Ini­ci­ran ini­ci­ja­ti­vom opo­zi­ci­je, „li­ti­ju­m­ski sku­p­štin­ski boj“ vla­sti i opo­zi­ci­je do­veo do po­ra­za ra­cio­nal­ne de­ba­te, po­li­ti­č­kog je­din­stva oko va­žne te­me, stal­nog ob­na­vlja­nja po­li­ti­č­kih i mo­ral­nih ste­reo­ti­pa, „ste­pe­no­va­nja ap­su­r­da“ i, na­j­zad, pro­du­bio vi­sok niz po­li­ti­č­kog ja­za i na­go­ve­stio ma­l­te­ne trau­ma­ti­č­nu, a ujed­no i su­d­bin­sku „ro­vo­v­sko-blo­ko­v­sku“ su­pro­t­nost klju­č­nih ak­te­ra.


Li­ti­jum, na­j­la­k­ši ele­ment Me­n­de­lje­je­vlje­vog pe­riod­nog si­ste­ma he­mi­j­skih ele­men­ta, pri­re­dio je te­šku „po­li­ti­č­ku“ ne­de­lju jav­nos­ti Sr­bi­ji.
Po­đi­mo od po­vo­da za de­ba­tu, pred­lo­ga za­ko­na o za­bra­ni istra­ži­va­nja i ru­da­re­nja li­ti­ju­ma i bo­ra u Re­pu­bli­ci Sr­bi­ji. Sa­ma za­mi­sao za­bra­ne istra­ži­va­nja mi­ne­ral­nih i ru­d­nih bo­gat­sta­va po sve­mu je su­pro­t­na ka­ko ak­tue­l­nim po­tre­ba­ma dru­štve­no-eko­no­m­skog ra­zvo­ja, ta­ko i bo­ga­toj ru­da­r­skoj tra­di­ci­ji na­šeg na­ro­da ko­ja da­ti­ra još od sred­njeg ve­ka.


Da stvar bu­de go­to­vo bli­zu vr­hu­n­ca ap­su­r­da, u „vre­me­nu sa­da­šnjem“, či­tav svet tre­se „li­ti­ju­m­ska gro­zni­ca“. Sa­mo u Evro­pi ak­tue­l­no je bar 20 pro­je­ka­ta ko­ji za ci­lj ima­ju otva­ra­nje ru­d­ni­ka i pos­tro­je­nja za pre­ra­du li­ti­ju­ma. Sr­bi­ja je tre­će evro­p­sko na­la­zi­šta ove kri­ti­č­ne si­ro­vi­ne sa ozbi­lj­nim za­li­ha­ma. Li­ti­jum svi­ma tre­ba, ne­ma­ju ga svi, mi ga ima­mo, ali ne tre­ba da ga isko­pa­va­mo i pre­ra­đu­je­mo. Sta­ro op­šte me­sto „po­se­b­nos­ti sr­p­skog slu­ča­ja“, od­no­sno po­ma­lo hi­ste­ri­č­ni va­paj za izu­ze­t­no­šću. I po­no­vo su­pro­t­no zdra­vom ra­zu­mu i ide­ji na­pre­t­ka. Ni neo­če­ki­va­no, ni pr­vi put, a na­ža­lost, ni po­sled­nji.


Opo­zi­ci­ja, ta­č­ni­je 86 po­sla­ni­ka ra­zli­či­tih ideo­lo­ških ori­jen­ta­ci­ja, od li­be­ral­no le­vih, de­mo­krat­sko-re­fo­r­m­skih sve do na­cio­nal­no-ko­n­ze­r­va­ti­v­nih kru­go­va, po­nu­di­la je dva obra­zlo­že­nja. Oba obra­zlo­že­nja su pro­ble­ma­ti­č­na. Ra­zlo­zi za do­no­še­nje za­ko­na o za­bra­ni geo­lo­ških istra­ži­va­nja i isko­pa­va­nja li­ti­ju­ma i bo­ra ne ti­ču se, stro­go gle­da­no, istra­ži­va­nja i mo­gu­ć­nos­ti ko­pa­nja, već pre­ra­de dva „ne­sre­ć­na“ he­mi­j­ska ele­men­ta. Dru­go, svi po­bro­ja­ni ra­zlo­zi za zau­sta­vlja­nje ru­da­re­nja li­ti­ju­ma i bo­ra: od upo­tre­be su­m­por­ne ki­se­li­ne, pre­ko ne­pos­to­ja­nja po­go­na za pre­ra­du ot­pa­d­nih vo­da, do ko­li­či­ne vo­de nu­žne za ek­stra­k­ci­ju li­ti­jum ka­r­bo­na­ta itd., pro­ti­vre­če jav­no dos­tu­p­nim po­da­ci­ma, ta­č­ni­je či­nje­ni­ca­ma ko­je opi­su­ju pro­je­kat „Ja­dar“, a obja­vi­la ih je ko­m­pa­ni­ja „Rio Ti­n­to“.


Ta­mo gde se oštro i ne­re­t­ko hi­ste­ri­č­no pros­ta­č­ki de­ba­tu­je o či­nje­ni­ca­ma, jav­na ra­cio­nal­nost, po pra­vi­lu, fa­tal­no stra­da. Šta­vi­še, fo­r­si­ra­nje ne­ga­ti­v­nog na­ra­ti­va o pro­je­k­tu „Ja­dar“ ra­stvo­ri­lo je ovaj vi­še­stru­ko ko­ri­stan pro­je­kat u „su­m­por­nu ki­se­li­nu po­li­ti­č­kih omra­za sr­p­skih po­li­ti­č­kih ak­te­ra“. Ipak, opo­zi­cio­na sku­p­štin­ska ve­r­zi­ja me­di­j­sko-po­li­ti­č­ke ope­ra­ci­je „Ne­će­te ko­pa­ti“ ni­je sti­hi­j­ska. Na­j­pre, ona po­či­va na dve ne­ga­ti­v­ne op­se­si­je - ne­ga­ti­v­noj op­se­si­ji pred­sed­ni­kom Sr­bi­je Ale­k­san­drom Vu­či­ćem i ne­ga­ti­v­noj op­se­si­ji ko­m­pa­ni­jom „Rio Ti­n­to“. „Rio Ti­n­to“ je ozna­čen kao „eko­lo­ška Al Kai­da“, dok je Vu­čić po­sle la­ska­vih ti­tu­la „di­k­ta­to­ra“, „cen­zo­ra“, „na­cio­nal­nog izda­j­ni­ka“, „lu­da­ka“ i dru­gih, do­bio i sta­tus „lo­bi­ste ‘Rio Ti­n­ta’“. Sve ovo bio bi uo­bi­ča­je­ni dne­v­no­po­li­ti­č­ki šou da stva­ri ni­su preo­zbi­lj­ne. Te­ma ru­da­re­nja li­ti­ju­ma i bo­ra pos­ta­la je pra­k­ti­č­no po­li­ti­č­ki ogled o ma­ni­pu­la­ci­ji osnov­nim lju­d­skim stra­ho­vi­ma i stre­p­nja­ma, bri­ga­ma i oče­ki­va­nji­ma.


Pro­pa­gan­d­ni re­pe­r­toar opo­zi­cio­nih po­sla­ni­ka za­sno­van je na po­de­li „ideo­lo­ško-me­di­j­skog“ sa­mo­pre­gor­nog ra­da. U pr­vi plan, le­vi eko­lo­ški „li­be­ral“ i udru­že­ni sa evro­re­fo­r­mi­sti­ma ista­kli su eko­lo­ške ri­zi­ke pro­je­k­ta „Ja­dar“, ko­ru­p­ci­ju vla­sti i ne­dos­ta­tak de­lo­tvor­nog in­sti­tu­cio­nal­nog me­ha­ni­z­ma i ka­dro­v­skih po­te­n­ci­ja­la dr­ža­ve za kon­tro­lu ra­da ko­m­pa­ni­je „Rio Ti­n­to“. S dru­ge stra­ne, de­sni­ča­ri su igra­li na kar­tu pre­tva­ra­nja Sr­bi­je u ko­lo­ni­ju za­pa­d­nih dr­ža­va, nji­ho­vih mu­l­ti­na­cio­nal­nih ko­m­pa­ni­ja i uda­lja­va­nje Sr­bi­je od Ru­si­je i Ki­ne i svr­sta­va­nje uz eko­no­m­ski i po­li­ti­č­ki ko­le­k­ti­v­ni Za­pad. Obe stra­ne opo­zi­cio­nog po­li­ti­č­kog po­la po­li­ti­č­ke sce­ne po­ku­ša­le su da do­ka­žu ne­mo­gu­će, eko­no­m­sku neo­dr­ži­vost pro­je­k­ta „Ja­dar“.


Ne ču­di, sto­ga, što ni­smo ču­li ar­gu­men­to­va­nu kri­ti­ku, pred­lo­ge za po­bo­lj­ša­nje po­zi­ci­je dr­ža­ve u pred­sto­je­ćim de­li­kat­nim pre­go­vo­ri­ma sa stra­nim in­ve­sti­to­rom, kao ni ra­zra­du ide­je o eko­no­m­sku la­n­cu sna­b­de­va­nja ru­dom i proi­zvod­nji jo­n­sko-li­ti­ju­m­skih ba­te­ri­ja i ele­k­tri­č­nih au­to­mo­bi­la.


Sre­ćom, u Sr­bi­ji ne mi­sle svi ta­ko. Pred­sed­nik Vu­čić je usred „li­ti­ju­m­skog bo­ja u Sku­p­šti­ni Sr­bi­je“ u Ha­m­bu­r­gu sklo­pio do­go­vor s Ne­ma­č­kom o za­jed­ni­č­kom uče­šću u glo­bal­noj Ali­jan­si za jo­n­sko-li­ti­ju­m­ske ba­te­ri­je. Da­kle, ve­ćin­ska Sr­bi­ja ni­je odu­sta­la od bo­r­be za nau­č­no-te­h­no­lo­ški pro­gres i so­ci­jal­no bla­gos­ta­nje.