Amerikanci šalju 20 najnovijih bojevih glava u Nemačku, a Kremlj odgovara isporukom projektila u Kalinjingrad

BERLIN/MOSKVA - Svet se opet našao na ivici nuklearnog sukoba nakon vesti da će SAD postaviti 20 nuklearnih raketa tipa „B61-12“, od kojih je svaka četiri puta jača od one bačene na Hirošimu, u nemački grad Buhel.

U trenutku kad su odnosi Zapada i Rusije na najgorem nivou od Hladnog rata, ta vest je iznervirala Moskvu, pa je odlučila da pripremi odbranu postavljanjem nuklearnih projektila tipa „P-500“ u Kalinjingrad.

Povećanje napetosti

- Odluka Nemačke o razmeštanju američkog nuklearnog oružja povećava napetost u Evropi, narušava strateški balans, ali i tera Rusiju da preduzme mere za zaštitu svoje bezbednosti. To je, nažalost, još jedan korak, i to veoma ozbiljan, u povećanju napetosti na evropskom kontinentu - rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

On nije rekao koje bi to mere bile, ali je objasnio da je reč o „koracima neophodnim za uspostavljanje strateškog pariteta“.

Inače, vest o postavljanju nuklearnih projektila u nemačku bazu otkrila je televizija ZDF. Novinari su analizirali dokumenta američke vlade o budžetu za ovu godinu i u njima našli da su od trećeg tromesečja 2015. predviđena sredstva za opremanje nemačkih bombardera „tornado“ novim sistemom nuklearnog naoružanja.

Kako tvrdi ZDF, to je u suprotnosti sa odlukom Bundestaga iz marta 2010. da se sa Amerikom i predsednikom Barakom Obamom postigne dogovor o uklanjanju nuklearnog naoružanja s njihove teritorije. - Informacije takvog karaktera ne potvrđujemo, ne demantujemo, ne dajemo nikakve informacije, uopšte ne komentarišemo - rekli su u Ministarstvu odbrane Nemačke.

Ko je agresivniji

Inače, još u junu je Putin upozorio NATO zbog namere da se postave projektili u zemlje istočne Evrope i rekao da će Rusija odgovoriti tako što će svoje nuklearno oružje okrenuti ka zemljama u kojima se nalaze američke rakete.
- NATO se kreće ka našoj granici iako mi naše trupe ne pomeramo. Nismo mi ti koji imaju baze van svoje teritorije. Samo nenormalna osoba, i to u snu, može da pomisli da bi Rusija iznenada rešila da napadne NATO - rekao je on.

Sergej Lavrov
KERI ŽELI POMOĆ RUSIJE U SIRIJI

Zvanične sirijske snage pojačale su napade na Palmiru, koju drže džihadisti. Do novih napada došlo je „posle isporuka novog oružja, uključujući ratne avione, iz Rusije njenom savezniku Siriji“. Oni su objavili i fotografije tih aviona.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su SAD postale prijemčivije za stav Moskve prema sirijskoj krizi.
- U govoru državnog sekretara SAD Džona Kerija uočio sam želju da sarađuje s Rusijom po sirijskom pitanju i da postoji takva mogućnost - rekao je Lavrov.