ALEKSANDRA JERKOV: Put u središte rudnika

Lična Arhiva

Svake godine 6. avgusta obeležavamo Dan rudara, sećajući se svih onih koji su svoj život posvetili jednom od najtežih i najopasnijih poslova. Na ovaj dan odajemo počast rudarima Srbije, podsećajući se na trenutke hrabrosti i tragedije koje su obeležile rudarsku istoriju. Dan rudara se obeležava kao sećanje na štrajk iz 1903. godine, kada su rudari iz Senjskog rudnika obustavili rad zahtevajući bolje uslove rada. Ova borba za pravdu i dostojanstvo ostala je simbol hrabrosti i solidarnosti rudara širom sveta.

Međutim, ovaj dan ima poseban značaj za rudare, koji ga dočekuju bez pravde i priznanja. Soko, jedan od najstarijih i najpoznatijih rudnika u Srbiji, bio je poprište mnogih nesreća. Najnovija tragedija u ovom rudniku, u kojoj su poginuli rudari, još jednom je pokazala koliko je ovaj posao opasan i koliko su životi rudara često zanemareni. Na dan kada bi trebalo da se slave njihova postignuća i doprinos, mnogi rudari dočekuju ovaj dan sa osećajem gubitka i nepravde. Uprkos svemu, rudari svakodnevno silaze u dubinu zemlje, izlažući se rizicima kako bi osigurali energiju koja pokreće naš svet. Njihova hrabrost i predanost ostaju neupitni, ali često nedovoljno priznati. Svi mi koji uživamo u blagodetima njihovog rada dugujemo im više od puke zahvalnosti - dugujemo im sigurnost.

Još manje poznata, ali jednako važna jeste problematika zelene tranzicije i njenog uticaja na rudare. EU planira postepeno ukidanje upotrebe uglja kao dela strategije za smanjenje emisije štetnih gasova i prelazak na čiste izvore energije. Dok planovi predviđaju zatvaranje rudnika i prelazak na obnovljive izvore energije, malo pažnje se posvećuje rudarima. Mnogi od njih suočavaju se s neizvesnom budućnošću, bez jasnog plana za svoju prekvalifikaciju i reintegraciju na tržište rada. U Španiji, na primer, usvojene su mere koje garantuju pravednu tranziciju za rudare, uključujući obuke i finansijsku podršku. Slični programi su neophodni i u drugim zemljama kako bi se osigurala socijalna pravda za rudare.

Srećom, postoje inicijative koje se bave ovim izazovima. Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada i Mreža progresivnih inicijativa iz Sarajeva, uz podršku fondacije Kalevi Sorsa iz Finske i Progres Instituta iz Severne Makedonije, sprovode projekat za razvijanje modela za prekvalifikaciju radnika u rudnicima uglja u Lazarevcu i Tuzli. Ovaj projekat ima za cilj pronalaženje održivih rešenja za prekvalifikaciju rudara kako bi se stvorio model koji može biti primenjen i u drugim rudarskim regijama. Potrebno je da se osigura da rudari i njihove porodice ne ostanu zaboravljeni. Na kraju, put u središte rudnika nije samo put ka srcu zemlje već i put ka srcu naših zajednica i društava. Rudari su nosioci svetlosti i toplote koja greje naše domove, ali su često zanemareni i zaboravljeni. U trenutku kada se svet okreće ka održivoj energiji, moramo osigurati da oni koji su nas vekovima snabdevali energijom ne budu zaboravljeni.

Pravda za rudare znači pravdu za sve nas, jer njihova borba jeste borba za bolje i pravednije društvo. Svetlost u tunelu rudnika možda više neće dolaziti od uglja, ali ona mora doći iz nade i sigurnosti koju im pružamo u novom, zelenijem svetu. Ne smemo zaboraviti one koji su nam omogućili napredak - oni zaslužuju da budu deo budućnosti koju gradimo. Samo solidarnošću, pravdom i zajedničkim naporima možemo stvoriti bolji svet za sve.