Organizovane migracije birača postale su ozbiljna pretnja demokratskim procesima na Balkanu, kao što se videlo na izborima u Srbiji, ali i onim održanim u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u prethodne dve nedelje.

Ove manipulacije urušavaju same temelje demokratije i političke stabilnosti u regionu, a jedan od primera dolazi iz Crne Gore, gde su na dan lokalnih izbora u Kotoru i Podgorici primećeni autobusi puni glasača iz Srbije s duplim biračkim pravom. Ova praksa, koju orkestrira režim u Srbiji, pokazuje njegovu odlučnost da proširi svoj politički uticaj na susedne zemlje. Ova mašinerija za manipulaciju biračima nije novost. Slične metode viđene su prošle nedelje u Srebrenici, gde je dovođenje glasača iz Srbije stvorilo ozbiljne sumnje u regularnost lokalnih izbora. Ovakve aktivnosti su ništa drugo do političko nasilje, koje krši osnovna demokratska načela i dodatno destabilizuje već krhke političke sisteme zemalja u regionu. Kada biranje lokalnih vlasti postane predmet manipulacija spoljašnjih aktera, demokratija gubi svaki smisao.

Ono što dodatno zabrinjava je način na koji režim u Srbiji koristi svoje veze s političkim akterima poput Milorada Dodika. Metod je jasan: kao što Dodikovi birači iz RS glasaju na izborima u Srbiji, sada režim koristi iste biračke tehnike kako bi oblikovao političke procese u Crnoj Gori i BiH. Time se ne samo ugrožava demokratski integritet ovih zemalja već se i postavlja opasna osnova za buduće konflikte, jer su ovakve manipulacije usmerene ka podsticanju nacionalnih tenzija i podele.

Osim konkretnih primera iz Srebrenice i Crne Gore, širi kontekst ovih događaja pokazuje da je ovakva praksa deo dublje strategije. Režim u Srbiji koristi destabilizaciju susednih država kako bi zacementirao svoj položaj u regionu. Njegove metode uključuju mešanje u izbore, korišćenje državnih resursa i podsticanje nacionalizma, sve sa ciljem da zadrži vlast i proširi uticaj. Naš region je već dovoljno opterećen nasleđem sukoba i bilo kakva dodatna destabilizacija može imati nesagledive posledice. Međunarodna zajednica, uprkos upozorenjima, do sada nije adekvatno reagovala. Očigledno je da su ove manipulacije svesno tolerisane, što dodatno ohrabruje one koji ih sprovode. Ako se ne reaguje na vreme, organizovane migracije birača postaće standardna praksa, koja će u potpunosti obesmisliti izborni proces na Balkanu. Zato je ključno da međunarodne organizacije, ali i zemlje članice EU, preduzmu korake kako bi sprečile ovakve manipulacije, koje direktno podrivaju demokratske procese i ugrožavaju mir u regionu.

Budućnost regiona ne sme biti talac ovakvih taktika. Demokratija se mora braniti, a izborni procesi moraju biti pošteni i slobodni. Ako dozvolimo da manipulacije biračima postanu uobičajena praksa, urušićemo svaki napredak koji smo postigli poslednjih decenija. Balkan je predugo bio poprište konflikata i političkih igara, i ovakve akcije nas vraćaju unazad, dok svet posmatra sa distance. Zato je važno da se glasno suprotstavimo svim pokušajima da se izbori pretvore u farsu, a region u poligon za političke eksperimente.