Sankcije su usmerene protiv pojedinaca i kompanija zbog odnosa zvanične Moskve prema krizi u Ukrajini i nadovezuju se na one koje su već na snazi

MANILA - Američki predsednik Barak Obama je izjavio da će SAD danas objaviti nove sankcije protiv Rusije, usmerene protiv pojedinaca i kompanija zbog odnosa zvanične Moskve prema krizi u Ukrajini.

MANILA - Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da ne vidi smisla u slanju oružja vlastima u Ukrajini jer to neće zaustaviti Rusiju i smatra da su sankcije efikasniji način za smirivanje konflikta, javlja RIA Novosti.

"Što se tiče situacije u Ukrajini, mobilisali smo međunarodnu zajednicu da izvrši diplomatski pritisak na Rusiju. Šta još treba da uradimo? Da li neko misli da slanjem oružja Ukrajini možemo da stanemo na put ruskoj armiji? Ili je bolje da im se suprotstavimo ekonomskim sankcijama, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Manili.

"Zvanična objava sankcija će se dogoditi kasnije tokom današnjeg dana. Te sankcije se nadovezuju na one koje su već na snazi", izjavio je Obama na konferenciji za štampu u Manili.

SAD se spremaju da uvedu sankcije protiv direktora najveće ruske naftne kompanije Ronjeft Igora Sečina i najveće gasne kompanije Gasprom Alekseja Milera, piše Njujork tajms u današnjem broju, pozivajući se na izvor u američkoj adiministraciji.

Aleksej Miler i Vladimir Putin Foto Reuters


Sankcije predviđaju blokiranje računa Sečina i Milera koji su pod američkom jurisdikcijom, a američke kompanije i privatna lica neće smeti da sarađuju sa njima, prenosi Glas Rusije.

"Zvanična objava sankcija će se dogoditi kasnije tokom današnjeg dana. Te sankcije se nadovezuju na one koje su već na snazi", izjavio je Obama na konferenciji za štampu u Manili, preneo je Rojters.

Bela kuća je proteklog vikenda saopštila da će nove sankcije biti uvedene protiv pojedinaca i kompanija koje su bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a takođe je najavio nove restrikcije izvoza visokotehnoloških proizvoda, neophodnih ruskoj odbrambenoj industriji, preneo je Rojters.

Obama, koji se trenut
no nalazi u filipinskoj prestonici Manili u sklopu svoje azijske turneje, dodao je da SAD i njihovi saveznici razmatraju i novu fazu dodatnih sankcija usmerenih protiv određenih sektora ruske privrede poput bankarstva i odbrane.

Zvanični Vašington optužuje Moskvu da ne poštuje sporazum postignut u Ženevi 17. aprila u cilju razrešenja krize na istoku Ukrajine, gde su naoružani proruski pobunjenici zauzeli zgrade lokalnih administracija u više od deset gradova.