Nakon intenzivnog bombardovanja ruskog ratnog vazduhoplovstva, koje je svoje napade koncentrisalo na Asadove protivnike izvan IS-a, u pripremi je velika kopnena akcija

ALEP - Vojna intervencija saveznika sirijskog predsjednika Bašara El Asada pred novom je fazom.

sirija-ruski-napad-idlib-rusija.jpg
AP 
Ruski vazdušni udari na Siriju, Foto: AP

Nakon intenzivnog bombardovanja ruskog ratnog vazduhoplovstva, koje je svoje napade koncentrisalo na Asadove protivnike izvan IS-a, u pripremi je velika kopnena ofenziva kojom će sirijska vojska, uz nastavak ruske podrške iz vazduha, ali i zajedno sa iranskim vojnicima i pripadnicima Hezbolaha, pokušati da nadjača militante iz delova najvećeg sirijskog grada Alepa.

borci-slobodne-sirijske-vojske.jpg
Reuters 21 Maj 2015 
Borci Slobodne sirijske vojske, Foto: Reuters

Ovo bi bio novi krak ofanzive koja je nedavno već krenula u provinciji Hami. U tu je svrhu u Siriju stiglo više hiljada iranskih vojnika. Ova će ofanziva verojatno dodatno razjariti službenu Ankaru, koja je dosad aktivno pomagala razne militantne grupacije u borbi za zbacivanje Asadovog režima s vlasti, a izrazila je i duboku zabrinutost zbog ruskih vojnih udara.

basar-al-asad-septembar-2013.jpg
Fonet 
Bašar El Asad, Foto: Fonet

Tu zabrinutost dele i turski saveznici u NATO-u, pogotovo nakon dva incidenata u kojima su ruske vojne letelice upale u turski vazdušni prostor.

tojota-isis-dzihadisti-terorizam.jpg
Printscreen/Youtube 
Na kopnenu ofanzivu spremaju se i islamisti, Foto: Printscreen/YouTube

Nedavno je u ofanzivu prema Alepu krenula Islamska država, koja je proteklog vikenda, ohrabrena ruskim udarima na Asadove, a ujedno i svoje protivnike, osvojila nekoliko sela severno od grada, a u jednom se trenutku približila na samo dva kilometra od gradskog središta.

Na području prodora IS-a deluju militanti koje finansiraju Zapad i Turska, a upravo su tamo snage koalicije predvođene SAD-om planirale da zadaju značajniji udarac IS-u.

(Jutarnji list)