Obama poslao marince u Irak, teroristi prete uništenjem američkih nevernika!
Foto: Kurir Štampano

Ekstremisti se ne zaustavljaju

Obama poslao marince u Irak, teroristi prete uništenjem američkih nevernika!

Planeta -
Na prvim linijama fronta i u Bagdadu nalazi se polovina od 300 specijalaca iz SAD, na šta su žestoko reagovali pripadnici ISIL, zapretivši odmazdom protiv svakog Amerikanca na svetu
1 / 4 Foto: Kurir Štampano

BAGDAD - Američki predsednik Barak Obama poslao je u Irak specijalce da pomognu iračkoj vojsci i šiitskoj vlasti u borbi protiv pripadnika ozloglašene terorističke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji duže od dve nedelje parališu tu zemlju na Bliskom istoku i seju strah i smrt. Istovremeno, ISIL je preko Tvitera poslao poruku Beloj kući da će uništiti sve „američke nevernike“ ukoliko se SAD usude da se umešaju u sukob u Iraku.Na prvim linijama fronta na severu i zapadu Iraka i u njegovom glavnom gradu Bagdadu već se nalazi polovina od 300 specijalaca koje je Obama obećao, dok će ostali stići narednih dana. Bela kuća je poručila da američki vojnici neće učestvovati u borbama, već će savetovati Iračane i pružati im obaveštajne podatke.

Jezive scene... ISIL nemilosrdno ubija iračke vojnike
Jezive scene... ISIL nemilosrdno ubija iračke vojnike

Očekuju se nove snage- Dva tima od ukupno 40 američkih vojnika u utorak su počeli da procenjuju iračke snage na liniji fronta, a još 90 članova osoblja radiće u Bagdadu na formiranju novog komandnog centra za združene operacije - rečeno je iz Pentagona.Povodom dolaska američkih specijalaca i spekulacija o mogućem napadu američkog vazduhoplovstva, ekstremisti ISIL zapretili su da će bilo kakav vazdušni napad SAD na pripadnike njihove grupe imati za posledicu napade na Amerikance.- Američko mešanje u poslove Islamske države Irak i Levant podrazumevaće da su svi američki nevernici, bilo gde na svetu, meta napada naših svetih ratnika - poručili su teroristi preko Tvitera.

Nema odluke o vazdušnim napadima...Barak Obama
Nema odluke o vazdušnim napadima...Barak Obama

Ubili 1.075 IračanaInače, vojni stručnjaci iz Pentagona upozoravaju da se krvoločni ekstremisti, koji su samo u junu ubili 1.075 Iračana, nalaze na korak od formiranja sopstvenog ratnog vazduhoplovstva jer bi uskoro mogli osvojiti Balad, najveću iračku vazduhoplovnu bazu.- To bi bio strateški poraz za iračku vojsku - rekla je Džesika Luis, direktorka Instituta za ratne studije i bivša američka obaveštajka, i dodala da bi teroristi tako došli do barem 1.000 vojnih oklopnih vozila, 600 generatora, kao i ruskih ratnih helikoptera Mi-8 i Mi-35. Inače, ekstremni sunitski pobunjenici već su zauzeli najveći deo teritorije na severu i zapadu zemlje, uključujući drugi po veličini grad Mosul, kao i naftnu rafineriju u Baidži.

Teroristi prodaju mudžahedinsku odeću po svetu „VOLIM DŽIHAD“ NA MAJICAMATeroristi ISIL počeli su zarađuju pomoću neobične kampanje. Naime, oni u regularnim prodavnicama u Istanbulu i na internetu prodaju majice, dukseve i igračke sa islamističkim i ekstremističkim natpisima, poput „Mudžahedin do kraja života“ i „Ja volim džihad“. Većina internet stranica preko kojih je moguće kupiti njihovu robu registrovane su u Indoneziji, a jedan od prodavaca Zirah Moslem opisuje je kao „običnu islamističku odeću“ iako reklamira ekstremne grupe poput ISIL, Hamasa i talibana.

Vodila napade na ISILPOGINULA IRAČKA POLITIČARKAUticajna iračka političarka Umajah Naji Jabara poginula je na severu zemlje u borbama protiv ekstremista Islamske države Irak i Levant (ISIL). Guvernerka provincije Salahudin lično je vodila napad na ekstremiste, ali u jednom trenutku je pogođena iz snajperske puške i umrla je od teških povreda. Hrabra žena započela je borbu protiv ISIL i uzela „kalašnjikov“ u ruke nakon što su joj teroristi Al Kaide ubili oca.

Dik Čejni upozoravaSAD ĆE BITI META GOREG NAPADA NEGO 11. SEPTEMBRAKreator američke invazije na Irak iz 2003. i bivši potpredsednik SAD Dik Čejni upozorio je da Americi do kraja decenije predstoji teroristički napad mnogo smrtonosniji od onog koji je Al Kaida izvela na Njujork 11. septembra 2011. Prema njegovim rečima, jedna od najverovatnijih opcija je da će ekstremisti narednih godina uspeti da prokrijumčare i aktiviraju nuklearnu napravu u srcu Vašingtona. Istovremeno, Čejni je naveo da to ne znači da ne poštuje američkog predsednika Baraka Obamu, ali da snažno oseća da zemlja ide u pogrešnom smeru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track