobodi zlatnoj. I ne samo da se vratio nego po belosvetskim turnirima i terenima širi evanđeosku poruku čestim celivanjem okolovrtanog krsta i istim povicima kao Porfirije - Bog je veliki - koji bi neki zlobnik mogao prevesti na arapski, pa bi to izgledalo ovako: Allahu aqbar.

Eto dokle dovodi Instagram. U predinstagramsko vreme Porfirije bi Novaku rekao (smeh vrabaca iz offa): „Čedo Novače, neprilično je razmetati se verom pred milionskim auditorijumom, kad hoćeš da se pomoliš, zatvori se u klijet svoju, itd... Ovako će zgledati kao da je Bog tvoj kondicioni trener ili pomoćni olimpijski radnik.“

SPC je inače sa velikim zakašnjenjem izdala i saopštenje u kome je osudila skrnaviteljski performans na otvaranju olimpijade. U moru opštih crkvenih mesta pažnju mi je privuklo ovo: „Žalosno da se tako izvrgava ruglu remek-djelo Leonarda da Vinčija, umjetničkog genija koji stoji rame uz rame sa jednim Teslom.“ Zašto bi Leonardo, umetnik, stajao rame uz rame sa Teslom, elektroinženjerom, nije jasno. Bitno je da se Leonardo vinuo do nivoa srpskog sina Tesle. Još je bitnije da je Novakovo zlato iskupilo blasfemičnu olimpijadu.