HUMANITARNO PRIMIRJE: Hamas pristao da na 5 sati obustavi napade na Izrael
Foto: Reuters

Malo mira

HUMANITARNO PRIMIRJE: Hamas pristao da na 5 sati obustavi napade na Izrael

Planeta -
Palestinska teroristička organizacija pristala na privremeni prekid vatre iz humanitarnih razloga - zato što je sinoć četvoro dece stradalo u vazdušnim udarima

TEL AVIV/GAZA - Palestinska teroristička organizacija Hamas pristala je na zahtev UN da danas nakratko okonča neprijateljstva iz humanitarnih razloga, pošto je u izraelskom udaru ubijeno četvoro dece dok su se u sredu igrala na obali.

Izrael je na primirje pristao još kad je Egipat izneo plan o prekidu vatre, ali pošto je Hamas odbio taj plan, antiteroristička operacija je nastavljena.

Petosatni prekid vatre treba da posluži civilima da pobegnu ili se snabdeju posle deset dana razmene vatre između Hamasa i izraelskih odbrambenih snaga.

"Palestinske frakcije su pristale da prihvate ponudu Ujedinjenih nacija za smiravanje na terenu na pet sati počev od 10 ujutru," rekao je portparol Sami Abu Zuhri AFP-u.

Hamas je pristao da pet sati ne napada Izrael, Foto Reuters
Hamas je pristao da pet sati ne napada Izrael, Foto Reuters

U Kairu se zvaničnik Hamasa sastao s egipatskim liderima i palestinski predsednik Mahmud Abas je stigao da se pridruži diplomatskim naporima.Izraelski mediji javljaju da će se izraelski predstavnici takođe pridružiti diskusijama.

Podršku naporima Egipta dao je predsednik SAD Barak Obama u sredu. On je precizirao da će u naredna 24 sata njegova zemlja nastaviti bliske kontakte sa "prijateljima i partnerima u regionu" i da će "koristiti sve diplomatske izvore i veze da podrži napore za postizanje dogovora o prekidu vatre". Takođe je rekao da je njemu i svetu srce slomljeno zbog smrti palestinskih civila u pojasu Gaze, ali da Izrael ima pravo da se "brani od raketa koje terorišu" njegovo stanovništvo.

Civili će konačno imati malo mira, Foto Reuters
Civili će konačno imati malo mira, Foto Reuters

U međuvremenu su početni rezultati istrage pokazali da su meta udara u kome su poginula četiri dečaka igrajući fudbal bili operativci Hamasa saopštila je armija, dodavši da su civilne žrtve tragičan ishod.

Dosadaje poginulo 227 Palestinaca i 1.678 ih je ranjeno, rekli su palestinski izvori. Organizacija za ljudska prava sa sedištem u Gazi navodi da je među poginulima 80 odsto civila.

Od 8. jula kada je ofanziva počela iz Gaze je ispaljeno preko 1.200 raketa na Izrael.U utorak je pala prva izraelska žrtva. Armija je rekla danas da je prošle noći izvela 37 udara, a da je sedam raketa ispaljeno iz Gaze, od kojih su četiri pale u polja, a ostale je presrela izraelska protivraketna odbrana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track