FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Afera Lumpenkaloperović (4)

Marina Lopičić

Kako, uostalom, krvlju saprati uvredu ustanove od nacionalnog značaja koja uvrede spira tuđom krvlju.

Nisam naprosto znao šta da radim ni kud da udarim. Tako to biva kad dopadneš šaka akademskim mujahedeenima-e-Khalq robovskom radnom snagom stihije opustošenje: koji uvek stvore bezizlaznu situaciju u koju gurnu nekog drugog.

U međuvremenu sam postao viralan na društvenim mrežama.

I to po onakvoj vrućini.

Kompromitujuće fotografije mog prezimena na musavoj staklenoj guzici Galerije SANU raširile su se kao kuga po Srbiji, srpskim zemljama, regionu - pa i šire - daleko preko zavetne granice Karlovac-Karlobag-Ogulin-Virovitica.

Prokić je - huncut kakav je - jednu poslao čak na New Zealand, odakle je kapilarnom putem stigla do Samoe.

Pronela se i glasina - verovatni izvor: Filip David - da je ReichsTontonMacout u pismu sekretarijatu SANU najoštrije protestovao zbog otvaranja izložbe autošoviniste Kaloperovića, da bi se, kad je saznao o kome je Kaloperoviću reč, izvinio i S. A. K.-u čestitao otvaranje izložbe.

Nedugo potom je tout Belgrade culturel - tradicionalno brz na zlo i hitar na grabež - zabrujao da sam - u nameri da namlatom pare - ja, a ne S. A. K., izložio umetničku drvenu građu u Galeriji SANU.

Munjevito se proneo spin da sam se prodao, da sam legao na rudu, što reko ološ, da pucam na članstvo u SANU.

Danima potom su na Viber aplikaciju mog telefona - mog samsung galaxy krsta - stizale anonimne, bajagi poslovne poruke: je l’ mogu da naručim dva metra drva, plaćam pouzećem, ili imate li na lageru lamperiju, ili radite li brodski pod, ili pošto regali.

Na kraju sam otišao u advokatsku kancelariju Spahović, da protiv SANU podnesem krivičnu prijavu zbog zloupotrebe mog prezimena.

Spahović - koji SANU tradicionalno ne može da vidi očima - bio je rešen da stvar tera do Strassbourga. Na kraju sam ipak odustao od tužbe.

Ne znam da li sam već rekao, da li ću tek reći - i da li ću uopšte reči - da nisam hteo dovoditi u neprijatnu situaciju dr prof. Vladimira Kostića - koji je zbog karmičkog duga izdržavao osmogodišnju kaznu predsedavanjem SANU-om - i koji me je na Klinici za neurologiju dok sam se klatario na ivici smrti zbog trovanja alkoholom, anafilaktičkog šoka i hiponatremije u poslednji čas povukao za perčin i vratio natrag u život. Bez preterivanja mogu reći - treći. U drugi me je vratio moj stari drug Stojković.

Da bi me u treću (verovatno konačnu) smrt - došlo je vreme da otvorim karte - umalo oterala Stojovićeva tajna ćerka Monica la Roy la Durry, rođ. Stojković, koja je u trenutku dok su se u kafiću Galerija odvijale opisane situacije već bila sletela na aerodrom „Nikola Tesla“.

Spomenik Robocap-Tesle, odliv u bronzi Tonton Macoutove vajarke Radovanović, već ju je čekao u sačekuši u zapišanom aerodromskom šipražju.

Razmere beuta izazvanog trovanjem alkoholom, anafilaktičkim šokom i hiponatrenijom iz 2018. naprosto su me preporodile обновился яко орля юность моя. Što reko psalam 103, možda i više nego posle totalne anestezije iz 2016.

Ali sva blagodat krvavo stečena saobraćajnim nesrećama, trovanjem alkoholom, hiponatremijom i totalnom anestezijom nestade u trenu čim ugledah moje prezime na Schaufensteru gnusobe akademskog opustošenja.

Danu 15. jula 2023. već je oko 13.35 h PM bilo dosta zla njegovoga i zato se, da bih izbegao dodatne stresove, izložih nepredviđenom trošku i vratih se kući taksijem.

Maltene ko pas na bljuvotinu.