Izraelski šef vlade poručio je da će se rat nastaviti uprkos Sinvarovom ubistvu. Lider opozicije Beni Ganc izjavio je da će Izrael ostati u Gazi još mnogo godina. Međunarodni zvaničnici su se ponadali da bi uklanjanje vođe Hamasa moglo da stvori prostor za diplomatske pregovore. Bestidni i nesposobni odlazeći visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj rekao je da je na Bliskom istoku prekid vatre prioritet i da bi ubistvo čelnika Hamasa Sinvara moglo povećati izglede da se on i postigne. Ipak, umesto smirivanja situacije usledila je dodatna radikalizacija sukoba.


U Pojasu Gaze Izrael je nastavio s vojnim operacijama i masovnim bombardovanjem, što je dovelo do velikog broja civilnih žrtava, naročito u izbegličkom kampu Jabalija na severu Gaze. U međuvremenu, Hezbolah je iz Libana nastavio s napadima na Izrael, što dodatno pogoršava bezbednosnu situaciju. Dron lansiran iz Libana pogodio je rezidenciju izraelskog premijera Netanjahua u Cezareji. Izraelski premijer sa svojom suprugom za vreme napada nije boravio u privatnoj rezidenciji. Izraelska vojska je nastavila s delovanjem, gađajući položaje Hezbolaha u južnom Libanu.


Izraelska vlada se suočava s velikim političkim pritiskom i izazovima na više nivoa. Netanjahu se sada, osim Gaze, Libana, Irana, novog insistiranja SAD da se postigne dogovor o razmeni talaca, suočava i s podelama unutar izraelskog društva. Mnogi građani se, nakon smrti čelnika Hamasa Sinvara, protive daljoj eskalaciji sukoba i vojnoj intervenciji.


Ono što se posebno ističe u ovom haosu jeste spektakularna nemoć Amerike. Vašington je najbliži i najvažniji saveznik Izraela. Upravo zbog toga su SAD i obezbedile arsenal koji je izraelski premijer Benjamin Netanjahu koristio, od masakra koje je počinio Hamas 7. oktobra 2023. godine do danas.


Ova pozicija je u prošlosti omogućavala SAD da mogu da povuku crvene linije. Danas to nije tako. Trenutna politička situacija u Americi je glavni razlog za to. Džo Bajden je oslabljen, a 5. novembra će doći novoizabrani predsednik koji će njegove reči učiniti definitivno nečujnim.


Brojni pokušaji nemoćnog i nekompetentnog državnog sekretara Entonija Blinkena da posreduje u regionu nisu postigli nikakav rezultat. Uzaludna američka nastojanja da dođe do prekida vatre u Gazi, a zatim i oslobađanja izraelskih talaca, kao i zaštite života palestinskih civila, pretvorila su se u sramotno poniženje. Zbog svega toga, a naročito zbog tvrdoglavosti izraelske vlade da nastavi sa upotrebom vojne sile, mogućnost šireg regionalnog rata i dalje lebdi nad Bliskim istokom.