Predsednici Rusije i SAD razgovarali su telefonom čitavih sat vremena. Tokom razgovora Obama je insistirao na tome da je moguće pronaći rešenje koje odgovara svim stranama

MOSKVA - Barak Obama, predsednik SAD i prvi čovek Rusije Vladimirom Putin, razgovarali su telefonom o krizi u Ukrajini.

Tokom razgovora koji je trajao čitavih sat vremena, Putin je rekao da odnosi Moskve i Vašingtona ne treba da trpe zbog Ukrajine. Obama je Putinu naglasio da akcije Rusije na Krimu predstavljaju kršenje suvereniteta Ukrajine, saopšteno je iz Bele kuće.

Predsednik SAD je dodao da postoji rešenje trenutne situacije koje odgovara svim stranama, koje uključuje dijalog Kijeva i Moskve, međunarodne posmatrače u Ukrajini i povlačenje ruskih snaga.

Putin je dodao da Rusija ne može ignorisati pozive za pomoć i da adekvatno i u potpunosti reaguje unutar okvira međunarodnih zakona.

"Odnose SAD i Rusije ne bi trebalo žrtvovati zbog neslaganja oko pojedinačnog, iako veoma značajnog, neslaganja u vezi sa internacionalnim problemom", saopšteno je iz Kremlja.

Putin je oštro branio postupke Rusije u Ukrajini, zemlji koju naziva "bratskom", rekavši da Moskva ne stoji iza zauzimanja Krima gde je stacionirana ruska Crnomorska flota. On je demantovao optužbe Zapada da su njegove snage zauzele zgrade državne administracije na tom poluostrvu, tvrdeći da su naoružane osobe pripadnici lokalnih jedinica za samoodbranu.

Putin je istakao da Rusija želi da sarađuje sa zapadnim silama, ali da svako rešenje krize mora biti zasnovano na sporazumu koji je, uz posredovanje EU, 21. februara potpisao svrgnuti predsedednik Viktor Janukovič koji je, prema Putinovim rečima, legitimni predsednik Ukrajine, navodi Rojters.Ruski predsednik je kazao da se složio sa Obamom da ministar spoljnjih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri treba da nastave "intenzivne kontakte" po pitanju Ukrajine.

Ovo je bio drugi telefonski razgovor dvojice predsednika oko situacije u Ukrajini.

Podsetimo, parlament Krima juče je izglasao pripajanje Rusiji, zvanični Kijev je uzvratio pretnjom da će raspustIti parlament i sprečiti referendum. Istovremeno, Barak Obama je potpisao sankcije koje uključuju uvođenje viza osobama koje se sumnjiče za rušenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.