OBAMA I KAMERON: Pronaći ćemo ubice talaca i uništiti ih!
Foto: Reuters

Svet zgrožen

OBAMA I KAMERON: Pronaći ćemo ubice talaca i uništiti ih!

Planeta -
Obama je pogubljenje Dejvida Hejnsa nazvao užasnim činom, a Kameron aktom čistog zla i podlim i užasnim ubistvom nevinog humanitarnog radnika

VAŠINGTON/LONDON - Lideri SAD i Velike Britanije, Barak Obama i Dejvid Kameron, oštro su danas osudili pogubljenje Britanca Dejvida Hejnsa i obećali da će tražiti i pronaći njegove ubice i privesti ih pravdi.

"SAD kategorički osuđuju varvarsko ubistvo državljanina Velike Britanije Dejvida Hejnsa koji je počinila teroristička grupa ISIL", rekao je Obama, saopštava Bela kuća. Američki predsednik je izrazio solidarnost sa savezničkom Britanijom i obećao da će tražiti ubice i uništiti ID.

SAD će zajedno sa Velikom Britanijom i širokom koalicijom država iz regiona i sveta sarađivati radi privođenja pravdi "počinioca tog užasnog čina", i uništiti "tu pretnju ljudima naših zemalja, regiona i sveta", navodi se u saopštenju.

Kameron je, navode agencije, pogubljenje 44-godišnjeg britanskog zarobljenika rođenog u Škotskoj, nazvao "aktom čistog zla" i "podlim i užasnim ubistvom nevinog humanitarnog radnika", saopštio je Dauning strit.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da pronađemo te ubice i osiguramo da se suoče sa pravdom, koliko god to bude moralo da traje", rekao je britanski premijer koji će održati sastanak sa vladinom komisijom za vanredne situacijom (COBRA) i proveriti verodostojnost video-snimka sa pogubljenjem koji je postavljen na internetu.

Hejns je bio zarobljen u Siriji 2013. godine, a prema pisanju britanske štampe, 12 godina je služio u vazduhoplovstvu, posle čega je počeo da učestvuje u humanitarnim misijama, pa je 2011. u Libiji bio na čelu humanitarnog programa Međunarodne organizacije invalida, koja je pomagala deci, a zatim i u Južnom Sudanu.

U trenutku zarobljavanja u Siriji je boravio sa humanitarnom misijom u okviru francuske nevladine organizacije Agencija za tehničku saradnju i razvoj (Acted).

Britanski TV kanal Skaj njuz preneo je da je Hejns na video-snimku naslovljenom "Poruka saveznicima Amerike" dao izjavu u kojoj odgovornost za pogubljenje stavlja na britanskog premijera zbog obećanja da će isporučivati iračkim Kurdima oružje i municiju radi borbe protiv radikalnih islamista.

http://www.youtube.com/watch?v=7OzAB_k9-ps

"Ušli ste dobrovoljno u koaliciju sa SAD protiv ISIL istao kao što je učinio i vaš prethodnik Toni Bler, sledeći trend naših britanskih premijera koji ne mogu da nađu hrabrosti da kažu 'ne' Amerikancima", navedi se u poruci, najverovatnije datoj pod prinudom.

"Nažalost, na kraju britanski narod plati cenu sebičnih odluka našeg parlamenta", navodi se u izjavi žrtve.

Iza Hejnsa je stajao čovek u crnom, koji je govorio sa britanskim akcentom.

"Britanac mora da plati cenu vašeg obećanja, Kamerone, da ćete naoružati pešmerge protiv ISIL", rekao je on, dodajući nakon što je Hejns završio izjavu, da će britanski premijer "kao njegov gospodar Obama" ukoliko nastavi borbu protiv ISIL imati na savesti "krv svog naroda".

Ovo ubistvo usledilo je posle prošlomesečnih ubistava američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, čije je pogubljenje odsećanjem glave takođe snimljeno i objavljeno.

Australija će poslati 600 vojnika za borbu protiv islamista

Australijski premijer Toni Ebot izjavio je danas da će njegova zemlja uputiti u Ujedinjene Arapske Emirate 600 pripadnika vojnih snaga koji će se pridružiti međunarodnoj koliciji koju predvode SAD, a koja se priprema za rat protiv islamista. Ebot je rekao da je Australija, pošto je dobila i zvanični zahtev od Vašingtona da pruži svoj doprinos međunarodnoj koaliciji u borbi protiv ekstremista, odlučila da pošalje oko 400 vazduhoplovaca i 200 pripadnika specijalnih jedinica, preneo je Rojters. On je naveo da Australija "ne šalje vojnike za izvođenje borbenih dejstava",

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track