MOGERINI: Ruska intervencija u Siriji je opasna i zabrinjavajuća
Foto: Ap

EU upozorava

MOGERINI: Ruska intervencija u Siriji je opasna i zabrinjavajuća

Planeta -
Visoka predstavnica EU poručila je da svi politički faktori, uključujući i predstavnike režima Bašara al Asada, moraju da sednu za isti sto

BRISEL - Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas da je ruska vojna intervencija u Siriji zabrinjavajuća i opasna, jer nije koordinisana sa koalicijom koju predvode SAD.

Vazdušni napadi Rusije na Siriju, Foto: Reuters
Vazdušni napadi Rusije na Siriju, Foto: Reuters

"Borba protiv takozvane Islamske države je nešto oko čega svi možemo da se složimo, ali postoje i negativni aspekti, kao što je zalaženje ruskih borbenih aviona u turski vazdušni prostor"”, ukazala je ona.

Visoka predstavnica EU poručila je uoči jutrošnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Briselu da okončanje rata u Siriji zahteva da svi politički faktori, uključujući i predstavnike režima Bašara al Asada, sednu za isti sto i da Evropa više ne sme biti "izvoznik terorista".

Mogerini je dodala da EU podržava napore specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Stafana de Misture da pokrene politički dijalog između Asadovog režima i umerene opozicije. Taj stav je podržalo i nekoliko predstavnika zemalja članica, koji su uoči početka sastanka rekli da Asad ne može biti dugoročno rešenje za Siriju, ali da je neophodno razgovarati sa njim o formiranju prelazne vlasti.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track