EU je u sredu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka. Predstavnica EK za energetiku, Sabina Berger, navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak

SOFIJA - Bivši predsednik Bugarske Georgi Prvanov smatra da je obustava radova na projektu gasovoda Južni tok nedopustiva.

"Bio sam iznenađen kad sam čuo za odluku bugarskog premijera da obustavi radove na projektu Južni tok. To je za mene bilo potpuno neočekivano. Ranije danas, rekao sam na konferenciji za novinare da Bugarska ne treba da bude talac geopolitičkih igara Brisela i da ne bi trebalo da obustavi projekat Južni tok", rekao je Prvanov za Itar-Tas s.

On je istakao da su "nedopustivi pritisci i pokušaji Brisela da obustave razvoj ovog projekta, putem političkih, geopolitičkih i geostrategijskih sredstava.

Ranije danas, bugarski premijer Plamen Orešarski saopštio je, posle susreta s grupom američkih senatora, da je Bugarska obustavila radove na projektu Južni tok.

EU je u sredu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka. Predstavnica EK za energetiku, Sabina Berger, navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak. Jedan je zahtev EK za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju Južnog toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Pored toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.