Reprezentacije Hrvatske plasirala se u polufinale Mundijala u Rusiji, ali njihove misli su izgleda ponovo u vremenu koje je daleko iza nas.

Osim konstantnog provociranja fudbalera nacionalističkim pesmama i raznim ustaškim povicima u glasu sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, sada su se toj kampanji pridružili i hrvatski mediji.

Tokom jučerašnjeg dana su prizivali "nogometnu oluju", a sada su otišli korak dalje, pa broje poginule u ratu, koji se završio pre više od dve decenije.

Počeli su prisećanjima priča iz vremena rata i starih neproverenih glasina o tužnim životnim pričama hrvatskih ''nogometaša''.

Zvezda Real Madrida i najbolji hrvatski fudbaler Luka Modrić je svoju karijeru započeo u Zadru, a lokalni mediji pišu da je pozadinu za njegovo preseljenje u taj gradbio rat. Naime, njegovog dedu Luku ubili su pripadnici JNA, pa je njegov otac Stipe porodicu odveo u Zadar.

"Kad smo toga dana čuli rafale, pomislili smo na najgore, da su opet nekog ubili. Tražili smo starog Luku koji je otišao za blagom i pronašli ga mrtvog. Nakon pokopa, roditelji i mali Luka nekako su uspeli da pređu u Zadar. Čim su izišli, odmah su im zapalili kuću", rekao je rođak Luke Modrića, Stanko.

Rata se baš tada prisetio i Dejan Lovren koji je imao dedu u Nemačkoj kod koga je pobegao iz Kraljeve Sutjeske preko Zenice.

"Mogu reći da smo mi imali sreće. Moj je deda je radio u Nemačkoj i imao je papire pa smo svi mogli da odemo kod njega. Da nismo, ne znam gde bismo završili. Ko zna, možda bismo moja porodica i ja danas bili pod zemljom. Eto, i to je moguće. Jedan od mojih najboljih prijatelja iz srednje škole, čiji je otac bio vojnik, jednog dana je bio sav uplakan. Pitao sam ga što se dogodilo, a on mi je rekao kako mu je tog dana poginuo otac. To je lako mogao biti i moj otac", rekao je Lovren, prenose hrvatski mediji.

Kurir sport

Foto: Beta