Onomad se onoliko sprdah s „nevericom“ da bih se jutros - prigodom redovne inspekcije žutara srbskih - i sam našao u neverici pred naslovom u megažutari Blicu, citiram: „Polovina mladića u Srbiji aseksualna. Naši doktori izneli frapantne podatke. Nivo testosterona im opao 20 odsto, sa trideset godina imaju EREKTILNU DISFUNKCIJU“.


Pročitavši naslov, prva pomisao mi bi: Sreća moja što više nisam mladić, kakav sam baksuz, sigurno bih se našao među onom polovinom aseksualnih, a nivo testosterona bi mi verovatno bio „i do“ 40% manji.


Druga pomisao mi bi samokritička: Ćuti, budalo, kakva je sreća što nisi mladić nego matori pokvarenjak, koji nema ni 3% testosterona.
Treća - najintrigantnija - pomisao mi beše: Mora da će se glavna huškačica na natalitet Ljilja Smajlovićka struniti kad pročita crnu Blicovu vest o mladalačkoj aseksualnosti i niskim granama na koje je spao srpski testosteron.


Kad, gle. Čim sam završio sa inspekcijom Blica, stavio HTZ opremu i krenuo u inspekciju Rotopalanke, šta mislite koga su moje oči prvo videle u apdejetovanoj verziji Odjeka i reagovanja, neke vrste zidnih e-novina, u kojima Politika prikiva na stub srama antirežimlije koji su se nešto izlanuli i davače podrške koji - iz ovog ili onoga razloga, sa osnovom ili bez osnova - smatraju da je Rotopalankin portal najkraći put do Visokog Dupe.


Smajlovićka je „istakla“, zbori Rotopalanka, da je „Srbija oaza medijskih sloboda“. Ako je oaza, to onda znači da je svud okolo medijska pustinja, a gde je tačno pustinja, i to je Ljilja apsolvirala. „Ja radim“, veli Smajlovićka,“za Raša tudej jednu emisiju koja se zove relativizacija i ako neko u Americi i Kanadi želi da je gleda na sajtu RT Balkana, oni će to moći da učine, ali u Evropi ne možete, to je cenzura Evropske unije.“


I - što je još gore, zapravo skandalozno - cenzura Ljilje Smajlovićke lično. Desetine miliona žitelja EU zbog toga su uskraćene za Ljiljine proser-razgovore s divnim stvorenjima koja, skupa s voditeljkom, šire rusku meku moć.


Kao zakleti pristalica Deng Sjaopingove krilatice „nek cveta hiljadu cvetova“, moja neznatnost načelno nema ništa protiv RT Balkana, koji je, štaviše, decentnija (i mnogo pismenija) ekspozitura Kremlja nego što je to, recimo, Rotopalanka.


Ali, ali, ali. Mi smo u zoni (relativne) bezbednosti, zaštićeni našom neutralnošću (smeh vrabaca iz offa), dočim je EU, naročito njene baltičke i skandinavske članice, u poluratnom stanju sa RT Balkanovim izdavačem Kremljom. Neće biti da Smajlovićka - koja je poslovično dobro obavešteni izvor - ne zna da je cenzura uzajamna, što će reći da se programi televizora iz zemalja EU ne mogu (ne smeju) gledati u Rusiji.


Viđi tek sad vraga. Ajde što se u Rusiji ne mogu gledati EU programi, tamo se ne mogu gledati nikakvi drugi programi osim onih odobrenih na najvišem mestu, zato što ostali ruski televizori i novinčine fakat nisu cenzurisani, nego su zabranjeni.