Obama: Putinovi potezi u Siriji znak su slabosti
Foto: Reuters

Američki predsednik o borbi Rusa s teroristima

Obama: Putinovi potezi u Siriji znak su slabosti

Planeta -
Lider SAD tvrdi da Rusija samo pokušava da sačuva jedinog saveznika u regionu - sirijskog predsednika, i da to nije odraz moći

VAŠINGTON - Vojna misija predsednika Rusije Vladimira Putina u Siriji znak je slabosti njegove zemlje, a ne njenog liderstva, rekao je američki predsednik Barak Obama u intervjuu za Si-Bi-Es, komentarišući učešće ruskih vojnih snaga na sirijskom frontu, u borbi protiv ekstremista Islamske države (IS).Prema njegovim rečima, Rusija je primorana da dejstvuje u Siriji i podržava posrnuli režim predsednika Bašara el Asada jer joj je on jedini saveznik u regionu. Te reči lidera SAD došle su u trenutku kada svi svetski mediji izveštavaju o uspesima ruskih vazdušnih snaga protiv uporišta džihadista. Naime, portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, saopštio je da su u protekla 24 sata obavljena 64 leta iz baze Hmeimim i gađana 55 objekta IS.- Uništena su dva komandna centra, skladišta municije u provinciji Hama, 29 kampova i 23 utvrđene stanice s municijom i opremom - naglasio je Konašenkov i dodao da su militanti sada demoralisani zbog nedostatka oružja.

Kritika... Predsednik SAD ne podržava ruske udare u Siriji
Kritika... Predsednik SAD ne podržava ruske udare u Siriji

Međutim, juče je saopšteno da su džihadisti, i pored napada Rusije, uspeli da napreduju u jednom delu grada Alepa i približe se na samo dva kilometra od severnih kvartova, koje još kontrolišu Asadove snage. Prema navodima nevladine organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Londonu, napredovanje pripadnika IS u tom delu Sirije rezultat je činjenice da ruske snage ne bombarduju isključivo njihova uporišta, već i položaje drugih ekstremističkih grupa. Te organizacije bore se protiv Asadovog režima, ali i IS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track